Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 17 2023

Οι BRICS, το ενιαίο νόμισμα και τα πυρά του… Νονού-Contract: Από την Καβάλα στο ΧΑΚ-Σφηνάκια για CNL Capital, ΕΚΤΕΡ

Οι BRICS, το ενιαίο νόμισμα και τα πυρά του… Νονού-Contract: Από την Καβάλα στο ΧΑΚ-Σφηνάκια για CNL Capital, ΕΚΤΕΡ

BRICS: Η ανακοίνωση ότι οι χώρες που συγκροτούν το μπλοκ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ένα κοινό νόμισμα ως «αντίδοτο» σε πιθανές κυρώσεις, όπως αυτές που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση.

Υπάρχει κάποιος, όμως, που όχι μόνο δεν εντυπωσιάστηκε, αλλά έσπευσε να «υποβαθμίσει» ακόμα και την ιδέα. Δεν είναι άλλος από τον «νονό» των «BRIC», τον Jim O’Neill (φωτ.), τον άνθρωπο δηλαδή που το 2001 «βάφτισε» την ομάδα που τότε αποτελούσαν Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και στην οποία προστέθηκε το 2010 η Σαουδική Αραβία (σ.σ. με αποτέλεσμα έκτοτε να προστεθεί και το «S»)

Ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «γελοίο» το εγχείρημα επισημαίνοντας ότι όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν το μπλοκ δεν έχει πετύχει τίποτα».

Πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα, ωστόσο ο O’Neill πιστεύει ότι πέρα από ισχυρούς συμβολισμούς, λίγα περισσότερα μπορούν να γίνουν από τις χώρες παρότι αυτές αθροίζουν πληθυσμό 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Αιτία, τα διαφορετικά τα συμφέροντα. Όπως για παράδειγμα αυτά μεταξύ Κίνας και Ινδίας, που σύμφωνα με τον οικονομολόγο «δεν συμφωνούν ποτέ και σε τίποτα».

 

CONTRACT: Η εταιρεία με έδρα την Καβάλα, δραστηριοποιείται ως ασφαλιστικός πράκτορας στην Ελλάδα και είναι εισηγμένη από πέρυσι στη Νέα (Εναλλακτική) Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Η Contract Insurance & Financial Services αν και πέρυσι συνέχισε τις αναπτυξιακές της προσπάθειες (δημιουργία νέων υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα, προσέλκυση νέων πωλητών, πρόσθετες συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες) υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, το 2022 έκλεισε με μικρή αύξηση κύκλου εργασιών (από τα 2,3 στα 2,34 εκατ. ευρώ) με θετικό EBITDA (+4 έναντι +191 χιλ. ευρώ) και καθαρή ζημία 169 χιλ. έναντι κερδών 22 χιλ. ευρώ το 2021.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Contract είδε στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαιά της να περνούν σε οριακά αρνητικό έδαφος (-23,8 χιλ.). Προς την κατεύθυνση αυτή, η εισηγμένη αφ’ ενός ψαλίδισε λογιστικά το μετοχικό της κεφάλαιο μειώνοντας ισόποσα τα αρνητικά αποθεματικά της και αφ’ ετέρου ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 62,5 χιλιάδες ευρώ με καταβολή μετρητών εκδίδοντας νέες μετοχές.

Σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι, το ασήμαντο free float της μετοχής δεν επιτρέπει μια ουσιαστική συναλλακτική δραστηριότητα στο ταμπλό («πάτωμα») του ΧΑΚ.

 

CNL CAPITAL: Στις μετοχές που έχουν υποαποδώσει φέτος συγκαταλέγονται αυτές της εισηγμένης, με τον όγκο των συναλλαγών ωστόσο να έχει αυξηθεί μέσα στον Αύγουστο και την τιμή του τίτλου να έχει μερικώς ανακάμψει.

Πάντως, με βάση το χθεσινό κλείσιμο η χρηματιστηριακή αξία της διαμορφώνεται στα 5 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της στις 31/12/2022 ανέρχονταν στα 7,9 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για discount της τάξεως του 36,5%.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος τους επόμενους μήνες έναντι της φετινής κερδοφορίας (για την περυσινή χρήση η CNL Capital δεν προχώρησε σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της).

 

ΕΚΤΕΡ: Καρμπόν η συνεδρίαση Δευτέρας για τον τίτλο στον οποίο η στήλη αναφέρθηκε και χθες. Για άλλη μια ημέρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο (9,76%) αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη διακύμανση (12,5%) καθώς έκανε πράξεις και με αρνητικό πρόσημο.

Τα σκήπτρα ως προς τη διακύμανση πήρε χθες η «Μύλοι Κεπενού» (14,5%), η οποία ωστόσο πραγματοποιεί λίγες συναλλαγές. Μόλις 2.800 ευρώ ο τζίρος της...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v