Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2023

Καρφιά Βακάκη για πολιτικούς, επιχειρηματίες - Γκρίνιες για τη σιωπή Τσίπρα - Κωτσόβολος: Ποιο είναι το υψηλότερο bid

Καρφιά Βακάκη για πολιτικούς, επιχειρηματίες - Γκρίνιες για τη σιωπή Τσίπρα - Κωτσόβολος: Ποιο είναι το υψηλότερο bid

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ: Το γνωστό χαλαρό αλλά ωστόσο έντονα κριτικό τόνο διατήρησε ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης Γ.Σ. της εταιρείας, διατυπώνοντας την άποψή του για το πώς η ελληνική οικονομία παραμένει αντιαναπτυξιακή και χαρακτηρίζοντάς την παραπληγικό σαλιγκάρι. Διατηρούνται προσδοκίες για προσέλκυση επενδύσεων που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα της οικονομίας και των πολιτικών που ακολουθούνται, επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Μίλησε για αλαζονεία, χωρίς να φωτογραφίσει καταστάσεις, πρόσωπα και οικογένειες, για τη συσχέτιση πολιτικής και οικονομίας, η οποία οφείλει να «ξεχωρίσει», ενώ υπογράμμισε πως είναι fan της Κύπρου (σ.σ. χώρας της οποίας το τραπεζικό σύστημα υπέστη κούρεμα καταθέσεων, «καταβροχθίζοντας» μεγάλο μέρος των διαθεσίμων που διατηρούσε τότε ο όμιλος στη νησιωτική χώρα).

Παρ' όλα αυτά ο κ. Βακάκης αποδίδει τα εύσημα στη λειτουργία της οικονομίας της Κύπρου, όσον αφορά την υποκατάσταση και προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων. Χοντρά τα καρφιά δηλαδή για Ελληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες. Για τους τελευταίους μάλιστα, υπό το πρίσμα μειώσεων στις τιμές πρώτων υλών, επεσήμανε ότι «είναι κερδοσκοπικό να διατηρείς τιμές υπό τον φόβο ενός νέου κινδύνου».

Μια ακόμη σημαντική παρατήρησή του αφορά στη «μεγάλη εικόνα», που μπορεί να υποστηρίξει πολυεθνικές επιχειρήσεις. «H Jumbo είναι υπερτοπικός όμιλος, αλλά σε καμιά περίπτωση πολυεθνικός. Μια τέτοια στρατηγική δεν μου ταιριάζει, αλλά και δεν θα μπορούσε να σχεδιαστεί, χωρίς στήριξη από το ελληνικό κράτος».

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ ΙΙ: Οριζόντια και κάθετα απορρίπτει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των ιδιόκτητων ακινήτων του ομίλου σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία ο επικεφαλής Απ. Βακάκης, ο οποίος εκτίμησε πως ο θεσμός της ΑΕΕΑΠ εξυπηρετεί ένα είδος «αντιστάθμισης κινδύνου», που δεν αφορά το μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου.

Ανάφερε ως «σωστό» παράδειγμα την Trade Estates και τον όμιλο Φουρλή, που αρχικώς έφτιαξε «μαγιά» με τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, αλλά ως γνωστόν εισήλθε σε μια νέα επενδυτική φάση, προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες.

Σημειώνεται πως ο όμιλος συνεχίζει να αποτιμά τα ακίνητα ιδιοχρησίας στο κόστος κτήσης, καθώς «δεν είναι διατεθειμένος να κάψει κεφάλαιο» άνευ λόγου και ανάγκης.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επίμονη, παρατεταμένη σιωπή του για τα εντός ελληνικών και… κομματικών συνόρων δρώμενα έχει αρχίσει να προκαλεί τις πρώτες δειλές μουρμούρες στο «συριζαίικο» κοινό.

Από τις 29 Ιουνίου που παρέδωσε το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και «παραμέρισε για να περάσει μπροστά το νέο ‘κύμα’ έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες. Η πλήρης ουδετερότητα που τήρησε (δημοσίως και επισήμως) στα της κούρσας διαδοχής έγινε αποδεκτή.

Αλλά τώρα που ο νικητής της «κούρσας» Στέφανος Κασσελάκης κοντεύει… να κλείσει μήνα στην προεδρία του κόμματος, δεν γίνεται κατανοητή η παράταση της σιωπής.

Η απορία πολλών είναι γιατί δεν έκανε ούτε μία δήλωση ακόμα και μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η προοδευτική συνεργασία είχε τα γνωστά αποτελέσματα σε Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεν γίνεται -λένε οι ειλικρινώς απορημένοι- να έχει κάνει δύο παρεμβάσεις σε τρεις ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου για την ανάγκη προοδευτικής συστράτευσης και καμία ο Αλέξης που «μάτωσε» για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

«Ή ίσως γι’ αυτό αφήνει τώρα να μπουν μπροστά άλλοι;», είναι ένα ρητορικό ερώτημα πρώην συνεργατών του, εν είδει απάντησης.

