Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2017

Το ΔΝΤ και τα επιχειρήματα για αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Το ΔΝΤ και τα επιχειρήματα για αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Ένα από τα θέματα που, όπως όλα δείχνουν, θα μας απασχολήσει αρκετά στην τρίτη αξιολόγηση είναι τα μέτρα προστασίας πρώτης κατοικίας.

Το ΔΝΤ αναμένεται να πιέσει προς την κατεύθυνση εκ νέου αλλαγών στο νόμο Κατσέλη, ώστε να περιορισθεί το πλέγμα της παρεχόμενης προστασίας. Η πίεση, πιθανότατα, θα συσχετισθεί με το αίτημα διενέργειας αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR), αίτημα που όπως αποκάλυψε η στήλη μπορεί να υποβληθεί μόνο από τις ελληνικές αρχές.

Τα επιχειρήματα του ΔΝΤ για αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, δυστυχώς, είναι αρκετά. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ότι ο αριθμός και η αξία των δανείων υπό νομική προστασία αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Μόνο το διάστημα Οκτωβρίου 2015-Μαρτίου 2016, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας αυξήθηκαν κατά περίπου 5 δισ. ευρώ. Σήμερα ανέρχονται περίπου σε 15,2 δισ., αποτελώντας πλέον το περίπου 15% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στη δε υποκατηγορία των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, το ένα στα τρία έχει προστασία!

Η ελληνική πλευρά ποντάρει στην επίσπευση της διαδικασίας εκδίκασης αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, προσδοκάται ότι ως το τέλος του 2018 θα έχουν εκδικαστεί περίπου 100 χιλ. αιτήσεις από τις 170 χιλ. που εκκρεμούν.

Μένει να φανεί αν πεισθεί, από τα ελληνικά αντεπιχειρήματα, το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και ιδιαίτερα η ΕΚΤ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v