Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 24 2023

Η Eurobank και το προσπέρασμα στην Κύπρο - Κινήσεις για νέα retail bonds στο ΧΑ - Alpha: Οι τιτλοποιήσεις και η... ζημιά

Η Eurobank και το προσπέρασμα στην Κύπρο - Κινήσεις για νέα retail bonds στο ΧΑ - Alpha: Οι τιτλοποιήσεις και η... ζημιά

EUROBANK: Η τράπεζα που «τρέχει» ο Φωκίων Καραβίας (φωτ.) ήταν η τελευταία χρονικά που τοποθετήθηκε στην κυπριακή αγορά. Κι όμως, μετά και την αύξηση της συμμετοχής στο συγκρότημα της Ελληνικής, βάζει πλώρη να γίνει ο δεύτερος σε μέγεθος χρηματοοικονομικός όμιλος στο Νησί της Αφροδίτης, ένα βήμα πριν από την Τράπεζα Κύπρου.

Από ελληνικής πλευράς, η Εθνική ήταν ο leader της τοπικής αγοράς έως την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ σήμερα ελέγχει μικρό μονοψήφιο μερίδιο.

Η Alpha Bank ξεκίνησε δυναμικά την παρουσία της στη χώρα από τη δεκαετία του 1990 και μέσα από εξαγορά τοπικού ιδρύματος έφτασε κάποια φάση να διεκδικεί την τρίτη θέση από πλευράς μεριδίων (πρώτη η Κύπρου, ακολουθούσαν τότε η Λαϊκή και η Ελληνική). Σήμερα εξακολουθεί να διαθέτει αξιοπρόσεκτη παρουσία, έχοντας μάλιστα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα απορροφήσει και την Εμπορική Τράπεζα Κύπρου.

Η Πειραιώς ξεκίνησε και αυτή να δραστηριοποιείται στην Κύπρο αρχικά αυτόνομα και στη συνέχεια μέσα από την εξαγορά αραβικής τράπεζας, ωστόσο στα τέλη του 2016 αποχώρησε πουλώντας τις μετοχές της (σημερινή Astrobank).

Αντίθετα, η Eurobank άρχισε να δραστηριοποιείται τελευταία από τις άλλες ελληνικές τράπεζες στη Μεγαλόνησο, ακολουθώντας ωστόσο ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας (λιγότερα υποκαταστήματα, έμφαση στο corporate banking) και έτσι απέφυγε τόσο τις υψηλές επισφάλειες από δάνεια που είχαν δοθεί πριν το 2008-2009, όσο και τα μεγάλα λειτουργικά κόστη που ανάγκασαν τον ανταγωνισμό να μειώνει συνεχώς τον αριθμό των υποκαταστημάτων.

Η ουσία είναι ότι η Eurobank όχι μόνο απέφυγε τις μεγάλες περιπέτειες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος κατά την προηγούμενη δεκαετία (π.χ. λουκέτο Λαϊκής, κούρεμα καταθέσεων Τράπεζας Κύπρου), αλλά επιπλέον εξελίσσεται σε κεντρικό «παίκτη» της τοπικής αγοράς.

 

ΤΧΣ: Η ηγεσία του Ταμείου είναι καθ' όλα έτοιμη όσον αφορά τις προαπαιτούμενες διεργασίες για τη σταδιακή υλοποίηση της αποεπένδυσης από τις τράπεζες.

Οι σύμβουλοι (νομικοί, τεχνικοί, οικονομικοί) είναι σε αναμονή και το μόνο που απομένει για την έναρξη της αποεπένδυσης -και δεν αναφερόμαστε στο εύκολο κομμάτι που αφορά το 1,4% της Eurobank- είναι, όπως μαθαίνουμε, η πολιτική εντολή.

Η αρχή θα γίνει, όπως όλοι λένε, από την Εθνική Τράπεζα στην οποία το Ταμείο ελέγχει το 40,3% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια, η περίπτωση να βγει μπροστά η Πειραιώς δεν αποκλείεται…

Ο Σεπτέμβριος θα δώσει τον τόνο.

 

ALPHA: Τον περασμένο Ιούνιο, η τράπεζα προχώρησε σε νέα συναλλαγή σύνθετης τιτλοποίησης επιχειρηματικών δανείων, με την επωνυμία Compass. Χάρη και σε αυτή τη συναλλαγή το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό του ομίλου μειώθηκε στις 30/6 σε 32,5 δισ. ευρώ από 33,9 δισ. στις 31 Μαρτίου.

Ρόλο, βέβαια, έπαιξε και η ολοκλήρωση συναλλαγών πώλησης NPEs. Στις 25 Μαΐου η Alpha ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση μεικτού χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικής λογιστικής αξίας προ απομειώσεων περίπου 650 εκατ. ευρώ (Project Hermes).

Στις 16 Ιουνίου μεταβίβασε και το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα κυπριακά δάνεια καθώς και ανακτηθέντα ακίνητα, συνολικής λογιστικής αξίας προ απομειώσεων 2,3 δισ. ευρώ (Project Sky). Η μεταβίβαση έγινε σε εταιρεία συνδεδεμένη με τη Cerberus Capital Management, μέσω πώλησης του συνόλου των μετοχών της SkyCAC, θυγατρικής εταιρείας της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών. Από τη μεταβίβαση προέκυψε φορολογική ζημιά 65 εκατ. ευρώ.

 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Την έκδοση Κοινών Ομολογιακών Δανείων διαπραγματεύσιμων στο Χ.Α εξετάζουν μεγάλες εισηγμένες όπως ο όμιλος Helleniq Energy και η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη αποφασίσει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αν θα απευθυνθεί στην εγχώρια αγορά μέσω έκδοσης retail bond ή θα προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου. Πάντως, όποια λύση και αν επιλέξει, μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για αναχρηματοδότηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης που θα λάβει από κοινοπραξία ξένων τραπεζών για τη -μερική- χρηματοδότηση του τιμήματος εξαγοράς της ENEL Romania.

Ο όμιλος Helleniq Energy εξετάζει την έκδοση retail bond για να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις ή/και να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό για επενδύσεις στην Ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι υπέγραψε, πρόσφατα, συμφωνία πλαίσιο με Εθνική και Eurobank για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ ως 766 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v