Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2023

Τράπεζες: To δίλημμα των καταθέσεων - Intracom Defence: Πώληση με... βούλα - Το ράλι για ΒΟΑΚ - Σερβίρει καφέ η Motor Oil

Τράπεζες: To δίλημμα των καταθέσεων - Intracom Defence: Πώληση με... βούλα - Το ράλι για ΒΟΑΚ - Σερβίρει καφέ η Motor Oil

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μια ενδιαφέρουσα άποψη για το πώς μετασχηματίζουν τον τραπεζικό κλάδο οι ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι υπερβολές στην υιοθέτηση νέων λειτουργικών καναλιών, κατέθεσε στο Φόρουμ των Δελφών ο Ανδρέας Αθανασόπουλος (φωτ.), αναπληρωτής CEO της Eurobank.

Οι τράπεζες έχουν γίνει εξαιρετικά καλές στην παροχή λειτουργικών καναλιών και ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά το να φέρουν μια αληθινή ανθρώπινη πινελιά σε αυτά τα κανάλια παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, έργο σε εξέλιξη.

«Ζούμε μια υβριδική τραπεζική επανάσταση, που όλα τα κανάλια έχουν θέση και αλληλοσυμπληρώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να το «ξανασκεφτούν όσοι σπεύδουν να κλείσουν τα φυσικά καταστήματα και να κρατήσουν μόνο τα ψηφιακά κανάλια. Είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια θα εύχονται να είχαν πράξει διαφορετικά».

Πού εδράζει την παραπάνω άποψη; Στο γεγονός ότι το 80% των πελατών επιλέγει συνδυασμό ψηφιακών και φυσικών καναλιών. Οι πελάτες εξακολουθούν να επιδιώκουν πραγματικές συνομιλίες με τις τράπεζες και οι ψηφιακές λύσεις εξοικονομούν χρόνο, μεταβάλλοντας το μείγμα των επαφών.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, τα καταστήματα πρέπει να εξελιχθούν σε πολυδύναμα κέντρα πωλήσεων.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Ολοένα και μεγαλώνει η κουβέντα στις ΗΠΑ για το φλέγον θέμα των καταθέσεων, μετά τις απανωτές καταρρεύσεις τραπεζών, με τελευταίο κρούσμα τη First Republic Bank, που διασώθηκε όπως όπως από την FDIC και τη JP Morgan

Λέμε όπως όπως, διότι η JP Μorgan θα λάβει… ειδική εξαίρεση προκειμένου να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της FRB, δεδομένου ότι έχει ήδη πολύ υψηλό μερίδιο στην αμερικανική αγορά καταθέσεων.

To «ζουμί» ωστόσο της υπόθεσης, όπως είχαμε αναφέρει και πρόσφατα, είναι αλλού. Με την άνθηση των ηλεκτρονικών μεθόδων συναλλαγής (online-mobile banking), οι καταθέτες μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε άλλη τράπεζα μέσα σε δευτερόλεπτα, χωρίς να πάνε σε κατάστημα και να περάσουν από το ταμείο.

Που σημαίνει ότι τα λεγόμενα «bank run» μπορούν να συμβούν με αστραπιαίες ταχύτητες, ειδικά από μεγαλοκαταθέτες και εταιρικούς πελάτες. Αυτό θέτει στο επίκεντρο το θέμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, δηλαδή εκείνων που είναι στις ΗΠΑ πάνω από 250.000 δολάρια. Γιατί αυτοί οι πελάτες είναι που θα φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, εφόσον προκύψουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της τράπεζάς τους. Ομοίως μέσω των real time ειδήσεων, στις οποίες έχουν πλέον πρόσβαση οι πάντες, αλλά και των κοινωνικών δικτύων, έχει επιταχυνθεί δραματικά η ευρεία πληροφόρηση, οι φήμες και τα σχόλια για τα γεγονότα.

Από την άλλη, όμως, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με καταθέσεις λιγότερο ή περισσότερο βραχυχρόνιες, σίγουρα όμως πολύ πιο βραχυχρόνιες από τα δάνεια που δίνουν και τις επενδύσεις που κάνουν. Αυτή είναι η ουσία του μοντέλου τους.

Προς το παρόν, κάποιος τρόπος για να αυξηθεί το ποσό ασφάλισης δεν έχει πέσει στο τραπέζι (μέσω New York Times προτάθηκε μόλις προχθές η προαιρετική ασφάλιση μεγάλων καταθέσεων, με κόστος για την τράπεζα -άρα και για τον πελάτη), είναι όμως σίγουρο ότι το θέμα θα συζητηθεί πολύ προσεχώς, καθώς ήδη έχουν καταρρεύσει τρεις σημαντικές τράπεζες, με την FRB να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σίγουρα το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα έχει διαφορές σε σχέση με το ευρωπαϊκό, από την άλλη όμως το όριο εγγύησης στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερο, στις 100.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται κατά συνέπεια τέτοιου είδους συζητήσεις να επεκταθούν σύντομα και στη Γηραιά Ήπειρο, ξεκινώντας από χώρες στις οποίες οι «συστημικές τράπεζες», οι λεγόμενες «too big to fail», δεν έχουν υπερβολικό μερίδιο στην αγορά.

