Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2002

Η δήλωση Καρατζά και οι ... ”ερμηνευτές” της

Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Εθνικής για τις πτωτικές υπερβολές στη Σοφοκλέους, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα των (ξένων) αναλύσεων, στο short selling και σε εκείνους που δεν σέβονται το ”ψωμί που τρώνε” από την αγορά, ερμηνεύθηκε εκτενώς από διαφόρους, που μάλλον ”κακή υπηρεσία” πωλούν τόσο στον ίδιο τον κ. Καρατζά όσο και στην αγορά.

Οι...ερμηνευτές θυμήθηκαν τη δήλωση Καρατζά περί υπερθέρμανσης της αγοράς το Σεπτέμβριο του 1999, ξέχασαν όμως (ως φαίνεται) την άλλη δήλωσή του περί τα μέσα του 2000, που εν πολλοίς έλεγε... ”εμείς τώρα αγοράζουμε”.

Κι επιχειρούν τώρα, χρησιμοποιώντας την τελευταία δήλωση του ως υποτιθέμενο... ”σινιάλο” ή και... ”σημαία”, να του προσδώσουν (εκ των προτέρων) χαρακτηριστικά... ”γκουρού” ή και spokesman κυβερνητικών ”προθέσεων” και ”σχεδίων”, χαρακτηριστικά τα οποία σίγουρα δεν επιθυμεί ο...ίδιος, κυρίως σε αυτή την περίοδο διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας.

Για τους τραπεζίτες, είτε ηγούνται της κεντρικής τράπεζας είτε άλλης, ο ρόλος του ”γκουρού” δεν αρμόζει.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και ο πρώην διοικητής της Τ.τ.Ε., Λ. Παπαδήμος, γνωστός για την αξία και τη σοβαρότητά του σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, έκανε παρέμβαση στο αποκορύφωμα της ”μεγάλης φούσκας” του 1999, η οποία ”επιβεβαιώθηκε” εκ των πραγμάτων.

Εκανε και άλλη όμως - υπέρ των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών- αρκετά πρωτού αποχωρήσει για την ΕΚΤ, η οποία ακόμη δεν έχει, δυστυχώς για όλους, επιβεβαιωθεί.

Βεβαίως, και εκείνος ουδέποτε απεδέχθη την ιδιότητα του ”γκουρού”, των αγορών. Την μακροοικονομική του άποψη έλεγε πάντοτε και τίποτα περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v