Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2023

Το διπλό μήνυμα του Σωκράτη Κόκκαλη - Eurobank: Ξεκλειδώνει €15 δισ. στην Κύπρο - Ο έρωτας των Ελβετών με το cash

Το διπλό μήνυμα του Σωκράτη Κόκκαλη - Eurobank: Ξεκλειδώνει €15 δισ. στην Κύπρο - Ο έρωτας των Ελβετών με το cash

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Η πώληση της Intracom Defense έχει στερήσει από την Ελλάδα την ύπαρξη κάποιας αμυντικής βιομηχανίας, είπε ο Σ. Κόκκαλης (φωτ.) στους μετόχους της, εκθειάζοντας τους Ισραηλινούς που την αγόρασαν, καθώς την αξιολόγησαν πολύ θετικά.  

«Προσπαθούσαμε πολλά χρόνια να πετύχουμε κάποια συμβόλαια με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Τα συμβόλαια δεν ήρθαν ποτέ, εκτός από κάποια μη σημαντικά. Βλέπουμε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες προσδοκούν πάνω από 4 δισ. δολ. έσοδα φέτος. Και εξάγουν σε ξένες χώρες» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πώληση της Intracom Defense ήταν επικερδής για τον όμιλο αλλά ζημιογόνος για την χώρα.

«Απαλλαχθήκαμε από αυτή την προσπάθεια να πάρουμε συμβόλαια από την Ελλάδα. Για πολλά χρόνια το 90% των συμβολαίων της εταιρείας μας αφορούσε υπεργολαβίες προς την Αμερική και γερμανικές εταιρείες. Τώρα δίνουμε προτεραιότητα στην Ιntralot», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΙΙ: Με τα καλύτερα λόγια μίλησε στους μετόχους της Ιntralot ο Σωκράτης Κόκκαλης για τις ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες αναμένεται πολύ σύντομα να συνάψει ένα δάνειο και ένα νέο ομόλογο.

«Οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι οι καλύτεροι συνεργάτες που μπορεί κανείς να έχει. Οι ελληνικές είναι πολύ καλύτερες και γι' αυτό ολοκληρώνουμε τις διαπραγματεύσεις και μέσα στον Σεπτέμβριο θα πάμε σε όλα αυτά που σας είπα», υποστήριξε ο κ. Κόκκαλης, κάνοντας παράλληλα λόγο για καλύτερα επιτόκια.

Αλλάζουν τα πράγματα...

 

EUROBANK: Το ισχυρό ατού της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου δεν είναι άλλο από την καταθετική της βάση. Διαθέτει καταθέσεις 15 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν (σχεδόν) μηδενικό επιτόκιο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πλεονέκτημα που επιτρέπει στην Eurobank να διαχειριστεί με έξυπνο τρόπο το χαρτοφυλάκιο, επεκτείνοντας τις εργασίες του asset management και του bancassurance.

Επίσης, τα δάνεια του κυπριακού πιστωτικού ιδρύματος φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ και έχει προηγηθεί σημαντική μείωση των NPE.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε εχθές η Eurobank, έφθασε σε συμφωνία με τη Wargaming και τα ταμεία πρόνοιας για ένα ποσοστό 7,2% στην τράπεζα, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 55,3% ενώ επίκειται δημόσια πρόταση... 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μπορεί να μη βλέπουμε τις εκρηκτικές τιμές του περυσινού Αύγουστου, όταν η κιλοβατώρα είχε φτάσει ακόμα και πάνω από τα 600 ευρώ, τα σύννεφα, όμως, μαζεύονται και πάλι πάνω από την αγορά ρεύματος καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο.

Σήμερα η Ελλάδα φιγουράρει ως η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ρεύμα, με το κόστος στα 131,89 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ αντίθετα σε Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο απαντώνται τιμές οριακά πάνω από τα 100 ευρώ.

Καμπανάκι στέλνει και η αγορά φυσικού αερίου. Μπορεί οι αποθήκες στην Ευρώπη να είναι γεμάτες και οι τιμές για παραδόσεις τον Σεπτέμβριο να βρίσκονται στα 35 ευρώ, στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας όμως τα προθεσμιακά συμβόλαια για Δεκέμβριο και Ιανουάριο βρίσκονται στα 52-55 ευρώ... 

 

EΛΒΕΤΙΑ: Λάτρεις του μότο «Cash is the king» (τα μετρητά είναι ο βασιλιάς) φαίνεται πως είναι οι Ελβετοί.

Με το βλέμμα στα ψηφιακά νομίσματα, που είναι η τάση του μέλλοντος, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία «Τα μετρητά είναι ελευθερία». Σκοπός να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα με θέμα τη συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης διαθεσιμότητας μετρητών.

Η κίνηση είχε απήχηση και ανάγκασε την κυβέρνηση να ξεκινήσει διαβούλευση για το θέμα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αλλωστε, στη χώρα αρκούν 100.000 υπογραφές για να προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα. 

Ενώ η χρήση μετρητών στην Ελβετία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει η δεύτερη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος πληρωμής, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 28% των συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v