Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 29 2021

Κατασκευαστικές: Η ώρα της μεγάλης μόχλευσης - Rapid test με καπέλο στα νησιά - Πέφτουν οι υπογραφές στη ΜΕΒΓΑΛ

Κατασκευαστικές: Η ώρα της μεγάλης μόχλευσης - Rapid test με καπέλο στα νησιά - Πέφτουν οι υπογραφές στη ΜΕΒΓΑΛ

KATAΣΚΕΥΕΣ: O μεγάλος όγκος νέων έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν στη χώρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας απαιτεί φοβερούς αυτοματισμούς, τόσο σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του κράτους όσο και την προετοιμασία των επιχειρήσεων, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς, θέτοντας ταυτόχρονα σειρά προβληματισμών.

Θα βρεθούν οι κατάλληλοι ανθρώπινοι πόροι; Ήδη, η Lamda Development μιλά για brain gain (έχοντας καλύψει το 25% των νέων προσλήψεων από επαναπατρισθέντες επαγγελματίες), ενώ για τα υπόλοιπα μεγάλα έργα αντιτάσσεται το επιχείρημα πως «θα γαλουχηθεί νέα γενιά επαγγελματιών από τους κόλπους των καταρτισμένων επιστημόνων».

Η πιο σοβαρή ωστόσο επιφύλαξη έχει να κάνει με το πώς θα «ματσάρουν» οι εγχώριοι όμιλοι με ίδια μέσα το «τσουνάμι» χρήματος που θα έρθει από τους δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους.

Εξαιρώντας την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού που έχει πάρει τον δρόμο της… μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες τρέχουν έργα όπως ο ΒΟΑΚ, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, το Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ΣΔΙΤ σε διάφορους τομείς που απαιτούν μεγάλη χρηματοοικονομική ευελιξία από τους εγχώριους παίκτες, οι ταμειακές ροές των οποίων πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της εποχής.

Είναι σχεδόν αναπόδραστο τα επόμενα χρόνια να δούμε μόχλευση ισολογισμών με όλα τα πιθανά εργαλεία, είτε είναι ΑΜΚ, είτε ομόλογα και «κλασικό» τραπεζικό δανεισμό για όσα ανεκτέλεστα υπόλοιπα... τηρούν τις προδιαγραφές.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ: Σήμερα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία για τη μεταβίβαση από τη Vivartia (CVC) του 43% που κατέχει στη ΜΕΒΓΑΛ, στη σιδηρά κυρία της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας και μέλος της οικογένειας των ιδρυτών της ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στη μετοχική σύνθεση της ΜΕΒΓΑΛ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος μετά την πώληση της Chipita στη Mondelez διαθέτει ρευστότητα για να υποστηρίξει το επιχειρηματικό της πλάνο. Πέρα από φρέσκα κεφάλαια διαθέτει επίσης τεχνογνωσία και διασυνδέσεις σε αγορές στρατηγικής σημασίας για τη ΜΕΒΓΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι Σπύρος Θεοδωρόπουλος-Μαίρη Χατζάκου έχουν υπογράψει συμφωνητικό για την εξ ημισείας συμμετοχή στο μεταβιβαζόμενο από τη Vivartia ποσοστό.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Με… καπέλο πληρώνουν τα rapid tests οι τουρίστες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Μπορεί, βάσει νόμου, το πλαφόν στα τεστ αντιγόνου να έχει οριστεί στα 20 ευρώ, ωστόσο, όπως ακούμε, κάποια ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την υψηλή ζήτηση εν μέσω της τουριστικής σεζόν, ειδικά σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη που «βουλιάζει» από ταξιδιώτες, και χρεώνουν το rapid test 30 ευρώ.

Υπάρχουν, πάντως, και κάποιοι προορισμοί που οι επιχειρηματίες σέβονται τους εαυτούς τους και τιμολογούν το συγκεκριμένο τεστ στα 15 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v