ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πρόκειται για τη θυγατρική εταιρεία δύο εισηγμένων εταιρειών -των Πλαστικών Θράκης και της Έλαστρον-, που λειτουργεί εγκαταστάσεις θερμοκηπίων υδροπονίας συνολικής επιφάνειας 185 στρεμμάτων στην Ξάνθη, χρησιμοποιώντας τη γεωθερμία ως μέσο θέρμανσης, εξασφαλίζοντας σταθερές συνθήκες καλλιέργειας με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Ο κύκλος εργασιών την εταιρείας το πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσε άνοδο και ανήλθε σε 4,7 εκατ. ευρώ (έναντι €3,9 εκατ.), ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους ήταν 500 χιλ. έναντι 100 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
H εταιρεία είχε ως στόχο να μηδενίσει φέτος τον καθαρό της δανεισμό, ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις και μελετά τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι αναθέσεις δημόσιων έργων πληροφορικής. Ενδεικτικό είναι αυτό της ψηφιοποίησης του αρχείου των μεταναστών, προϋπολογισμού 27,7 εκατ. ευρώ, που ανέλαβαν Wind και Prοfile.
ΔΟΥΡΟΣ: Με δεδομένο ότι το κεφάλαιο κίνησης (-5,63 εκατ.) και τα ίδια κεφάλαια (-451 χιλ.) της εισηγμένης ήταν στις 30/6/2022 αρνητικά, η διοίκηση της Δούρος έχει ξεκινήσει συζητήσεις για αναδιάρθρωση του δανεισμού της, αλλά και για κουρέματα σε κάποιες οφειλές της.
Όπως αναφέρεται, «η διοίκηση επιδιώκει τη διευθέτηση και αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της και ήδη έχει επιτευχθεί σχετική διευθέτηση με μία δανείστρια τράπεζα».
Πέραν αυτών, η εταιρεία ευελπιστεί σε μερικό ή πλήρες κούρεμα υποχρεώσεων 1,09 εκατ. ευρώ προς Εθνική Leasing και PQH, καθώς αυτό είναι το αθροιστικό ποσό που απέμεινε ως οφειλή της εισηγμένης το 2020, όταν η Δούρος -έναντι μεγαλύτερων χρεών- τους είχε εκχωρήσει δύο ακίνητα ιδιοκτησίας της.
Επί της ακίνητης περιουσίας της Δούρος υπάρχουν σήμερα προσημειώσεις 6,64 εκατ. ευρώ για εξασφαλίσεις δανείων 4,255 εκατ., όταν ο καθαρός δανεισμός της 30ής/6/202 ανερχόταν στα 7,57 εκατ. ευρώ.
MEDICON HELLAS: Μόνο με βάση τα καθαρά κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου (+1,32 εκατ. ευρώ) και όχι ολόκληρου του έτους, το P/E της μετοχής προσεγγίζει το 10. Επιπλέον, με καθαρό δανεισμό χαμηλότερο των δύο εκατ. ευρώ και EBITDA εξαμήνου στα +2,7 εκατ. ευρώ, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η ρευστότητα της εισηγμένης είναι πολύ ισχυρή.
Τον Ιούνιο η διοίκηση της Medicon Hellas είχε αναφέρει στους μετόχους της ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο κάποιας χρηματικής διανομής, μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της.
Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν γίνει τώρα, θα αποφασιστεί μέσα στο 2023.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πριν από έξι ημέρες, η χώρα ανακοίνωσε το σχέδιο 200 δισ. ευρώ για να θωρακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης. Μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη (αξίζει να διαβάσετε και την κριτική του Ευ. Mυτιληναίου).
Εκτιμήθηκε ως έλλειψη αλληλεγγύης καθώς με «γεμάτο πορτοφόλι» ενισχύει την οικονομία της ενώ την ίδια στιγμή μπλοκάρει ευρωπαϊκές κινήσεις, όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Και ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης μια τέτοια κίνηση θα ανέβαζε το κόστος δανεισμού, το επιτόκιο του 10ετούς bund από το 2,1% υποχώρησε στο 1,8%.
Ηθικό δίδαγμα: Οι αγορές δεν τιμωρούν τους ισχυρούς, ειδικά όταν ψάχνουν ασφάλεια…
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κρέας των φτωχών αντεπιτίθεται. Τώρα αν μαζί με το προϊόν θα αντεπιτεθούν και οι εταιρείες του κλάδου μένει να φανεί. Γιατί τις προηγούμενες δεκαετίες πολλά και γνωστά brand κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.
Aς μείνουμε, όμως, στα θετικά. Λόγω της κρίσης, οι παραγωγοί πτηνοτροφικών προϊόντων έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τιμές στα συσκευασμένα έχουν σημειώσει άνοδο τουλάχιστον 30% σε ένα χρόνο, ενώ στα χύμα φτάνει το 100%.
Η αγορά πιστεύει ότι θα αυξηθεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση, που σήμερα είναι μόλις 23 κιλά στη χώρα μας, όταν οι κάτοικοι στο Ντουμπάι τρώνε 71 κιλά.
Θα πείτε, βέβαια -και ορθώς- οι τελευταίοι δεν τρώνε χοιρινό.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΙΙ: Και ένα tip για την κατηγορία. Όλοι ή σχεδόν όλοι έχουμε αγοράσει κάποια στιγμή κοτόπουλο ψημένο από το σούπερ μάρκετ. Λοιπόν η στήλη έμαθε ότι ο τζίρος του ψημένου κοτόπουλου στον Σκλαβενίτη υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή όσος είναι ο τζίρος μιας μεσαίας πτηνοτροφικής μονάδας.
Μόνο από το ψημένο κοτόπουλο!