Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2017

Σφηνάκια για ΕΤΕ, το έμμεσο bonus από ΕΧΑΕ και τον δανεισμό Grivalia

Σφηνάκια για ΕΤΕ, το έμμεσο bonus από ΕΧΑΕ και τον δανεισμό Grivalia

ΕΘΝΙΚΗ: Η έγκριση καταλληλότητας (fit and proper) από πλευράς ΤΧΣ απομένει προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκλογή του κ. Γ. Αρκάδη ως νέου μέλους στο ΔΣ της Εθνικής, ώστε εν συνεχεία να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Θεωρητικά, η έγκριση του «fit and proper» αποτελεί τυπική διαδικασία, καθώς είθισται να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση, αλλά με αυτά που έχουν συμβεί στην εκλογή νέων -εκτελεστικών- μελών τον τελευταίο ένα χρόνο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος.

Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας.

Μετά την τυχόν έγκριση από το ΤΧΣ, η υποψηφιότητα πάει στην Επιτροπή Ανθρωπίνου Δυναμικού της τράπεζας, στην οποία συμμετέχει και η εκπρόσωπος του Ταμείου.

 

ΕΧΑΕ: Την ακύρωση 4.769.563 ιδίων μετοχών θα προτείνει στους μετόχους της η διοίκηση της εταιρείας κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση.

Πρόκειται για το 95% των μετοχών, που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς. Μέχρι τις 20 Απριλίου η EΧΑΕ είχε αποκτήσει 5.020.563 μετοχές, που αντιστοιχούσαν στο 7,68% του μετοχικού της κεφαλαίου, με μέση τιμή κτήσης τα 4,63 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό κόστος 23,2 εκατ. ευρώ).

Εφόσον η πρόταση ακύρωσης γίνει δεκτή από τους μετόχους, ο συνολικός αριθμός των μετοχών της θα μειωθεί στα60.599.000 και το μετοχικό κεφάλαιο θα περιοριστεί κατά 4 εκατ. ευρώ.

Στην κατοχή της EΧΑΕ θα μείνουν 251 χιλ. ίδιες μετοχές, οι οποίες δύναται να διανεμηθούν στους εργαζόμενους του ομίλου.

Το πρόγραμμα επαναγοράς λήγει στο τέλος Μαΐου.

 

GRIVALIA: Κατά περίπου 75 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στο α' τρίμηνο ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της Grivalia ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία, όμως, διαθέτει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω αύξησής του.

Ο συνολικός δανεισμός στο τέλος Μαρτίου ανερχόταν σε 126,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί μόλις στο 12,4% του συνολικού ενεργητικού, όταν με βάση τη διεθνή πρακτική για ΑΕΕΑΠ, μπορεί να φθάσει ως και το 40%.

Η ΑΕΕΑΠ προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω τον δανεισμό της, εφόσον παρουσιαστούν αξιόλογες ευκαιρίες επένδυσης.

Σημειωτεόν ότι στις 9 Μαρτίου εκταμιεύθηκαν 32 εκατ. ευρώ από το δάνειο που χορήγησε η International Finance Corporation (IFC).

Επίσης στις 14 Μαρτίου, η Grivalia εξέδωσε δύο ομολογιακά, ονομαστικής αξίας 50 και 10 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τη Eurobank και τη θυγατρική της στο Λουξεμβούργο, από τα οποία εκταμίευσε το ποσό των 43,75 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v