Με… rotation ομάδας μπάσκετ μοιάζει το διοικητικό συμβούλιο της βιομηχανίας ξύλου Ακρίτας, καθώς από τον Οκτώβριο του 2016 έως και χθες είχαμε τρεις επίσημες ανακοινώσεις για αλλαγές μελών του, με ένα μάλιστα εξ αυτών να αποχωρεί στις 3 Απριλίου του 2017 και να επιστρέφει μόλις δύο εβδομάδες αργότερα!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στις 19 Οκτωβρίου του 2016 παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ ο κ. Αναστάσιος Χρυσοχοΐδης και αντικαταστάθηκε από τον κ. Γεώργιο Βαλαβάνη. Εύλογα μπορεί κάποιος να πει ότι συχνά συμβαίνουν τέτοιες αλλαγές, ιδιαίτερα μεταξύ ανεξάρτητων και μη εκτελεστικών μελών.
Όμως, στις 3 Απριλίου του 2017, είχαμε μία ακόμη αλλαγή μέλους στο ΔΣ, που θύμιζε περισσότερο… ανασχηματισμό («αναδόμηση» που θα έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου) κυβερνητικού σχήματος.
Ειδικότερα, παραιτήθηκε ο («ανεξάρτητος και μη εκτελεστικός») κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος του Α. και αντικαταστάθηκε από τον κ. Ευθύμιο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος ανέλαβε αυτόματα και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, με τον μέχρι τότε CEO κ. Γιώργο Σαράντη (της οικογενείας του βασικού μετόχου) να «μετατάσσεται» στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου.
Το «βαρύ» βιογραφικό του κ. Κωνσταντόπουλου (Deloitte, ΟΠΑΠ) και τα ζητήματα δανεισμού που έχει η ακριτική βιομηχανία με τις τράπεζες, έκαναν κάποιους να υποθέσουν πως ο κ. Κωνσταντόπουλος αποτελεί τον «άνθρωπο των πιστωτών» στην εταιρεία. Ίσως…
Ωστόσο, το σίριαλ των αλλαγών στα μέλη του ΔΣ της Ακρίτας συνεχίστηκε και χθες, με νέα χρηματιστηριακή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία αποχωρεί ο («ανεξάρτητος και μη εκτελεστικός») κ. Σαράντης Γκάγκας και αντικαθίσταται από τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο του Α.
Αυτόν ακριβώς που είχε παραιτηθεί πριν από δύο εβδομάδες, στις 3 Απριλίου…
ΥΓ: Μετά τα «λουκέτα» της Βαλκάν και της Shelman, η Ακρίτας αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια της βιομηχανίας ξύλου στη χώρα μας.
ALPHA GRISSIN: Υπερβάλλοντα ζήλο φαίνεται πως επέδειξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τις δεκάδες επιστολές που απέστειλε σε εισηγμένες εταιρείες, ρωτώντας τες για το κατά πόσο επηρεάζονται από ένα πιθανό «λουκέτο» της Alpha Grissin.
Και αυτό γιατί πέρα από την Intrakat, που έχει μειοψηφική συμμετοχή, και τις πιστώτριες τράπεζες που τους οφείλονται κάτι παραπάνω από 30 εκατ. ευρώ, μάλλον είναι απίθανο να υπάρχει κάποια άλλη εισηγμένη που επηρεάζεται σημαντικά.
Άλλωστε, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της 30ής/6/2016, οι συνολικές «λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις» του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν χαμηλότερες των 4 εκατ. ευρώ.
Άραγε σχετικές επιστολές προς τις εισηγμένες πιστώτριες τράπεζες απεστάλησαν;