Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2023

ΔΕΗ: Πώς θα κινηθούν οι τιμές σε ρεύμα και αέριο–Γρίφος οι τσάμπα διακοπές στη Ρόδο-Σφηνάκια για ΕΤΕ, Mytilineos, Unibios

ΔΕΗ: Πώς θα κινηθούν οι τιμές σε ρεύμα και αέριο–Γρίφος οι τσάμπα διακοπές στη Ρόδο-Σφηνάκια για ΕΤΕ, Mytilineos, Unibios

ΔΕH: Στα επίπεδα του α’ εξαμήνου εκτιμά η διοίκηση του Γ. Στάσση (φωτ.) ότι θα κινηθούν έως το τέλος του έτους οι τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Ανάλογη εκτίμηση διατυπώνεται και για το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την εξαίρεση όμως ότι θα υπάρξει μια ελαφρώς αυξητική τάση προς το τελευταίο τρίμηνο τους έτους.

Υπό αυτό το πρίσμα η ΔΕΗ δεν περιμένει σημαντικές διακυμάνσεις στη λειτουργική κερδοφορία της και εκτιμάται πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη διοίκηση για επαναλαμβανόμενο EBITDA 1,2 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

 

MYTILINEOS: Μια ανάσα από νέα υψηλά ο τίτλος που χθες έκλεισε στα 37,12 ευρώ. Η πίεση άλλωστε που εκδηλώθηκε τις πρώτες ώρες της «δύσκολης» συνεδρίασης της Τετάρτης εκτονώθηκε πρακτικά την ίδια ημέρα.

Χθες η Morgan Stanley επιβεβαίωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 43 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το «ρεκόρ» κατέχει η Optima η οποία έχει βάλει τον πήχη στα 45,9 ευρώ.

 

UNIBIOS: Διψήφια άνοδος για τον τίτλο που καταγράφει απόδοση σχεδόν 100% το τελευταίο τρίμηνο.
Η χθεσινή κίνηση σε υψηλό 107 μηνών έγινε με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών της φετινής χρονιάς και οδήγησε την κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας είναι αισιόδοξη ότι θα πετύχει φέτος αξιοσημείωτη άνοδο τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. Βοηθά το υψηλό ανεκτέλεστο.

 

ΡΟΔΟΣ: Δωρεάν διακοπές μιας εβδομάδας την επόμενη χρονιά για όσους ταλαιπωρήθηκαν από τις πυρκαγιές στο νησί και διέκοψαν τις διακοπές τους εξήγγειλε, ως γνωστόν, ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε βρετανικό κανάλι.

Τώρα, υπουργείο Τουρισμού, αρμόδιες Αρχές και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο στο νησί των Ιπποτών προσπαθούν να τα βάλουν κάτω και να δουν πώς η εξαγγελία θα γίνει πράξη.

Όπως μαθαίνουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον η άσκηση φαντάζει με δισεπίλυτο γρίφο. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι η συγκεκριμένη παροχή θα αφορά αυστηρά όσους βρίσκονταν στο νησί και ταλαιπωρήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

 

ΕΤΕ-PROJECT PRONTO: Σε τελική συμφωνία, για την πώληση χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων, ήρθε τον περασμένο Μάιο η Εθνική Τράπεζα. Ο συμβαλλόμενος στη συμφωνία δεν αναφέρεται, αλλά ο Χαμαιλέων έχει αποκαλύψει από το Φθινόπωρο του 2022 ότι πρόκειται για την Arena Investors.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα χρηματοδοτικών μισθώσεων της τράπεζας και της NBG Leasing, καθώς και τη συμμετοχή της ΕΤΕ στη Probank Leasing.

Στις 30 Ιουνίου η μικτή λογιστική αξία του ανερχόταν σε 33 εκατ. ευρώ.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Πέραν της αποπληρωμής του συντριπτικού μέρους της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, που είχε λάβει η τράπεζας μέσω του προγράμματος TLTRO III (1,9 δισ. στις 30/06 από 8,1 δισ. ευρώ έξι μήνες νωρίτερα), η Εθνική σχεδόν μηδένισε τις συμφωνίες επαναγοράς τίτλων (repos). Όλα αυτά, χάρη στην αύξηση των καταθέσεων (55,7 δισ. ευρώ στις 30/6) και δευτερευόντως χάρη στην άντληση μακροπρόθεσμης ρευστότητας, μέσω senior preferred bonds.

O δείκτης LCR της Τράπεζας εκτοξεύτηκε σε 244,8% στο τέλος εξαμήνου, ενώ το cost of funding αυξήθηκε μόλις κατά 28 μ.β. καθώς το ποσοστό των προθεσμιακών στο μείγμα καταθέσεων παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα (18,2% στις 30/6).

Για να γίνει αντιληπτή η δυνατότητα απορρόφησης του κόστους χρηματοδότησης που προσφέρει στην ΕΤΕ η δομή του ισολογισμού της να θυμίσουμε ότι το πρώτο εξάμηνο η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 150 μ.β.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v