Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2017

H ζάχαρη, ο διαγωνισμός, η Πειραιώς και οι… «προσδοκίες»

H ζάχαρη, ο διαγωνισμός, η Πειραιώς και οι… «προσδοκίες»

Ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων της ΕΒΖ στη Σερβία είναι πολύ πιθανό ότι θα κηρυχτεί άγονος, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, διότι το ΔΣ της εταιρίας θεωρεί το τίμημα «μη ικανοποιητικό».

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξε διεθνής διαγωνισμός που γνωστοποιήθηκε σε πάρα πολλούς εν δυνάμει ενδιαφερόμενους κι εντέλει προέκυψαν τρεις δεσμευτικές προσφορές με τιμήματα που φαίνεται να έφτασαν έως λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, όταν ως τιμή εκκίνησης είχαν οριστεί τα 25 εκατ. ευρώ.

Η πώληση των συγκεκριμένων μονάδων αποφασίστηκε με βάση ευρύτερο επιχειρησιακό σχέδιο που συμφωνήθηκε με την Πειραιώς, βασικό πιστωτή της EΒΖ, στην οποία η τελευταία οφείλει πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας και μερική αποπληρωμή δανείων.

Αν ο διαγωνισμός πράγματι κηρυχτεί άγονος, τότε η συγκεκριμένη τράπεζα θα πρέπει να παραχωρήσει σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση στην EΒΖ, ενώ η τελευταία έχει πολύ μεγάλες συσσωρευμένες ζημίες και αρνητική καθαρή θέση της τάξεως των… 92 εκατ. ευρώ!

Όσοι υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός πρέπει να επαναληφθεί, εντός της EΒΖ και του εποπτεύοντος υπουργείου, λένε πως το τίμημα είναι χαμηλό διότι η τιμή της ζάχαρης έχει ανέβει, προσθέτοντας ότι ο κυριότερος υποψήφιος αγοραστής, αν πάρει τις μονάδες «θα γίνει μονοπώλιο στη Σερβία και θα βγάλει πολλά κέρδη»

Οι ίδιοι ανεβάζουν (τώρα) τον πήχη στα… 80 εκατ. ευρώ και υποστηρίζουν ότι συμφέρει και την Πειραιώς να περιμένει, για να πάρει περισσότερα έναντι μέρους των δανείων προς τη μητρική εταιρία.

Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί η στήλη είναι γιατί δεν δόθηκαν τα… περισσότερα στον συγκεκριμένο διεθνή διαγωνισμό και θα δοθούν σε τυχόν επόμενο, αφού ο κύριος ευνοούμενος από την αγορά των συγκεκριμένων μονάδων ήταν παρών και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πλειοδότησε.

Όσο για το βασικό επιχείρημα ότι «η τιμή της ζάχαρης έχει ανέβει», δεν φαίνεται να ηχεί πολύ πειστικό σε γνώστες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε η στήλη, δεδομένου ότι η ζάχαρη είναι commodity, όπως ο καφές, το πετρέλαιο κ.λπ. Η τιμή μπορεί να ανέβει ή να πέσει κι όποιος πάρει τις μονάδες σίγουρα δεν θα τις πάρει στηριζόμενος σε πρόσκαιρες τάσεις ενός commodity.

Oπότε τέτοιες μεγάλες «προσδοκίες», λένε οι ίδιες πηγές, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την ΕBZ, δεδομένης της εξαιρετικά επικίνδυνης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται…

Όπως και να έχει, το πιο πιθανό είναι ότι το «κλειδί» των εξελίξεων το κρατά η… Πειραιώς, που αν κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός θα πρέπει να βάλει «νέο χρήμα».

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για να γίνει κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η τράπεζα θα το ήθελε, καθώς ο κίνδυνος να θεωρηθεί ο νέος δανεισμός (υπό αυτές τις συνθήκες) κρατική ενίσχυση ελλοχεύει, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους.

Ιδωμεν λοιπόν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v