Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2019

Η ΔΕΗ, οι σύμβουλοι και το «στρίβειν δια της αποτίμησης»

Η ΔΕΗ, οι σύμβουλοι και το «στρίβειν δια της αποτίμησης»

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Euro2day.gr προέβλεψε την αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, επισημαίνοντας την πιθανότητα να έρθει πάλι στο τραπέζι, από τους Ευρωπαίους, είτε η πώληση «μικρής ΔΕH» είτε ο εμπλουτισμός του «πακέτου» των λιγνιτικών με περιουσιακά στοιχεία εξαιρετικά πολύτιμα για τη Δημόσια Επιχείρηση, δηλαδή με υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ακριβώς ό,τι συνέβη δηλαδή. Ο διαγωνισμός απέτυχε παταγωδώς και ακολούθησε σχετικό «μαντάτο» από την Κομισιόν. Η διατύπωση της οποίας μπορεί να ήταν σχετικά… κομψή, πλην όμως όσοι ξέρουν την αγορά, κατάλαβαν αμέσως πού αναφέρεται.

Πέρα από το αποτέλεσμα βέβαια, καλό είναι να δούμε και τις αιτίες. Όπως και το αν όλα έγιναν από καλόπιστα λάθη ή για άλλους λόγους. Διότι για να είμαστε ειλικρινείς, οι πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕH Μανώλης Παναγιωτάκης έχει «αποστασιοποιηθεί» από την κυβέρνηση -και ιδίως το ΥΠΕΝ- στο συγκεκριμένο θέμα, «δίνουν και παίρνουν» στην αγορά. Ίσως να φταίει γι' αυτό και το παρελθόν του στις τάξεις της ΓΕΝΟΠ, που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Όπως και να έχει, πέρα από το γεγονός ότι η ηγεσία Παναγιωτάκη επέλεξε να αγνοήσει τις αιτιάσεις των υποψήφιων επενδυτών, αποδίδοντάς τες σε διάθεση μείωσης του τιμήματος (σ.σ. πολλές από τις αιτιάσεις, μαθαίνουμε ότι ΤΩΡΑ θα ενσωματωθούν στις προδιαγραφές του νέου διαγωνισμού), ώσπου έγινε το… πατατράκ, υπάρχει και το θέμα των «συμβούλων» και της αποτίμησης που έγινε.

H ΔΕH προσέλαβε ως σύμβουλο την ΚΑΝΤΟΡ, για να αποτιμήσει την αξία των μονάδων, δίνοντάας της η ίδια παραδοχές και μοντέλα, αλλά και χωρίς να γίνει due diligence, λένε οι πληροφορίες. Δεν ξέρουμε ποιες ήταν οι παραδοχές και τα μοντέλα, ωστόσο μαθαίνουμε ότι το αποτέλεσμα ήταν να βγει η αποτίμηση στα… 300 εκατ. ευρώ!

Η ποιότητα της αποτίμησης αυτής φάνηκε ξεκάθαρα όταν η αγορά έδωσε δύο προσφορές που ήταν σφόδρα υποπολλαπλάσιες, ωστόσο ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι ένα ευρώ κάτω από την αποτίμηση να πουλούσε, θα πήγαινε κατευθείαν στον εισαγγελέα... Κι έτσι, όλα σταμάτησαν, όσο κι αν «άφρισε» η κυβέρνηση, που θέλει να τελειώνει με διάφορα προαπαιτούμενα.

Τώρα βεβαίως ετοιμάζεται η επανάληψη του διαγωνισμού και ο κ. Παναγιωτάκης αναγκάστηκε να δεχτεί το… προφανές. Τη διεξαγωγή νέας αποτίμησης (αναμενόμενα πολύ λιγότερο… αστρονομικής σε ύψος) γράφοντας ο ίδιος κατά λέξη: «Σε ό,τι αφορά σε ζητήματα όπως η επανάληψη της αποτίμησης με συνυπολογισμό παραμέτρων που ενδεχομένως δεν είχαν ληφθεί υπόψη, η ΔEH προφανώς δεν έχει αντίρρηση».

Εμείς το μόνο που έχουμε να σημειώσουμε είναι ότι εφόσον μια εταιρεία αναθέτει σε συμβούλους μια αποτίμηση, τους δίνει τις παραδοχές κ.λπ. και η αποτίμηση «βγαίνει στον Θεό», χωρίς αντίδραση ούτε από την εταιρεία (που προφανώς οφείλει να γνωρίζει «στο περίπου» την αξία των μονάδων της), ούτε από τον «έγκυρο» σύμβουλο (που δεν μπορεί όλο και θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά και στο τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό), τότε λογικό είναι να σκεφτούν οι... καχύποπτοι ότι πρόκειται για περίπτωση του «στρίβειν δια της αποτίμησης», κατά το γνωστό από την παλαιά ελληνική ταινία, «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Να δούμε τώρα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη δεύτερη... βόλτα!

ΥΓ: Ο κ. Παναγιωτάκης γνωστοποίησε ότι η ΔΕH βρίσκεται σε επαφές ενόψει του νέου διαγωνισμού και με κάποιους «έγκριτους», όπως τους χαρακτήρισε, επενδυτές, από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Ομολογουμένως, δεν γνωρίζουμε γιατί οι εν λόγω επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τον πρώτο διαγωνισμό, που μόνο… σύντομος δεν ήταν από την έναρξή του ως την άδοξη κατάληξη. Μακάρι όμως να προσέλθουν στο νέο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v