Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2023

Εγκρίθηκαν τα 20 εκατ. για Avramar - Warrants Aegean: Ξεκίνησε η κριτική στη Βουλή - Η Βενέτης και η σιωπή για Δωδώνη

Εγκρίθηκαν τα 20 εκατ. για Avramar - Warrants Aegean: Ξεκίνησε η κριτική στη Βουλή - Η Βενέτης και η σιωπή για Δωδώνη

AEGEAN: Δεν χρειάζονταν μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κάποιος ότι η απόφαση Κωστή Χατζηδάκη (προφανώς με έγκριση Μαξίμου) να ασκήσει εσπευσμένα τα warrants γράφοντας 35 εκατ. ευρώ ζημία για το Δημόσιο, σε μια εταιρεία «που πάει με χίλια», θα δημιουργούσε πολιτικές αντιδράσεις.

Το συνήθως ολίγον… φλεγματικό ΠΑΣΟΚ ζήτησε χθες από τη Βουλή «να πάρει άμεσα πίσω» ο υπουργός τη σχετική επιστολή προς την Aegean (φωτ. ο επικεφαλής Ευτύχης Βασιλάκης). 

Ο υπεύθυνος του οικονομικού τομέα Πάρις Κουκουλόπουλος πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης «πολιτικά δεν αντέχει σε καμία κριτική, οικονομικά δεν στέκεται -εάν πραγματικά κρέμεται ο προϋπολογισμός από 85 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα άλλο ζήτημα, ας μας το πει ο κ. υπουργός-, αλλά κυρίως και πάνω από όλα δεν στέκεται ηθικά. Δεν είναι κανενός μας, ούτε της Κυβέρνησης, τα λεφτά των φορολογουμένων για να τα διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο».

Υποθέτουμε ότι επί του θέματος θα τοποθετηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι. Με τον χαμό που γίνεται μέσα στο κόμμα, μπορεί και να μην… προκάνουν.

 

AVRAMAR: Εγκρίθηκε χθες μετά από μεγάλη καθυστέρηση η χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης, 20 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην AVRAMAR. Ξεκινά, έτσι, η διαδικασία σύστασης ενεχύρου επί των μετοχών Amerra και Σαουδαράβων.

Να σημειωθεί ότι κατά 133 εκατ. ευρώ αύξησε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Eurobank το δανειακό άνοιγμα στην Avramar.

  

ΕΣΟΔΑ: Λίγο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (που θα φέρει πάνω από 600 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα), λίγο η πρεμούρα ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, περισσότερο η παρότρυνση Γιάννη Στουρνάρα να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, με κόψιμο φοροαπαλλαγών, μας δημιουργεί την αίσθηση ότι ίσως υπάρχει κάποιο ανομολόγητο «άγχος» στους γνωρίζοντες για τα κρατικά έσοδα.

Κατ’ επέκταση, μας κάνει να ανησυχούμε κι εμείς ότι είτε οι αναπτυξιακές προβλέψεις δεν είναι τόσο ρόδινες όσο παρουσιάζονταν είτε ότι θα προκύψει προσεχώς ανάγκη σημαντικών πρόσθετων δαπανών. Το δεύτερο ίσως το δικαιολογούν η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, οι ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της Υγείας, ακόμη και η άμυνα της χώρας.

Μακάρι να μην είναι το πρώτο.  

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ανοδική κίνηση παρά τις πτωτικές διαθέσεις που κυριάρχησαν χθες. Κλείσιμο στα 4,22 ευρώ, με τα κέρδη να φτάνουν το 4,2%.

Θυμίζουμε ότι χθες η στήλη αναφέρθηκε στην έκθεση της Eurobank Equities που υπολόγισε την εύλογη αξία της μετοχής στα 8,2 ευρώ με βάση το βασικό σενάριο.

Τοποθετεί τη δίκαιη αποτίμηση μεταξύ 313 και 426 εκατ. ευρώ.

