Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 4 2019

ETE: Το «πέναλτι» για Εθνική Ασφαλιστική και Stopanska

ETE: Το «πέναλτι» για Εθνική Ασφαλιστική και Stopanska

Ελαφρές συνέπειες είχαν για την Εθνική Τράπεζα οι αποκλίσεις ως προς την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που υπέβαλε η τράπεζα στο τέλος του 2015 και εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Στο τέλος του 2018, όταν έληξε η τριετής περίοδος υλοποίησης, ο όμιλος δεν είχε ολοκληρώσει πωλήσεις θυγατρικών/δραστηριοτήτων του εξωτερικού σε Ρουμανία, Κύπρο, FYROM και Αίγυπτο, όπως και την πώληση τουλάχιστον του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αποτέλεσμα ήταν να υποβάλει η τράπεζα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο εγκρίθηκε από την DG Comp στις 10 Μαΐου του 2019 και πρέπει να υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020.

Λόγω της προηγούμενης υστέρησης, αλλά και του αιτήματος της Εθνικής να εξαιρεθεί από την υποχρέωση πώλησης, η θυγατρική της στη Βόρεια Μακεδονία, Stopanska Banka (σ.σ. το αίτημα έγινε αποδεκτό), η DG Comp επέβαλε νέο αυστηρότερο «κορσέ» για μείωση δαπανών, προσωπικού και καταστημάτων στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, επιβλήθηκε να πωληθεί από την τράπεζα το 32,66% της Εθνικής Πανγαία, να αυξηθεί το προς πώληση ποσοστό στην Εθνική Ασφαλιστική από 70% σε 80% και να παραταθούν οι υποχρεώσεις για εταιρική διακυβέρνηση, εξαγορές, εμπορικές δραστηριότητες και διαφημίσεις.

Τόσο η μείωση προσωπικού και καταστημάτων, όσο και η πώληση του 32,66% της Πανγαία ΑΕΕΑΠ, αποτελούν ενέργειες στις οποίες θα προχωρούσε έτσι κι αλλιώς ο όμιλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v