Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2017

ΑΣΤΑΚ: Τα… ντεσού του σερβικού deal και το γεμάτο ταμείο

ΑΣΤΑΚ: Τα… ντεσού του σερβικού deal και το γεμάτο ταμείο

Η Alpha Αστικά Ακίνητα ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας στη Σερβία Alpha Real Estate Beograd προς 8,4 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η συναλλαγή αυτή έγινε με κέρδος, καθώς στα βιβλία της εισηγμένης, η σερβική θυγατρική ήταν αποτιμημένη μόνο προς 6,319 εκατ. ευρώ. Άρα, λογικά, η διαφορά των δύο ποσών θα ενισχύσει τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα.

Το ίδιο είχε γίνε και πέρυσι, όταν η ΑΣΤΑΚ είχε πουλήσει τη θυγατρική της στην ΠΓΔΜ (Alpha Αστικά Ακίνητα DOOEL Skopje) προς 775 χιλ., σημειώνοντας λογιστικά κέρδη 135 χιλ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η εισηγμένη εταιρεία φαίνεται πως ρευστοποιεί και αυτή περιουσιακά στοιχεία της στο εξωτερικό (ακολουθώντας τη γενικότερη πολιτική των συστημικών τραπεζών) και μάλιστα αυτά τα έχει αποτιμημένα με συντηρητικές τιμές, όπως προκύπτει από τις δύο -μέχρι σήμερα- κερδοφόρες συναλλαγές.

Επίσης, τα 8,4 εκατ. ευρώ από την πώληση της σερβικής θυγατρικής θα έρθουν να προστεθούν στα 70 εκατ. ευρώ του ταμείου της 30ής Ιουνίου του 2017, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα της εισηγμένης να σκαρφαλώσουν λίγο πάνω από τα 78 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια στα 129,2 εκατ. ευρώ), όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο ΧΑ κυμαίνεται στα 91,7 εκατ. ευρώ.

Αδυναμίες για τον τίτλο, η χαμηλή εμπορευσιμότητα και η ανυπαρξία μερίσματος, παρά τα συνεχή κερδοφόρα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v