Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2023

Ο μεγάλος όμιλος και ο… Σουν Τσου - Ζητά 75 εκατ. η Trastor - Καυτή πατάτα για Μελόνι - Σφηνάκια για ΔΕΗ, ΕΚΤΕΡ, ΠΑΠ

Ο μεγάλος όμιλος και ο… Σουν Τσου - Ζητά 75 εκατ. η Trastor - Καυτή πατάτα για Μελόνι - Σφηνάκια για ΔΕΗ, ΕΚΤΕΡ, ΠΑΠ

ΙΤΑΛΙΑ: Αλλού το περιμέναμε, αλλού το είδαμε. Ο λόγος για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Η παγκόσμια αγορά έχει εστιάσει στο αμερικανικό 10ετές και το κατά πόσο θα σπάσει η απόδοση το φράγμα του 5%. Αυτό δεν έγινε (ακόμα) στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έγινε όμως στη Γηραιά Ηπειρο και συγκεκριμένα στην Ιταλία, που είδε χθες ενδοσυνεδριακά την απόδοση του 10ετούς της να τελεί υπό διαπραγμάτευση με τον αριθμό «5» μπροστά.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό την τελευταία δεκαετία. Και δεν είναι το μόνο σύννεφο καθώς το spread με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους ξεπερνά πλέον τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι (φωτ.) ανακοίνωσε προ ημερών περικοπές φόρων και αυξήσεις στο δημόσιο ύψους 24 δισ. ευρώ. Και αυτό μάλλον… κόστισε.

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Και μπορεί η Ιταλία να ζορίζεται, στη Βενεζουέλα, όμως, γίνεται πάρτι! Οι τίτλοι της χώρας κέρδισαν 70% μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της χώρας. Ένα από τα μέτρα αφορά στην άρση της απαγόρευσης να κάνουν συναλλαγές Αμερικανοί επενδυτές.

Ακόμα και μετά το ράλι, βέβαια, οι τιμές παραμένουν στα τάρταρα, στα 19 σεντς για ένα δολάριο. Οι προσδοκίες της αγοράς, όμως, είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για μια αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.

Στο στόχαστρο βρίσκεται και το χρέος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, που επίσης καλύπτεται από την απόφαση των ΗΠΑ.

 

ΣΟΥΝ ΤΣΟΥ: Στα ανώτατα κλιμάκια μάλλον νεόκοπου διεθνοποιημένου ομίλου, με σοβαρές δραστηριότητες και στη χώρα μας, φαίνεται ότι δεν έχουν μελετήσει τα διδάγματα του σοφού Κινέζου στρατηγού Σουν Τσου, παρότι εξακολουθούν να διαβάζονται συστηματικά ανά τον κόσμο, περίπου 2.500 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Φαίνεται επίσης ότι μάλλον έχουν μπερδευτεί ανάμεσα στις χώρες στις οποίες λειτουργούν και δεν αναγνωρίζουν τις διαφορές. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η πρόσφατη προσπάθεια «συνετισμού» (για να το πούμε ευγενικά), μεγάλου site της χώρας μας, με τρόπους που είχαμε να δούμε 1-2 δεκαετίες στην ελληνική πραγματικότητα. Αλλά και χωρίς καν το εφόδιο ενός πραγματικού… επίδικου, κάτι που κάνει την υπόθεση να μοιάζει επικίνδυνα με απόπειρα γενικότερου εκφοβισμού, στο ευαίσθητο πεδίο της ελευθεροτυπίας.

«Κερδίζει αυτός που ξέρει πότε πρέπει να πολεμήσει και πότε όχι», έλεγε ο σοφός Κινέζος, ίσως διότι είχε αντιληφθεί ότι το να μετατρέπεις τον κατά την άποψή σου «ενοχλητικό», σε πραγματικό και μόνιμο εχθρό, προσφέροντας συμμάχους στους ήδη ισχυρούς αντιπάλους σου, μάλλον αποτελεί συνταγή αποτυχίας.