Επισημαίνουν, δε, ότι η όποια (δημόσια) δραστηριότητά του περιορίζεται στο νέο ρόλο ως μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με μία ομιλία για τις υποκλοπές και μία δήλωση (χθες) για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

Όσο για την επίμονη σιωπή για τα εσωκομματικά… μάλλον περιμένει να κάνει ο διάδοχός του ό,τι δεν κατάφερε ο ίδιος: να καθαρίσει το κόμμα από ομάδες και φράξιες. Ή να ανοίξει τον δρόμο για κάτι άλλο, εάν αποτύχει, με τη σειρά του.

Όσοι συνομιλούν μαζί του πάντως διαβεβαιώνουν ότι… «δεν θα γίνει Καραμανλής» και ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Σε χαμηλά 12μήνου, στο 1,865 ευρώ, κινείται η μετοχή, έχοντας πλέον απομακρυνθεί αρκετά από τα υψηλά των 2,5 ευρώ στις αρχές Μαρτίου.

Σε καθοδική πορεία εδώ και καιρό ο τίτλος, με τις συναλλαγές υποτονικές, συνήθως κάτω των 5.000 τεμαχίων. Καθοδικά κινήθηκε και ο τζίρος στο εννεάμηνο, με το πλήγμα να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στο εξωτερικό καθώς, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση, πολυεθνικές-πελάτες κατάργησαν κωδικούς λόγω κόστους.

Οι προσδοκίες τώρα στις διαπραγματεύσεις που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία για συνεργασία με μεγάλη πολυεθνική, αρχής γενομένης από το 2024.

 

AVRAMAR: Τη διαδικασία εγκρίσεων από όλες τις τράπεζες για τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης περιμένει η εταιρεία.

Σήμερα, αναμένεται να δοθεί η τελευταία από μια σειρά εγκρίσεων, ώστε να κινηθεί εν συνεχεία η διαδικασία εκταμίευσης.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Πλερέζες πρέπει να φόρεσαν τα νεότερα τραπεζικά στελέχη στο Citi, βλέποντας τα φετινά μπόνους. Και αυτό γιατί η παρατεταμένη πτώση της δραστηριότητας σε ό,τι αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A) κόστισε πολύ στην τσέπη τους.

Τα μπόνους για στελέχη με μικρή εμπειρία μειώθηκαν κατά μέσο όρο στο 43,2% του βασικού μισθού το καλοκαίρι του 2023, από 55,3% πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Dartmouth Partners. Πλήγμα δέχτηκαν και τα πιο έμπειρα.

Το ακριβό χρήμα οδήγησε τις συναλλαγές σε επίπεδο M&A σε πτώση άνω του 30% σε ετήσια βάση, στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, οι «αντίθετοι άνεμοι» αναγκάζουν πολλές επενδυτικές τράπεζες να δουν ξανά και τον αριθμό των στελεχών τους.

Η Barclays Plc ήταν η τελευταία σε μια μακρά λίστα τραπεζών που επέβαλε περικοπές. Η Goldman Sachs είναι επίσης μεταξύ εκείνων που μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους.


ΙΤΑΛΙΑ: Σημάδια των καιρών. Ενώ η Ελλάδα αδημονεί για τις επόμενες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, ελπίζοντας να «διπλώσει» και να «τριπλώσει» το investment grade, στη Ρώμη αγωνιούν.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και προκύπτει ότι η κυβέρνηση Μελόνι σκοπεύει να ρίξει το έλλειμμα κάτω του 3% το μακρινό 2026, κάτι που δεν άρεσε στους επενδυτές που ανέβασαν το spread ιταλικών-γερμανικών ομολόγων πάνω από τις 200 μονάδες βάσης.

Η πιο «επικίνδυνη» έκθεση θεωρείται αυτή της Moody’s στις 17 Νοεμβρίου. Αξιολογεί την ιταλική οικονομία μόλις μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «junk» με αρνητικό outlook.

Οι traders δεν πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξει κάποια υποβάθμιση. Δεν αποκλείουν όμως να σταλθεί με κάποιο τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα.

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Την υψηλότερη προσφορά για την αγορά της Κωτσόβολος φέρεται να έχει καταθέσει, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, η ΔΕΗ.

Η διαδικασία πώλησης του λιανεμπορικού ομίλου έχει ακόμη δρόμο καθώς δεν έχει διενεργηθεί due diligence.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v