Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 11 2002

Το ”φαινόμενο” DOMUS: Εξηγώντας τα... ανεξήγητα

Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται βεβαίως παλαιότερες εκτενείς αναφορές του Χαμαιλέοντος στα ”κατορθώματα” της εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου, DOMUS, τα οποία προς ώρας αφορούν αποκλειστικώς και μόνον τη... μετοχή της.

Μια μετοχή που συνεχίζει να διαπραγματεύεται με ένα ”αστρονομικό” για τα δεδομένα της περιόδου- και όχι μόνον αυτής της περιόδου- premium της τάξεως του... 150%.

Χθες λοιπόν, όπως πληροφορήθηκε ο Χαμαιλέων, τα στελέχη της περί ης ο λόγος εταιρίας, αλλά και ο εμφανιζόμενος ως κατ’ εξοχήν ”μεγαλομέτοχος” αυτής, ο κ. Π. Διαμάντης, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν αρκετούς δημοσιογράφους και να ”απαντήσουν” στις ερωτήσεις τους.

Το εύλογο ερώτημα για τη πορεία της μετοχής συνδυάστηκε με ένα ακόμη απολύτως... σχετικό.

Γιατί άραγε, η εταιρία σπεύδει να αγοράσει ίδιες μετοχές (έως και 200.000 τεμάχια, ή κάτι περισσότερο από 5% σύμφωνα με τη σχετική απόφαση), με δεδομένο ότι διαπραγματεύεται με τόσο μεγάλο premium;

Είναι μήπως η συγκεκριμένη μετοχή ο κρυφός θησαυρός της Σοφοκλέους, ώστε η εταιρία να επενδύει στον... εαυτό της, ακόμη και πληρώνοντας... καπέλο;

Αυτή λοιπόν η... κορυφαία κίνηση, σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της DOMUS, αντανακλά την πίστη των βασικών (μεταξύ αυτών οι εταιρίες Κούμπας και Σάρρος), αλλά και των λοιπών μετόχων, όχι στα... Θαύματα- όπως πιθανώς θα ανέμενε ο απλός παρατηρητής- αλλά ”στην εταιρία, τις προοπτικές και την μετοχή της”, (!!!) ενώ όπως δεν παρέλειψαν να σημειώσουν οι άξιοι ηγήτορες του σχήματος, υπάρχει και η προοπτική σημαντικών υπεραξιών (!!!) σε ενδεχόμενο θετικό γύρισμα της κεφαλαιαγοράς!!!!

Για όσους δυσκολεύονται με τα μαθηματικά, να σημειώσουμε ότι για να ισοφαριστεί το τρέχον premium με την εσωτερική αξία της μετοχής της DOMUS, θα πρέπει οι μετοχές που έχει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο να καταγράψουν άνοδο κατά περισσότερο από 150-160% και η τιμή της μετοχής της να παραμείνει απολύτως στάσιμη!!!!

Σημειωτέον, διότι έχει κι αυτό τη σημασία του, ότι οι επενδυτικές επιδόσεις της εταιρίας δεν είναι και για... βραβείο. Η εταιρία αναμένεται να εμφανίσει ζημίες και υποαξίες για το 2002, πράγμα το οποίο πάντως, εν αντιθέσει με όσα... προαναφέρθηκαν, δεν είναι καθόλου περίεργο δεδομένων των συνθηκών στην αγορά.

Με τις ίδιες περίπου κουβέντες, ”πιστεύουμε στην εταιρία, εισπράττουμε την εμπιστοσύνη των μετόχων και τους θεωρούμε συνεταίρους” τα στελέχη έδωσαν - κατά την άποψή τους- και την αποστομωτική απάντηση στο προφανές ”ερώτημα” γιατί η εταιρία να εμφανίζει σταθερά στη διάρκεια τόσων μηνών, εξαιρετικά υψηλό premium, παρότι η Σοφοκλέους (και μαζί της οι μετοχές των υπολοίπων ΑΕΕΧ) έχει πάει από το κακό στο... χειρότερο.

Πέραν όμως του υψηλού premium, η εταιρία παρουσιάζει και ”περίεργη” συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς κατά καιρούς εμφανίζεται να υπάρχει ένας υψηλός (πλην σύντομος) επενδυτικός... πυρετός και να πολλαπλασιάζεται ο όγκος των μετοχών που κινείται. Και μετά, επιστροφή σε συναλλαγές με το σταγονόμετρο.

Γεγονός που ο μεν γενικός διευθυντής της φέρεται να είπε ότι δεν το έχει... προσέξει, ενώ ο κύριος μέτοχος, (που ως φαίνεται το έχει προσέξει), δεν μπορεί να το... εξηγήσει, παρά το ότι το 74% του μετοχικού κεφαλαίου είναι σε 5 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ το σύνολο των μετόχων της εταιρίας δεν ξεπερνά πλέον τους 400!!!

Υ.Γ. Μεγάλο ποσοστό μετοχών της εταιρίας (10,24%) κατέχει ο κ. Παντελεήμων Μυτιληνιός και όχι ο γνωστός επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, προς αποφυγήν... παρεξηγήσεων

Ο κ. Παντελεήμων πάντως, προανήγγειλε πριν μέρες την πρόθεση του να ρευστοποιήσει εξ ολοκλήρου την συμμετοχή του. Σύμφωνα με τους όγκους συναλλαγών δεν... πρόκανε να τις δώσει όλες ακόμη, αλλά έπεται και συνέχεια!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v