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη απόφθεγμα του Κινέζου στρατηγού, που ταιριάζει απ' ό,τι μαθαίνουμε στην υπόθεση: «Αν ο αντίπαλός σου είναι ευέξαπτος, ερέθισέ τον». Θα κάνει λάθη.

 

TRASTOR: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους ως 75 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους, προτίθεται να προχωρήσει η Trastor. Η ΑΕΕΑΠ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 17 Νοεμβρίου. Το Δ.Σ., βάσει του σχεδίου απόφασης, θα προτείνει στους μετόχους την παροχή εξουσιοδότησης για ΑΜΚ, με έκδοση ως και 52.816.895 μετοχών και τιμή διάθεσης 1,42 ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω επέκταση της ΑΕΕΑΠ, η οποία στις 30/6 είχε στο χαρτοφυλάκιό της 53 ακίνητα, συνολικής αποτίμησης 419,2 εκατ. ευρώ, έναντι 392,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Τα κεφάλαια της νέας ΑΜΚ, μαζί με χρήση -μικρού- δανεισμού, θα «αβγατίσουν» το χαρτοφυλάκιο ακινήτων κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μέσω επιλεγμένων αγορών και δευτερευόντως εισφοράς ακινήτων εντάσσεται στη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, που αποτελεί τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΕΑΠ, για διαφοροποίηση πηγών εσόδων και διεύρυνση εν προκειμένω των εσόδων από ακίνητα.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Ολο και ακριβότερο γίνεται το κόστος χρήματος, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ. Tο μέσο κόστος του νέου δανεισμού αυξήθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο. Μεγαλώνει έτσι το handicap για την ελληνική βιομηχανία, καθώς η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων της ευρωζώνης διευρύνθηκε στις 140 μονάδες βάσης (1,4%), από 122 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Και ας μην ξεχνάμε και το «καπέλο» που πληρώνει στην ενέργεια.

Y.Γ. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα το δεύτερο τρίμηνο ήταν τα φάρμακα και το αλουμίνιο.



ΕΚΤΕΡ: Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο και μάλιστα με υψηλές συναλλαγές. Αλλαξαν χέρια πάνω από 179 χιλιάδες κομμάτια, που αντιστοιχούν στο 1,59% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στα 2,46 ευρώ ήταν τη Δευτέρα, αλλά χθες έκλεισε με κέρδη άνω του 6%, στα 2,9 ευρώ, παρότι ενδοσυνεδριακά έκανε μια βόλτα από το «κόκκινο».

Κοιτάζει πλέον ευθέως το ιστορικό υψηλό των 3,15 ευρώ που πέτυχε μέσα Αυγούστου.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Χθες επεσήμανε η στήλη ότι ο τίτλος βρέθηκε στα χαμηλά έτους και ότι η αγορά θα κοιτούσε την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για τα έσοδα και τις προσδοκίες για νέες συνεργασίες.

Σήμερα η μετοχή αντέδρασε με άνοδο 6,17% στο 1,98 ευρώ. Ωστόσο, με συναλλαγές αξίας οριακά υψηλότερες των 10.000 ευρώ, οι όποιες κινήσεις έχουν τα «προβλήματά» τους. Χαρακτηριστικό ότι στο χαμηλό ημέρας η μετοχή ήταν στο 1,8 ευρώ ή 3,49% χαμηλότερα.

 

ΔΕH: Ξεπέρασαν το 4% του μετοχικού κεφαλαίου οι ίδιες μετοχές που κατέχει η επιχείρηση. Τις προηγούμενες ημέρες (12-18 Οκτωβρίου) αγόρασε συνολικά 493.629 τεμάχια, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 9,3 ευρώ.

Περιθώρια για νέες αγορές υπάρχουν άπλετα. Η σχετική απόφαση προβλέπει την απόκτηση έως 36,34 εκατ. μετοχών ενώ έως τώρα έχουν αποκτηθεί συνολικά 15,58 εκατομμύρια.

Ο τίτλος πάντως χθες οπισθοχώρησε στα 9,19 ευρώ, με συναλλαγές τριών εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v