Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2018

Η κατάρρευση της Carillion ξυπνά αναμνήσεις στην Ελλάδα

Η κατάρρευση της Carillion ξυπνά αναμνήσεις στην Ελλάδα

Εκτενέστατη παρουσία στην Εγγύς και Μέση Ανατολή είχε η Carillion, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της Βρετανίας, που βρίσκεται από χθες σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η Carillion, η οποία κατέρρευσε εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων κυρίως σε τρία έργα με συμβάσεις παραχώρησης στη Βρετανία, είχε χιλιάδες εργαζόμενους στη Μέση Ανατολή, με θυγατρικές και γραφεία σε Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν και Σαουδική Αραβία. Σοβαρά έργα είχε υλοποιήσει και στην Αίγυπτο κατά το παρελθόν.

Η διοίκηση της Carillion φορτώνει την κατάρρευση του πανίσχυρου ομίλου σε τρεις παραχωρήσεις που δεν πήγαν όπως ακριβώς υπολόγιζε. Πρόκειται για την κατασκευή και διαχείριση δύο νοσοκομείων (σε Birmingham και Liverpool) καθώς και τη σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα παράκαμψης της Aberdeen στη Σκωτία. Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 43.000 εργαζόμενους του ομίλου βρίσκονταν εκτός της Βρετανίας.

Εδώ στην Ελλάδα δεν μας είναι άγνωστα αυτά τα φαινόμενα πάντως. Πολλοί ισχυροί όμιλοι κατέρρευσαν, όχι βέβαια από συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, αλλά από τις υπερβολικές εκπτώσεις που προσέφεραν σε παραδοσιακά δημόσια έργα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v