Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2017

Οι κινήσεις της κυβέρνησης που φοβίζουν την αγορά

Οι κινήσεις της κυβέρνησης που φοβίζουν την αγορά

Οι συνήθως ψύχραιμες πηγές της στήλης εσχάτως ανησυχούν για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.
Η απουσία εμφανούς προόδου μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα είναι ένας από τους λόγους. Όχι, όμως, ο πιο σημαντικός.

Η βασική πηγή ανησυχίας έχει να κάνει με μια περιρρέουσα φιλολογία ότι η κυβέρνηση συγκρατεί δαπάνες και επομένως πολύτιμη ρευστότητα, γιατί φοβάται ή προσβλέπει σε διαπραγμάτευση πέραν του Απριλίου.
Το κλίμα ανησυχίας εντάθηκε μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων.

Ενώ τον Ιανουάριο υπήρξε μηδαμινή απόκλιση (58 εκατ. ευρώ) στις δαπάνες του Δημοσίου έναντι του στόχου, τον Φεβρουάριο η απόκλιση εκτινάχθηκε στα 808 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, το Δημόσιο πλήρωσε 808 εκατ. λιγότερα από όσα είχε προϋπολογίσει (3,7 δισ. ευρώ).

Πρόκειται για απόκλιση της τάξης του 22%, που δεν δικαιολογείται, σύμφωνα με την αγορά, από το γεγονός ότι κάποια νοσοκομεία δεν είχαν ολοκληρώσει τις απαραίτητες κινήσεις για να λάβουν την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση.

Όταν βγουν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, θα έχει η αγορά μια σαφέστερη εικόνα για το αν υπάρχουν όντως βάσιμες ενδείξεις ανησυχίας.

Αν αυξηθούν και μάλιστα σημαντικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, θα σημάνουν καμπανάκια.

Όπως και αν αυξηθούν τα repos.

Μέχρι τότε, καλά θα κάνει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση καθώς σε ένα εύθραυστο κλίμα, τέτοιου είδους ανησυχίες λειτουργούν διαβρωτικά.

Υ.Γ. Τα έσοδα Φεβρουαρίου, αν εξαιρεθεί το αυξημένο σε σχέση με το προϋπολογισθέν μέρισμα της ΤτΕ, ήταν χαμηλότερα του στόχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v