Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμμεση απειλή Κομισιόν για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ

Θέμα εναλλακτικών πολιτικών και διαρθρωτικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγει η έκθεση της Ευρ. Επιτροπής. «Πισωγύρισμα» η μη πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τονίζει.

Εμμεση απειλή Κομισιόν για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ

Ως «βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση» για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζει στην έκθεσή της η Κομισιόν την αποεπένδυση της δημόσιας εταιρείας από τον λιγνίτη, για το άνοιγμα της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι συντάκτες της μάλιστα τονίζουν πως η μη πώληση των μονάδων αποτελεί «πισωγύρισμα» σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μετά την καταδίκη της χώρας για την αποκλειστική χρήση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ.

Κατόπιν τούτων, η Ευρ. Επιτροπή ανοίγει θέμα εξέτασης «εναλλακτικών πολιτικών και διαρθρωτικών μέτρων», έχοντας και ως δεδομένο το γεγονός ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν φέρνουν τα αποτελέσματα της μείωσης των μεριδίων της ΔΕH. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, το μερίδιο της δημόσιας εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2018 ανέβηκε στο 80,29% από 78,63% τον περασμένο μήνα.

Η Κομισιόν σημειώνει δε, ότι η σημερινή κατάσταση της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει την επαναφορά όλων των ποσοτήτων ΝΟΜΕ από το σύστημα των πέναλτι (σ.σ. πρόσθετες ποσότητες όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης μεριδίου της ΔEH), αλλά και να εξεταστεί «η ενδεχόμενη ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών ή διαρθρωτικών μέτρων».

Αρμόδιος παράγοντας με σημαίνοντα ρόλο στην εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σχολίαζε στο Euro2day.gr πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε τι εννοεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αυτή την επισήμανση. Την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών».

Πάντως οι εκτιμήσεις είναι ότι μία τέτοια συζήτηση δεν πρόκειται να ανοίξει πριν την υλοποίηση της νέας απόπειρας πώλησης των λιγνιτικών σταθμών, για την οποία η έκθεση σημειώνει πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν στην έκθεσή της καταγράφει τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Target Model (Αγορά-Στόχος), με τις χρηματιστηριακές αγορές να είναι σε θέση να λειτουργούν τον Σεπτέμβριο του 2019 και όχι τον Ιούνιο, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Σε άλλο σημείο επίσης και αναφερόμενη στην πορεία του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, τονίζει μεν ότι παρουσιάζεται υπερπλεόνασμα, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σημειωθεί καμία μεταβολή στη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

 

* Δείτε την έκθεση της Κομισιόν στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v