Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2022

Ενέργεια: Συμβουλές για αντοχή στο κρύο από το… Bloomberg - Πήρε... έκπτωση η ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Το νέο ΔΣ της ΙΟΝ

Ενέργεια: Συμβουλές για αντοχή στο κρύο από το… Bloomberg - Πήρε... έκπτωση η ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Το νέο ΔΣ της ΙΟΝ

ΠΟΛΕΜΟΣ: Παλιά στην Ελλάδα λέγαμε «καλωσήρθε το δολάριο», όταν ορδές Αμερικανών ναυτών εξορμούσαν στα ελληνικά λιμάνια προσφέροντας τζίρο στην αγορά. «Καλωσήρθε το ρούβλι» ίσως να σκέφτηκαν γειτονικές με τη Ρωσία χώρες, που αίφνης γέμισαν με χιλιάδες Ρώσους που έσπευσαν να γλιτώσουν την επιστράτευση Πούτιν.

Ξέχασαν, όμως, μια κρίσιμη παράμετρο: τον πληθωρισμό. Το Καζακστάν για παράδειγμα αντιμετωπίζει αυτό που η κεντρική τράπεζα αποκαλεί «μεταναστευτικό σοκ» και για να αντιμετωπιστεί, τα επιτόκια αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο σχεδιαζόταν. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι τράπεζες τρίβουν τα χέρια τους: οι καταθέσεις Ρώσων στη χώρα τετραπλασιάστηκαν, φτάνοντας το 1,4 δισ. δολάρια.  

 

Β&F: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου που θα αντικαταστήσει το υπάρχον, το οποίο λήγει το προσεχές καλοκαίρι, αφήνει η διοίκηση της εταιρείας.

Για φέτος, η εταιρεία εκτιμά ότι έχει σημειώσει κύκλο εργασιών παρόμοιο με τον αντίστοιχο περσινό, πλην όμως θα υποχρεωθεί σε κάποια υποχώρηση των κερδών της λόγω του αυξημένου κόστους.

ΥΓ: Ένα σημαντικό τμήμα του υφιστάμενου εισηγμένου δανείου η B&F το έχει αποπληρώσει μέσω αγορών ιδίων ομολόγων που έγιναν σε τιμές χαμηλότερες του «100», επιτυγχάνοντας δηλαδή έμμεσο... κούρεμα υποχρεώσεων.

 

ΙΟΝ-ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τρία μέλη στο οκταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της βιομηχανίας ΙΟΝ απέκτησε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, στο Δ.Σ. που συγκροτήθηκε μετά την απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης. Ο ίδιος, η στενή του συνεργάτιδα Γεώργαλου Μαρία και ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας αποτελούν τα τρία νέα μέλη του Δ.Σ. της ΙΟΝ. 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τις παλαιότερες εποχές στα ελληνικά σπίτια υπήρχε πάντα ένα δωμάτιο που παρέμενε κλειστό για τους διαμένοντες, καθότι προφυλασσόταν καθαρό και ασκόνιστο για τυχόν επισκέψεις. Συνήθως ήταν το κεντρικό σαλόνι, το οποίο οι μικρότεροι αποκαλούσαν «Σιβηρία» καθώς, λόγω απομόνωσης, συνήθως απείχε και από τη… θέρμανση του σπιτιού.

Τότε ο λόγος ήταν η καθαριότητα και οι αστικές συνήθειες της νοικοκυράς, πλέον είναι το ενεργειακό κόστος που αναμένεται να μετατρέψει ολόκληρα σπίτια στην Ευρώπη σε… «Σιβηρίες».

Είναι δεδομένο ότι λόγω ενεργειακού κόστους οι θερμοστάτες θα… κατέβουν, με τους ειδικούς όμως να προειδοποιούν για μεγάλη υγειονομική κρίση, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ενέχουν το ρίσκο μεγάλης αύξησης θανάτων από πνευμονίες, Covid και βρογχίτιδες.

Ωστόσο, από τι θερμοκρασίες και χαμηλότερα σε έναν εσωτερικό χώρο αυξάνονται τα υγειονομικά ρίσκα; Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας έχει την απάντηση: Το ελάχιστο αποδεκτό για έναν εσωτερικό χώρο είναι οι 18 βαθμοί Κελσίου. Εάν η θερμοκρασία υποχωρήσει κάτω από αυτό, αυξάνεται ο κίνδυνος αυξημένης πίεσης, θρόμβων και καρδιακών προσβολών.

Το Bloomberg σε σχετικό θέμα δίνει συμβουλές για προσαρμογή σε χαμηλότερες θερμοκρασίες: Βάλτε πουλόβερ (και... δεύτερο πουλόβερ όπως συνέστησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), χοντρές κάλτσες ή καπέλο, πάρτε αγκαλιά μια… γάτα και βγείτε βόλτες σε κρύους εξωτερικούς χώρους για να ενισχύσετε την ανθεκτικότητά σας στο κρύο.

Οπότε, λάβετε τα… μέτρα σας!

ΥΓ: Viral στα social media έχει γίνει φωτογραφία στην οποία το κόστος της θέρμανσης συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες των Χριστουγέννων. Με τους σφιχτούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και το κόστος-φωτιά της θέρμανσης, δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια... 

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Λίγο χαμηλότερο μετοχικό κεφάλαιο από αυτό που είχε υπολογιστεί αρχικά έβγαλε για την Άνεμος, στην οποία εισφέρεται ο κλάδος ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αποτίμηση της Grant Thornton. 

Ειδικότερα, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που συστήνεται (Ανεμος RES) εκτιμήθηκε στα 771 εκατ. ευρώ και με την αναπροσαρμοσμένη καθαρή θέση σε 835 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν και 64 εκατ. ευρώ αφορολόγητα αποθεματικά (επιχορηγήσεις). Τον περασμένο Αύγουστο το equity value είχε εκτιμηθεί σε 794 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τη Motor Oil (μέσω της θυγατρικής της MORE) προβλέπει ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εισφέρει στη μικτή εταιρεία που θα συστήσουν οι δύο πλευρές περίπου το 14% της Άνεμος RES και θα λάβει ως αντάλλαγμα το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η Μotor Oil θα καλύψει την αξία που αντιστοιχεί στο 75% με μετρητά. 

Εν συνεχεία, η μικτή εταιρεία θα δανειστεί και, με το equity από την κεφαλαιακή εισφορά της Μotor Oil και τα δανεικά, θα αγοράσει το 86% της Άνεμος από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v