TRADE ESTATES: Αν και το χρηματιστηριακό κλίμα δεν είναι ευνοϊκό, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή Trade Estates έχει οριοθετήσει το IPO της στα τέλη Οκτωβρίου, έχοντας ήδη καταθέσει το ενημερωτικό της σημείωμα προς έγκριση στην Επ. Κεφαλαιγοράς και έχοντας ολοκληρώσει και το δεύτερο private placement μετοχών της στο family office της Μ. Λάτση.
Ωστόσο εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για την εξαγορά του Smart Park, deal που κατά πληροφορίες θεωρείται «κλεισμένο». Βέβαια, ο χρόνος λιγοστεύει, εφόσον το IPO προχωρήσει στον προγραμματισμένο χρόνο, και μοιάζει παράδοξο να επιχειρηθεί χωρίς να αποτυπωθεί με νέα proforma στοιχεία το συγκεκριμένο asset.
O όμιλος υπό τον Βασίλη Φουρλή (φωτ.) έχει ήδη προγραμματίσει ξεχωριστή παρουσίαση της ΑΕΕΑΠ σε roadshows τον Οκτώβριο, προκειμένου να ενημερώσει και τους ξένους επενδυτές. Αλλά και για την εγχώρια αγορά, μετά από μια δημόσια εγγραφή για την Optima και μια επικείμενη για το ΔΑΑ (προς το τέλος του χρόνου, αν ευσταθούν οι πληροφορίες), μια δημόσια εγγραφή αξιώσεων θέλει ένα επιπλέον boost.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις ολοκλήρωσης της εξαγοράς του asset, που εκτός από μέγεθος, θα προσθέσει και ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η REDS αποτιμά το gross asset value του Smart Park σε 110-115 εκατ. ευρώ και το market value στα 118 εκατ. ευρώ, ωστόσο το τελικό τίμημα μένει να φανεί, εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί.
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Μειώσεις τιμών στα προϊόντα της προαναγγέλλει η γνωστή αρτοβιομηχανία μέσω των οικονομικών της καταστάσεων. Προϋπόθεση, όπως σημειώνει, να μειωθούν και οι αντίστοιχες τιμές αγοράς πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας καθώς και το κόστος ενέργειας. Στην εξίσωση, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, δεν βάζει το κόστος χρήματος.
Πέρυσι πάντως που οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν και η εταιρεία προχώρησε σε ανατιμήσεις, οι ομιλικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 22,42% στα 131,89 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων αυξήθηκε στο 2,52% από 1,6%.
Όχι άσχημα, δηλαδή.
ΔΕH: Κάτω από την τιμή της τελευταίας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου βρέθηκε η μετοχή της επιχείρησης την Παρασκευή. Κλείσιμο στα 8,80 ευρώ, με πτώση 3,14%.
Ο τίτλος είχε περάσει το όριο των 9 ευρώ στις 22 Μαΐου και έφτασε στο υψηλό έτους των 11,12 ευρώ στις 21 Ιουλίου. Εκτοτε η πορεία ήταν πλαγιοκαθοδική, παρότι αναμένονται «ειδήσεις», όπως η ολοκλήρωση του ντιλ με την Enel και η παρουσίαση του νέου στρατηγικού πλάνου.
Στα 3,36 δισ. ευρώ υποχώρησε η κεφαλαιοποίηση.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Οι παραλληλισμοί του απόλυτου αιφνιδιασμού που υπέστησαν οι Ισραηλινοί, με εκείνου στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, όταν ξέσπασε η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση και έγινε το εμπάργκο στις ΗΠΑ, δεν σημαίνουν ότι βρισκόμαστε, τουλάχιστον προς το παρόν, στην ίδια κατάσταση.
Αυξητικές τάσεις αναμένεται να υπάρξουν, ωστόσο ούτε η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ απειλείται προσώρας, ούτε έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αραβική «πανστρατιά», όπως το 1973.
Οι επόμενες εξελίξεις, δηλαδή το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύρραξης και τυχόν έντονη αντίδραση των αραβικών κρατών που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, θα καθορίσουν και τη συμπεριφορά της τιμής του «μαύρου χρυσού».
Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ξανά ότι η συγκυρία βρίσκει τις Ηνωμένες Πολιτείες με χαμηλά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, καθώς δαπάνησαν μεγάλο μέρος τους για να συγκρατήσουν τις τιμές σε προηγούμενα διαστήματα -και δεν έχουν αναπληρώσει.
Εάν υπάρξουν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις, η έλλειψη αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο.
ΟΑΚΑ: Τον περασμένο Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων για τις δύο συναυλίες των Coldplay στην Αθήνα (κατά την ολιγόωρη διάρκεια της οποίας «έγιναν καπνός» 122.000 εισιτήρια), τίποτα δεν προμήνυε το «κάζο» της Στέγης Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.
Σήμερα ωστόσο -πέραν όλων των άλλων παραμέτρων της υπόθεσης- ζητείται επιτακτικά μια απάντηση για το αν οι συναυλίες του υπερδημοφιλούς συγκροτήματος πραγματοποιηθούν τελικώς στις 8 και 9 Ιουνίου του 2024, τόσο από τους κατόχους των εισιτηρίων (εκ των οποίων 40.000 είναι θαυμαστές του συγκροτήματος από το εξωτερικό), όσο και από τη διοργανώτρια εταιρεία.