 

ΕΝΑ: Αρκετές είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής τους στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ (από τον χώρο της πληροφορικής και όχι μόνο).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν το στάδιο της υποβολής αίτησης για την είσοδό της στην ΕΝΑ βρίσκεται η εταιρεία Δημόκριτος Πρότυπο Διαγνωστικό Εργαστήριο, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Αγιά Λάρισας.

Η εταιρεία έχει λάβει διαπίστευση με βάση το απαιτητικό πρότυπο 15-189.

 

LEASING: Για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 μετατέθηκε η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια Leasing της Alpha Leasing, λογιστικής αξίας 51,5 εκατ. ευρώ (59,8 στις 31/12/2022).

Η Bain, που αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες τον προτιμητέο επενδυτή, έστειλε τον Ιούλιο αναθεωρημένη δεσμευτική προσφορά, η οποία δεν διαφέρει ουσιωδώς από την αρχική, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Alpha στις οικονομικές καταστάσεις.

Με την αναθεωρημένη προσφορά ανανέωσε τη δέσμευσή της για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και ικανοποιήθηκε το τυπικό κριτήριο της παράτασης. Οι λόγοι της καθυστέρησης έγκεινται στη χρονοβόρο, όπως αποδείχθηκε και στη συναλλαγή Πειραιώς-Bain, διαδικασία νομιμοποίησης των ακινήτων, που αποτελούν εξασφαλίσεις των δανείων, ενώ εκκρεμεί -κατά το προηγούμενο των Eurobank, Πειραιώς-, η διάσπαση της Alpha Leasing σε παλαιά και νέα εταιρεία.

 

ΜΙΝΕΡΒΑ: Ενίοτε οι γάμοι φέρνουν ανακατατάξεις στις περιουσίες των δύο μερών. Αυτό συμβαίνει στη ζωή και τις επιχειρήσεις. Όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Mediterranean Foods από το Λεωνίδιο, που εξαγόρασε τον Μάρτιο του 2021 η Mινέρβα.

Η τελευταία τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε να πουλήσει τις εγκαταστάσεις της Mediterranean στο Λεωνίδιο. Είχε προηγηθεί η πώληση των παγίων στοιχείων των γραμμών παραγωγής μαγιονέζας εξαιτίας της μετεγκατάστασής της στο εργοστάσιο της Mινέρβα στο Σχηματάρι Βοιωτίας και αυτών της παραγωγής μουστάρδας και κέτσαπ εξαιτίας της μετεγκατάστασης στο εργοστάσιο της Mινέρβα στη Γαστούνη.

 

ΒΕΝΕΤΗΣ: Με πωλήσεις 54,334 εκατ. ευρώ (το 2021 ήταν 43 εκατ. ευρώ) η διοίκηση της γνωστής αλυσίδας Φούρνων πρέπει να είναι, αν μη τι άλλο, ικανοποιημένη, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη υποχώρησαν πέρυσι στα 2,338 εκατ. ευρώ από 3,452 εκατ. ευρώ.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων το μέρισμα συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ. Τα 3 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των χρήσεων 2019, 2020 και 2021 τα διένειμε προς τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ενώ 2 εκατ. ευρώ είναι το προς διανομή μέρισμα που προτείνει το διοικητικό συμβούλιο από τα κέρδη επίσης του 2021(;) όπως αναφέρει στις καταστάσεις της.

Αυτό που δεν βρήκε η στήλη στις οικονομικές καταστάσεις είναι κάποια αναφορά για τα Παγωτά Δωδώνη.

Για την ιστορία, τον περασμένο Απρίλιο, ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Βενέτης Παναγιώτης Μονεμβασιώτης είχε κάνει γνωστό ότι είχε υπάρξει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες. «Βρέθηκε λύση για να μπει η Παγωτά Δωδώνη σε διαδικασία εξυγίανσης. Υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες για να γίνει η εξαγορά των δανείων και των μετοχών», είχε πει τότε.

Έξι μήνες μετά, λευκός καπνός δεν έχει φανεί πάντως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v