 

ΒΟΑΚ: Και τα Σαββατοκύριακα μαθαίνουμε ότι εργάζονται οι σύμβουλοι για τον διαγωνισμό του αυτοκινητόδρομου της Κρήτης. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί άλλη παράταση πέραν της 8ης Μαΐου για την κατάθεση προσφορών. Εξάλλου, το έργο αποτελεί «σημαία» για τον πρωθυπουργό.

Το project τρέχει ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με ομάδα συμβούλων. Νομικός σύμβουλος του διαγωνισμού είναι ο Αντώνης Μαρκεζίνης της LM Law firm. Τεχνικός σύμβουλος είναι η Planet AE και το έργο έχει επωμιστεί ο project manager Ηλίας Κορομπλής και οικονομικός σύμβουλος είναι ο managing director Κωνσταντίνος Νικολόπουλος της Lamda Finance.

Όσο για τους ενδιαφερόμενους, σταθεροί παραμένουν οι Μυτιληναίος, Άκτωρ, ΑΒΑΞ και Τέρνα ενώ η γαλλική Vinci φέρεται να έχει αποσυρθεί.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Τη σημασία του να μην εγκαταλειφθεί το αφήγημα της επιστροφής στις ανεπτυγμένες αγορές, που σηματοδοτεί η επαναπόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, επισήμανε στο ίδιο Φόρουμ ο Aziz Francis, διευθύνων σύμβουλος της Brook Lane Capital. Πριν από πέντε χρόνια η Ελλάδα είχε story ανάκαμψης από την κρίση. Τώρα «πουλάει» την επιστροφή (σ.σ. στις ανεπτυγμένες αγορές).

Επιστροφή που θα σημάνει χαμηλότερες αποδόσεις αλλά και χαμηλότερο αναλαμβανόμενο κίνδυνο, κάτι που αρέσει στους επενδυτές, τόνισε ο κ. Aziz «Προτιμούμε 12% απόδοση σε ασφαλές περιβάλλον, παρά 20% σε ανασφαλές».

«Κλειδί» για όλα αυτά η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

DOVALUE: Σε αναζήτηση μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου τελούσε, το προηγούμενο διάστημα, ο ιταλικός όμιλος doValue, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Μιλάνου, μετά την παραίτηση του Α. Mangoni, ο οποίος αποδέχθηκε τη δελεαστική πρόταση της Blackstone να ηγηθεί του Mundys Group (Benetton).

Ακούμε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αναλάβει χρέη μεταβατικού CEO ο επικεφαλής της μεγαλύτερης θυγατρικής (doValue Greece). Απαιτούνταν, όμως, παρουσία στη Ρώμη, όπου εδρεύει η doValue. Εξού και τελικώς ανέλαβε τη θέση του interim CEO η Manuela Franchi, CFO του ομίλου.

Ο Θ. Καλαντώνης εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και στην doValue Spain.

 

INTRACOM DEFENCE: Προς πώληση και με τη… βούλα η εταιρεία, καθώς η Intracom Holdings την ταξινόμησε στα διακρατούμενα προς πώληση.

Οι συζητήσεις με τους Ισραηλινούς είναι προχωρημένες και αν δεν σημειωθούν ανατροπές, επίκεινται ανακοινώσεις.

 

MOTOR OIL: Μέσω της Coral και της AVIN ο όμιλος διαθέτει δίκτυο άνω των 1.500 πρατηρίων υγρών καυσίμων. Το ενδιαφέρον είναι πως μέσω αυτού του δικτύου, ο ενεργειακός όμιλος επεκτείνει τις δραστηριότητές του και εκτός καυσίμων, περιλαμβάνοντας προϊόντα καφέ, μίνι μάρκετ, αξεσουάρ αυτοκινήτων, λιπαντικά και υπηρεσίες.

Οπως μαθαίνει η στήλη, το 1/3 αυτού του δικτύου θα αποτελέσει τη δύναμη πυρός στη λιανική τροφίμων και καφέ. Στην πρώτη περίπτωση, η συνεργασία με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος ολοκληρώθηκε και πλέον ο όμιλος πορεύεται αυτόνομα.

Η δεύτερη δραστηριότητα, αυτή του καφέ, κρύβει μια έκπληξη και ένα διεθνές brand. Ο λόγος για τα Costa Coffee Corners. Ήδη τέτοιες «γωνιές» υπάρχουν σε κάποια πρατήρια της Avin.

Για την ιστορία, την Costa Coffee εξαγόρασε η The Coca Cola Company και στην Ελλάδα το brand διαχειρίζεται η Coca Cola 3E. Το μερίδιο στο σούπερ μάρκετ είναι 5,5% στις κάψουλες και 8% στον αλεσμένο καφέ ενώ ο στόχος είναι να αγγίξει το 10%.

Παράλληλα ο καφές Costa Coffee «σερβίρεται» και σε 500 σημεία πώλησης στο κανάλι του HORECA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v