Η Ηigh Priority (σ.σ. η διοργανώτρια) διαθέτει ενεργή σύμβαση μίσθωσης του ΟΑΚΑ και έχει μάλιστα πληρώσει τη σχετική προκαταβολή, αλλά προς το παρόν δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση για το αν το ΟΑΚΑ ανταποκριθεί στη σύμβαση. Προφανώς αυτή διέπεται από σχετικές ρήτρες αποζημίωσης, force majeur κ.λπ., οπότε η στήλη λογικά εικάζει πως η διοίκηση του ΟΑΚΑ ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ακόμη σοβαρό claim, αν τυχόν δεν λύσει το ζήτημα του στεγάστρου εν ευθέτω χρόνω.
ΥΓ. Τα εισιτήρια στην προπώληση κυμαίνονταν μεταξύ 52,8 ευρώ έως και 995 ευρώ. Ήδη στη δευτερογενή αγορά οι τιμές τους είχαν εκτοξευτεί πέραν των 4.000 ευρώ το ένα! Αν οι συναυλίες δεν πραγματοποιηθούν, όσοι πόνταραν σε υπεραξία από τη μεταπώληση θα μείνουν με τον «μουτζούρη». Αν οι συναυλίες πραγματοποιηθούν (είτε στο ΟΑΚΑ είτε σε άλλο χώρο στην Ελλάδα), το παραπάνω ζητούμενο ποσό ίσως και να αγγίξει τα επίπεδα τιμών των εισιτηρίων στη δευτερογενή αγορά της Τέιλορ Σουίφτ (λέμε τώρα…).
PUBLIC: Τα πρώτα δείγματα της αναδιάρθρωσης έγιναν ορατά στις οικονομικές καταστάσεις 2022 του ομίλου Public. Ο όμιλος δεν απέφυγε μεν την εμφάνιση ζημιών, οι οποίες ανήλθαν μετά από φόρους στα 43,4 εκατ. ευρώ. Κατάφερε, όμως, να αυξήσει πωλήσεις κατά 10,2% (481,4 εκατ. ευρώ), βελτιώνοντας το περιθώριο μικτού κέρδους σε 20,8% (100,3 εκατ. ευρώ).
Το κεφάλαιο κίνησης του ομίλου παρέμεινε αρνητικό (39,2 εκατ. ευρώ), μαζεύτηκε, όμως, σε σχέση με το 2021 (77,3 εκατ. ευρώ), χάρη σε «φρέσκο» χρήμα που έβαλαν οι μέτοχοι (αυξήσεις κεφαλαίου αθροιστικού ποσού 60,6 εκατ. ευρώ) και σε αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανείων, που μετέφεραν βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ύψους 36,7 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμο.
Η μητρική προχώρησε σε νέα ΑΜΚ 40 εκατ. ευρώ την άνοιξη της φετινής χρονιάς (σ.σ. για να αντιμετωπιστεί μεταξύ άλλων και η αρνητική καθαρή θέση σε επίπεδο ομίλου), ενώ προηγήθηκε συμψηφισμός σωρευμένων ζημιών 100,3 εκατ. ευρώ με ισόποση μείωση του ποσού υπέρ το άρτιο.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι ενέργειες περιορισμού του λειτουργικού κόστους, με τη διοίκηση να προβλέπει ότι οι ζημιές θα περιοριστούν περαιτέρω φέτος και το 2024.
SUNLIGHT: Στην ομογάλακτη προχωρά η διάσπαση του κλάδου ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος και άλλων υλικών μολύβδου και η εισφορά του στη νεοσυσταθείσα Sunlight Recycling.
Η απόσχιση διενεργείται με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31η Μαρτίου. Μαζί με τον κλάδο στην Ελλάδα θα μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία και το 100% της Ecologica Collezione e Riciclo di Batter.
Η καθαρή θέση του κλάδου αποτιμήθηκε από την RSM σε 16,6 εκατ. ευρώ
COSMOTE: Νέο αντιπρόεδρο Δ.Σ. έχει από τις 27 Σεπτεμβρίου η Cosmote καθώς παραιτήθηκε από μέλος Δ.Σ. και τη θέση του αντιπροέδρου ο Κωνσταντίνος Αποστολίδης.
Το Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα με νέο αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Ταμπούρλο. Ο κ. Αποστολίδης παραιτήθηκε και από μέλος του Δ.Σ. της Γερμανός.
ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ: Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του χρυσού τον Σεπτέμβριο και συνέχισαν και στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου (χαμηλά 7μήνου και πλέον), με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για διατήρηση των επιτοκίων υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις στον χρυσό. Παράλληλα, τα πολυετή υψηλά, όσον αφορά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθιστούν λιγότερο ελκυστική την επένδυση στον χρυσό, καθώς το μέταλλο δεν καταβάλλει μερίσματα ή κουπόνια και, στον αντίποδα, η διακράτηση και αποθήκευσή του στοιχίζει».
Παρά τη σημαντική υποχώρηση του χρυσού, όμως, η Τράπεζα Ελλάδος δεν άλλαξε την τιμολογιακή της πολιτική, διατηρώντας τη χαώδη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας.
Απόλυτα ενδεικτικό το δελτίο τιμών χρυσού της 6/10/2023, με τη χρυσή λίρα να αγοράζεται από την ΤτΕ στα 392,82 ευρώ και να πωλείται στα 473,41 ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της ΤτE, στο τρίτο τρίμηνο 2023, οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 1.541 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν προς την TτΕ 7.847 χρυσές λίρες.