Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2019

«Σήμα» από Ελλάκτωρ για τα ασφάλιστρα ΙΧ, σφηνάκια για ΑΣΤΑΚ - Σφακιανάκη

«Σήμα» από Ελλάκτωρ για τα ασφάλιστρα ΙΧ, σφηνάκια για ΑΣΤΑΚ - Σφακιανάκη

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Πονοκέφαλο προκαλούν στα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών τα στοιχεία που έδωσε ο όμιλος Ελλάκτωρ σχετικά με την πορεία της κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα στο πρώτο φετινό εννεάμηνο.

Είχαμε λοιπόν +4,4% στην κυκλοφορία της Αττικής Οδού, +5,1% στην Ολυμπία Οδό, +6,2% στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και +6,5% στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου!

Είναι προφανές ότι με την άνοδο της κυκλοφορίας αυξάνεται και ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, οπότε οι πιέσεις που ασκούνται για αυξήσεις τιμολογίων στα συμβόλαια αυτοκινήτων είναι πλέον έντονες.

Παρ' όλα αυτά, είναι αμφίβολο το αν και πότε θα δούμε κύμα ανατιμήσεων, μετά το -40% που έγραψε το μέσο τιμολόγιο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Η άνοδος των τιμών στην εγχώρια κτηματαγορά δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την πορεία της μετοχής της Alpha Αστικά Ακίνητα στο ταμπλό του ΧΑ.

Ο τίτλος βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του φετινού Φεβρουαρίου ή και χαμηλότερα σε σχέση με επιμέρους συνεδριάσεις του 2017 και του 2018. Με τρέχουσα αποτίμηση στα 96,6 εκατ. ευρώ, το ταμείο της 30ής Ιουνίου 2019 ανερχόταν στα 77,2 εκατ. και τα ίδια κεφάλαια της ίδιας ημερομηνίας στα 132 εκατ. ευρώ.

«Βαρίδι» η χαμηλή διασπορά-εμπορευσιμότητα του τίτλου, ενδιαφέρουσα ωστόσο πρόθεση εμπλοκής της εισηγμένης στον χώρο των κόκκινων δανείων που σχετίζονται με ακίνητα.

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Τώρα που ο όμιλος ανακάμπτει και μπαίνει σε τροχιά αξιοσημείωτης κερδοφορίας, εξέρχεται από το ΧΑ…

Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οι πωλήσεις της Σφακιανάκης αυξήθηκαν κατά 3,5%, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατά 27% και τα προ φόρων αποτελέσματα κατά 41%!

Μπορεί βέβαια οι προκλήσεις του ομίλου να συνεχίζουν να υπάρχουν (βλέπε π.χ. υψηλός αλλά ρυθμισμένος δανεισμός, αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 74,3 εκατ. στις 30/6/2019), ωστόσο με βάση την τιμή δημόσιας πρότασης -ο βασικός μέτοχος και οι συμπράττοντες επενδυτές κατέχουν πλέον το 100% των μετοχών-, η αποτίμηση της εταιρείας βρέθηκε μόλις στα 8,07 εκατ. ευρώ, όταν το EBITDA του εννεαμήνου ήταν πενταπλάσιο (40,8 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη υψηλότερα (8,9 εκατ. ευρώ)…

Μιλάμε για P/EBITDA γύρω στο 0,2 και για P/E χαμηλότερο της μονάδας, ακόμη και με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Γι’ αυτό άλλωστε υπήρξαν και διαμαρτυρίες από μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι αφού κράτησαν για χρόνια τη θέση τους στην εταιρεία, καταγράφοντας βαρύτατες απώλειες, τελικά υποχρεώθηκαν να «κλειδώσουν» τη ζημιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v