Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2002

Η κίνηση της Vodafon πυροδοτεί δύο ”σενάρια”

Αριστοτεχνική από πάσης πλευράς θεωρεί ο Χαμαιλέων τη χθεσινή κίνηση της Vodafone να αγοράσει το ποσοστό της France Telecom στη θυγατρική της Vodafone-Panafon.

Στην ουσία οι... Εγγλέζοι πάτησαν πάνω στην ανάγκη των Γάλλων για..μετρητούλια και τους πήραν το μερίδιο σε τιμή σαφώς χαμηλότερη από την τρέχουσα (πολλώ δε μάλλον από τις τιμές-στόχους που θέτουν ελληνικοί και ξένοι οίκοι) κι έτσι εξασφάλισαν πλέον ποσοστό, που πλησιάζει...επικίνδυνα την καταστατική πλειοψηφία!!!

Βεβαίως, η κίνηση τους αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο με τον πλέον δυναμικό και άμεσο τρόπο, την προοπτική του de-listing της Panafon, αφού εξασφαλίζει στο βασικό μέτοχο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό και μάλιστα σε μια τιμή απόλυτα λογική.

Για την ακρίβεια ο βασικός μέτοχος έχει πλέον δύο επιλογές. Είτε να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο ποσοστό είτε και να κάνει μία συγχώνευση με απορρόφηση, καθώς μπορεί να περάσει με σχετική άνεση μια τέτοια απόφαση από τη γενική συνέλευση της εταιρίας!

Τώρα πια ”χρειάζεται” λιγότερο από 5% για να την περάσει, όταν ο εναπομείνας άλλος μέτοχος με ποσοστό άνω του 5%, πλην όμως μικρότερο από 10%, είναι η Intracom!!

Να δούμε όμως και κάποια άλλα θέματα. Η Panafon, ένα μικρό...”κλάσμα” της Vodafone από πλευράς μεγέθους, είναι κερδοφόρα, ενώ η ”μαμά” δεν είναι.

Από την άλλη πλευρά, η ”κόρη” έχει πολύ υψηλό Price to Book Value (άνω του...5,59), ενώ η μητέρα εταιρία διαπραγματεύεται στο 0,68 της λογιστικής της αξίας.

Συμφέρει τη ”μαμά” να πληρώσει σε μετρητά το υπόλοιπο ποσοστό της ”κόρης”, κάνοντας δημόσια προσφορά για delisting με κίνδυνο να της μείνουν και κάποιοι μικροί ή πιο μεγάλοι μέτοχοι στο μετοχολόγιο της κόρης, ή μήπως τη συμφέρει να πληρώσει-πιθανώς εν μέρει- έστω και με τα ”φθηνά”... χαρτιά της μέσω απορροφησης;

Τα ερωτήματα αυτά, πιστέψτε με, θα απασχολήσουν πολύ έντονα την επικαιρότητα στο επόμενο διάστημα... Αλλωστε είμαστε πλέον τμήμα της ενωμένης Ευρώπης που ενοποιεί σταδιακά και τις αγορές της, μην το ξεχνάμε. Ενα βήμα είναι και το... Λονδίνο για τον οπαδό της μετοχικής ιδέας!!!!

Το θέμα από... εθνικής ή έστω... σωβινιστικής πλευράς, είναι ότι εφόσον επαληθευτεί οποιοδήποτε από τα σενάρια αυτά (πράγμα ιδιατέρως πιθανό για να μην πούμε μεσοπρόθεσμα σχεδόν...σίγουρο), η Σοφοκλέους θα είναι πτωχότερη κατά μία ”υψηλής ποιότητος” εισηγμένη που προσέλκυε συστηματικά το δεθνές ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v