Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2017

Τράπεζες: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιβάλει AQR, εκτός αν…

Τράπεζες: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιβάλει AQR, εκτός αν…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί, νομικά, να επιβάλει τη διενέργεια αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) μόνο για τις εγχώριες τράπεζες, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού stress test που θα διενεργηθεί το 2018.

Αυτό διευκρινίζουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια το πλαίσιο. Σημειώνουν, όμως, ότι τα πράγματα αλλάζουν, αν οι ελληνικές αρχές, δηλαδή η κυβέρνηση, ζητήσουν τη διενέργεια AQR.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωρίζει την παραπάνω λεπτομέρεια, εξού και κτίζει τακτική πίεσης προς την Αθήνα, με διλήμματα του τύπου «διενέργεια Asset Quality Review ή μείωση της προστασίας για την πρώτη κατοικία».

Πρόκειται για ένα πολιτικά δύσκολο δίλημμα.  

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί μία από τις ελάχιστες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν παραμείνει ως «σημαία» στην κυβέρνηση και η αλλαγή του νόμου Κατσέλη δεν είναι επιθυμητή. Από την άλλη, η διενέργεια Asset Quality Review θα επαναφέρει την αβεβαιότητα για τις τράπεζες, επιφέροντας πλήγμα συνολικά στην οικονομία.

Πρακτικά, όμως, πολλά θα κριθούν από τις ισορροπίες που θα υπάρχουν στο τρίγωνο ΔΝΤ - Βερολίνου - Αθήνας μετά τις γερμανικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v