Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2023

ΔΕΗ: Γιατί πάει πίσω η Πτολεμαΐδα 5 - Οι σόμπες που βγήκαν... προσφορά - Σφηνάκια για ναυτιλία, καλό λάδι και ελληνικό ουίσκι!

ΔΕΗ: Γιατί πάει πίσω η Πτολεμαΐδα 5 - Οι σόμπες που βγήκαν... προσφορά - Σφηνάκια για ναυτιλία, καλό λάδι και ελληνικό ουίσκι!

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Στην Target Marine του εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού ανήκει το φορτηγό Glory που προκάλεσε συναγερμό χθες, όταν προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ, ξυπνώντας μνήμες από το 2021, όταν το Ever Given έκλεισε την κρίσιμη ναυτική οδό για έξι ολόκληρες ημέρες.

Στην περίπτωση του Glory, όμως, που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά στην Κίνα, η αποκόλληση ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες.

Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά…

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Για προσπάθεια δυσφήμισης του ελληνικού ελαιολάδου καταγγέλλει το διεθνές περιοδικό Olive Oil Times η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας.

Ο φορέας, αναφέρομενος σε δημοσίευμα που υπογράφεται από τον Costas Vasilopoulos, με τίτλο «Ο δάκος μπορεί να υποβαθμίσει την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου», κάνει λόγο για μονομερή, επιλεκτική και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση αναφορά στο ελληνικό προϊόν.

Το άρθρο κάνει λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου λόγω υψηλών οξυτήτων και αναποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων, που προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος. Από την πλευρά της, η Επιστημονική Εταιρεία σημειώνει εμφατικά ότι ο εκδότης του περιοδικού «θα πρέπει να έχει ιδία άποψη των ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και της ποιότητάς τους, μια και κάθε χρόνο βραβεύει πληθώρα εξ αυτών στον διαγωνισμό που πραγματοποιεί»…

 

ΣΟΜΠΕΣ: Κάτι η αναμονή για να πάρουν ιδιώτες και επαγγελματίες σειρά στα επιδοτούμενα προγράμματα, κάτι ο χειμώνας που άργησε... το αποτέλεσμα είναι ότι έμειναν πολλές συσκευές θέρμανσης στα ράφια (κάτι ανάλογο συνέβη και με τα… παλτά).

Έτσι, τα καταστήματα άρχισαν πρώιμες εκπτώσεις για να ξεστοκάρουν. Όπως γίνεται συνήθως, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, αρχίζει ένας και μπαίνουν όλοι οι παίκτες στο παιχνίδι. Η Leroy Merlin προσφέρει έκπτωση 40% σε σόμπες πέλετ, υγραερίου, αερόθερμα, θερμοπομπούς και κλιματιστικά, η Κωτσόβολος διαθέτει όλα τα θερμαντικά σώματα με έκπτωση έως 40%, η Praktiker προσφέρει έως 40% έκπτωση σε αφυγραντήρες, ενώ η Public δίνει έκπτωση έως 60% σε επιλεγμένα προϊόντα της κατηγορίας.
Οσοι ενδιαφέρονται ας σπεύσουν…

 

ΟΥΙΣΚΙ: Μέρες που είναι, η στήλη αποφάσισε να εντρυφήσει στο γνωστό οινοπνευματώδες ποτό. Το ουίσκι, η ονομασία του οποίου σημαίνει «νερό της ζωής», παρασκευάζεται από διάφορα δημητριακά και χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το malt και το blended. Ολοι γνωρίζουμε τα σκωτσέζικα, αν και οι Ιάπωνες έχουν καταφέρει να βάλουν δικό τους ουίσκι στα μεγάλα σαλόνια.

Τη δική της προσπάθεια φαίνεται πως θα κάνει και η Ελλάδα. Στην εκπνοή του 2022, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενέκρινε την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο της επένδυσης της εταιρείας «Κορινθιακό Ουίσκι Ι.Κ.Ε.» (υπό σύσταση). Το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 483.920 ευρώ, αφορά στη δημιουργία νέου αποσταγματοποιείου για την παραγωγή ποτών ουίσκι και τζιν στην Κόρινθο.

Τώρα το εάν το ουίσκι από την Κόρινθο θα έχει τύχη στην αγορά μένει να φανεί. Εμείς το ευχόμαστε!

 

ΔΕH: Εκτός λειτουργίας βγήκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η νέα λιγνιτική μονάδα της εταιρείας, η Πτολεμαΐδα V. Η στήλη πληροφορείται ότι πρόκειται για πρόβλημα που οφείλεται «στο πλαίσιο των ρυθμίσεων και επεμβάσεων που γίνονται για να λειτουργήσει όπως πρέπει». Μεταδίδεται, με άλλα λόγια, μια καθησυχαστική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για απρόβλεπτη βλάβη.

Δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε τις αρμόδιες πηγές. Άλλωστε, σημειώνουν ότι συνεχίζονται οι τελικές ρυθμίσεις στη μονάδα και ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι έτοιμη πάλι να δώσει ισχύ στο σύστημα, παραμένοντας, όμως, σε δοκιμαστική λειτουργία.

Αντίθετα, η εμπορική λειτουργία παίρνει μικρή αναβολή. Πηγαίνει προς τον Απρίλιο, αντί τα τέλη Ιανουαρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν από τη ΔΕΗ. Προγραμματίζεται, μάλιστα, να κοπεί και κορδέλα εγκαινίων από τον πρωθυπουργό.

Η νέα μονάδα, εγκατεστημένης ισχύος 660 MW, θεωρείται υπερσύγχρονη, με βαθμό απόδοσης που προσεγγίζει το 42%, έναντι 33-35% των παλιών λιγνιτικών μονάδων. Θα παραμείνει λιγνιτική ως το 2028, μετά την ανατροπή των σχεδίων της απολιγνιτοποίησης, που έφερε η ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκονται επιπλέον 140 MW θερμικής παραγωγής, ώστε η μονάδα να εξυπηρετεί την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Ταυτόχρονα και ο Δήμος της πόλης ξεκίνησε να κατασκευάζει το απαραίτητο νέο δίκτυο διανομής. Εκτιμάται ότι από τον Σεπτέμβριο η Πτολεμαΐδα 5, ολοκληρωμένη, θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης σε τηλεθέρμανση.

Ίδωμεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v