Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 16 2023

Ουκρανία: Τα γεμάτα ταμεία και το ράλι στα ομόλογα-Η Κινέζα που… κλαίει 28,6 δισ.-Κινήσεις σε ΕΚΤΕΡ, Intrakat

Ουκρανία: Τα γεμάτα ταμεία και το ράλι στα ομόλογα-Η Κινέζα που… κλαίει 28,6 δισ.-Κινήσεις σε ΕΚΤΕΡ, Intrakat

ΚΙΝΑ: Δεν γνωρίζουμε αν η ασιατική τίγρης θα αποδειχθεί τελικά «ωρολογιακή βόμβα», όπως πιστεύει ο Τζο Μπάιντεν, το σίγουρο είναι ότι τα νέα που έρχονται από την αχανή χώρα το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι.

Και φυσικά οι εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους κροίσους της περιοχής. Πάρτε την Yang Huiyan (φωτ.), για παράδειγμα, την πρόεδρο του κολοσσού στο χώρο του real estate Country Garden που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Είναι μια από τους πλουσιότερες γυναίκες της Κίνας. Ή για να το πούμε καλύτερα «ήταν». Σε δυο χρόνια έχασε περισσότερο πλούτο από κάθε δισεκατομμυριούχο που παρακολουθεί το Bloomberg.

Η συνολική απώλεια από τον Ιούνιο του 2021 φτάνει τα 28,6 δισ. δολάρια ή το 84%. Της έχουν «απομείνει» 5,5 δισ. δολάρια και η 475η θέση στην κατάταξη του διεθνούς πρακτορείου…

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Μπορεί τα νέα που έρχονται από την αντεπίθεση στο Νότο να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά, υπάρχει, όμως, ένα μέτωπο στο οποίο οι ειδήσεις είναι πιο ευχάριστες για το Κίεβο: Οι τιμές των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 50% από τις αρχές Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι ως προς το πόσα χρήματα θα πάρουν πίσω σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Οι τιμές των ομολόγων κατέρρευσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και δέχτηκαν νέο πλήγμα όταν οι πιστωτές εξωτερικού ψήφισαν υπέρ του παγώματος των πληρωμών τόκων για τα διεθνή ομόλογα της χώρας αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα, όμως, η σταθερή ροή ξένης βοήθειας ενισχύει το Κίεβο, ενώ οι προβλέψεις για την οικονομία της χώρας έγιναν πρόσφατα κάπως λιγότερο ζοφερές: προβλέπεται ανάπτυξη 1% έως 3% μετά τη περσινή βουτιά κατά 29%. Ταυτόχρονα, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό των 41,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Ακόμα και έτσι πάντως, οι τιμές των ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα που υποδηλώνουν ότι η αναδιάρθρωση θεωρείται σίγουρη και οι πιστωτές θα υποστούν βαθύ κούρεμα. Ένα ομόλογο σε δολάρια με λήξη τον Σεπτέμβριο του 2025 μετά το ράλι τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 31 σεντς ανά δολάριο, από 20 σεντς στις αρχές Ιουνίου.

Το κλειδί δηλαδή είναι τελικά πόσο θα είναι το «κούρεμα».

 

ΕΚΤΕΡ: Πρώτος σε άνοδο, πρώτος και σε διακύμανση στη δύσκολη συνεδρίαση της Δευτέρας ο τίτλος. Εκλεισε στα 2,46 ευρώ ή 8,37% υψηλότερα, έχοντας ενδοσυνεδριακά κάνει πράξεις και στα 2,18 ευρώ (-3,96%).

Αρκετά υψηλότερα, στα 2,64 ευρώ το υψηλό έτους που κατέγραψε την 1η Αυγούστου.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Με… 500αριές συνεχίζει να αυξάνει τη θέση της στην εισηγμένη η Winex (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου).

Τη Δευτέρα γνωστοποίησε ότι απέκτησε στις 11 Αυγούστου συνολικά 500.000 μετοχές, έναντι 1,575 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο αριθμό τίτλων είχε αποκτήσει και στις 31 Ιουλίου, με τότε τίμημα 1,5 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η αγορά περίπου 336 χιλιάδων τίτλων στις 20 και 21 Ιουλίου, αλλά και μικρότερες κινήσεις (80.000 τεμάχια) στις 24 και 25 Ιουλίου.

Θετικό κλείσιμο για τον τίτλο τη Δευτέρα σε πτωτική συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v