Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2002

Οι τράπεζες, η έκθεση της UBS και οι επικριτές της

Με αφορμή την τελευταία έκθεση της UBS, που έσκασε χθες σαν... ”βόμβα” στην αγορά, ανώτατα στελέχη του Χρηματιστηρίου σύστηναν ”προσοχή” στους επενδυτές όσον αφορά στην ερμηνεία τέτοιων εκθέσεων.

Οι ίδιες ”πηγές”, επισήμαιναν παράλληλα πως πολλές παρόμοιες εκθέσεις στηρίζονται σε μοντέλα και υποθέσεις που συχνά αμφισβητούνται αργότερα.

Πολύ πιο ...”σκληρή γλώσσα” χρησιμοποιήθηκε πάντως από την πλευρά της Εμπορικής που ήταν και η πλέον θιγόμενη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών από τα συμπεράσματα των αναλυτών της UBS (μεταβολή της τιμής στόχου από τα 16,4 στα..9,3 ευρώ!!!).

Έτσι, ”ανάξια ακόμα και διάψευσης” χαρακτηρίζαν από την Εμπορική Τράπεζα τα στοιχεία της έκθεσης της UBS που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και την αφορούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχός της ”δεν αξίζει ούτε όσο το χαρτί στο οποίο τυπώθηκε”!!!!

Στην Εμπορική αναρωτιούνται, μεταξύ άλλων, τι άλλαξε από την τελευταία φορά που ο ίδιος διεθνής οίκος ”αξιολόγησε” την τράπεζα και σήμερα εμφανίζει την εικόνα της ακόμα χειρότερη, από πού αντλεί το συμπέρασμα ότι του χρόνου η αύξηση των κερδών της θα είναι μηδενική, πως κρίνει το θέμα των επισφαλειών την ώρα που το χαρτοφυλάκιο των δανείων της είναι σε πολύ κατάσταση και γιατί εντοπίζει τα προβλήματα από το όποιο risk factoring αποκλειστικά στην Εμπορική.

Πάντως επίσημη απάντηση από την πλευρά της τράπεζας δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς το περιεχόμενο της έκθεσης θεωρείται ”ανάξιο λόγου”.

Σημειώνεται ότι η αμέσως προηγούμενη έκθεση της UBS είχε προκαλέσει, προ ολίγων μηνών, την έκδοση ενός non paper από την πλευρά της ίδιας τράπεζας, που αντέκρουε τις παραδοχές της. Πλην όμως η τιμή της μετοχής κατρακύλησε τελικά στην περιοχή την οποία είχαν προσδιορίσει ως στόχο οι αναλυτές του ελβετικού οίκου!!!

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα downgrades για τις ελληνικές τράπεζες έγιναν στο πλαίσιο των γενικότερων downgrades για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Κοινώς, το αν θα επιβεβαιωθούν και αυτή τη φορά οι προβλέψεις των αναλυτών της UBS ή των επικριτών τους, φαίνεται ότι θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν θα συνεχιστεί για τους επόμενους 12-18 μήνες η ”ανατροφοδοτούμενη” κρίση μεταξύ των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των αγορών, που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα την καθίζηση των τιμών σε τράπεζες και όχι μόνο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v