Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2017

Σφηνάκια για τράπεζες, καταθέσεις και Motor Oil

Σφηνάκια για τράπεζες, καταθέσεις και Motor Oil

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ: Υψηλές διαγραφές δανείων εκτιμάται ότι διενήργησαν οι τράπεζες και στο β' τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, λόγω της κόπωσης των ρυθμίσεων.

Στο α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι συνολικές διαγραφές έφθασαν στο 1,4 δισ. ευρώ.

Η τακτική υψηλών διαγραφών συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στην ως τώρα επίτευξη των σχετικών στόχων από πλευράς τραπεζών.

Από την άλλη, μειώνεται το ύψος των προβλέψεων και πέφτει ο δείκτης κάλυψης προς το παρόν σε ανεκτά επίπεδα…

 

ΑΓΟΡΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: Οι αναλυτές περιμένουν ότι οι τράπεζες θα δείξουν στο εξάμηνο -μικρή- αύξηση θέσεων στα κρατικά ελληνικά ομόλογα, τάση που συνεχίσθηκε και μετά τον Ιούνιο.

Η αυξημένη ζήτηση για έντοκα γραμμάτια απελευθερώνει ρευστότητα για τις τράπεζες, η οποία επανατοποθετείται σε κρατικά ομόλογα εντός των απαγορεύσεων που έχει θέσει η ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο του 2015 και παραμένουν σε ισχύ.

 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ-ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Τα εταιρικά ομόλογα απειλούν τις τραπεζικές καταθέσεις όπως φοβούνται ορισμένοι;

Πάντως, κατά την περίοδο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου, είχαμε κάθε μήνα αύξηση καταθέσεων, παρά το γεγονός ότι αντλήθηκαν σημαντικά ποσά από αρκετές ομολογιακές εκδόσεις (Μυτιληναίος, Sunlight, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και παρά το ότι μεγάλο ύψος καταθέσεων τον Ιούλιο «πέταξε», προκειμένου να αποπληρώσει φορολογικές υποχρεώσεις.

 

ΜΟTOR OIL: Kατά το διάστημα από 30 Ιουνίου 2017 μέχρι χθες που εκδόθηκαν οι οικονομικές της καταστάσεις, η μητρική του ομίλου αποπλήρωσε μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, ύψους 142,3 εκατ. ευρώ (σ.σ. συμπεριλαμβάνονται και δάνεια σε δολάριο 41,5 εκατ.).

Έτσι, ο δανεισμός της μειώθηκε στα 664 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό (σ.σ. μετά την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων) να είναι χαμηλότερος των 40 εκατ. ευρώ. 

Υ.Γ.: Ο όμιλος, μέσω θυγατρικής στη Μέση Ανατολή, σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό και την ενδυνάμωση του ήδη ισχυρού εξαγωγικού προσανατολισμού του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v