Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2024

Κυριάκος: Oλα του γάμου... δύσκολα *Μικροί-μεγάλοι ψάχνουν προσωπικό *Τα ονόματα που παίζουν για το Elevate Greece

Κυριάκος: Oλα του γάμου... δύσκολα *Μικροί-μεγάλοι ψάχνουν προσωπικό *Τα ονόματα που παίζουν για το Elevate Greece

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Στην πρώτη του φετινή συνέντευξη απόψε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός ξεκινά το εγχείρημα να πείσει την κοινωνία αλλά και τους δεκάδες προβληματισμένους βουλευτές της ΝΔ, για την ορθότητα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει πλήρως το «όλα του γάμου δύσκολα».

Τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας εμφανίζονται διχασμένα, καθώς απέναντι σε όσους κινούνται στην επίσημη γραμμή, υπάρχουν μερικές... δεκάδες άλλοι, οι οποίοι είτε δηλώνουν αντίθετοι είτε έχουν σοβαρές ενστάσεις, αναμένοντας(;) τις σημερινές επίσημες ανακοινώσεις-διευκρινίσεις.

Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα σε διαφωνούντες βουλευτές για πολιτικό μασάζ, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταφτάσει ποιοτικές έρευνες (focus group) που δείχνουν ότι οι πολίτες, ακόμα και αν διαφωνούν τώρα με το συγκεκριμένο θέμα, δεν θα επηρεαστούν ως προς την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές. Διότι το βέβαιο είναι ότι αφενός οι κοινωνία διχάζεται κι αφετέρου οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι αντίθετοι σε ποσοστό που... τρομάζει.

Τους βουλευτές πάντως (που δεν φαίνονται καθησυχασμένοι από τα παραπάνω) πιέζουν τόσο η Εκκλησία όσο και οι τοπικές κοινωνίες, κυρίως της περιφέρειας, με το ενδεχόμενο «όχι» εκ μέρους τους να διευκολύνεται και από τη διαφαινόμενη προς το παρόν πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να μην τους επιβάλει κομματική πειθαρχία. Όπως δηλαδή είχε συμβεί στο γαλάζιο στρατόπεδο και με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙ: Βασικό ερώτημα είναι πόσοι θα ψηφίσουν αρνητικά και πόσοι θα προτιμήσουν να απέχουν της ψηφοφορίας, καθώς οι απουσίες κατεβάζουν τον πήχη για την έγκριση του σχεδίου νόμου από τη Βουλή. Η άποψη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει «αβλεπί» με τις ψήφους της (εξ αριστερών) αντιπολίτευσης δεν είναι απαραίτητα ισχυρή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε πολύ πιο προωθημένη πρόταση (με γονέα 1, γονέα 2 κ.λπ.) ενώ όσο περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο νεράκι μπαίνει στο κρασί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Εάν οι εξ αριστερών αποχωρήσουν από τη διαδικασία (δικαιολογίες βρίσκονται), το σκηνικό γίνεται πιο δύσκολο.

Υπάρχει δηλαδή και το ενδεχόμενο να συμβεί το σαιξπηρικό «Much ado about nothing», όπου η κυβερνώσα παράταξη θα «ματώσει» για να περάσει μια ρύθμιση που θα αφήσει σχεδόν τους πάντες... δυσαρεστημένους. Τους συντηρητικούς για τους γνωστούς πλέον λόγους και τους προοδευτικούς ως άτολμη κίνηση που δεν θεραπεύει τις (υπαρκτές) ανισότητες.

ΥΓ: Πιο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα για τους υπουργούς, στην περίπτωση των οποίων δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί η ψήφος κατά συνείδηση. Σκοτεινό λοιπόν, εκ των πραγμάτων, το μέλλον για τον Μάκη Βορίδη, που δηλώνει ξανά και ξανά αμετακίνητος στην αρνητική θέση του, την ίδια ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται περισσότερο «ευέλικτος», αφού φέρεται να… πείθεται για τη σημασία του νομοσχεδίου, παρά την αρχική του διαφωνία. 

 

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Μία στις δύο ΜμΕ στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξεύρεση υπαλλήλων, ένα ζήτημα που αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο, απειλώντας τις προοπτικές κλάδων αλλά και της οικονομίας, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα σε έρευνά της. Το 51% των εταιρειών το χαρακτηρίζει μεγάλη πρόκληση (από 46% το προηγούμενο εξάμηνο), τη στιγμή που μία στις τέσσερις επιχειρήσεις σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Manpower για το 1ο τρίμηνο 2024, το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση «ταλέντων» στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό, στο 82% (!), με τέσσερις στις πέντε εταιρείες να μη βρίσκουν προσωπικό.

Το ζήτημα έθιξε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στη συνέντευξή του στο Business Review του Euro2day.gr και των New York Times, τονίζοντας ότι πολλά από τα μέλη του Συνδέσμου θεωρούν ότι τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό θα γίνουν η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας τα προβλήματα ενσωμάτωσης μεταναστών, γυναικών και ηλικιωμένων, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά μετεκπαίδευσης των υπαλλήλων στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα θα μετριαστεί προτού λάβει διαστάσεις… χιονοστιβάδας.

 

ΔΩΔΩΝΗ: Η γαλακτοβιομηχανία, ο πλήρης έλεγχος της οποίας έχει περάσει στη Vivartia, προχώρησε σε μια νέα συνεργασία για την προμήθεια γάλακτος με τη Φάρμα Μιλιόρα από το Καγκάδι Αχαΐας. Αφορά στην εισκόμιση ελληνικού γάλακτος και στην ανάπτυξη και στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Η Φάρμα Μιλιόρα ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 4,486 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,455 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της το 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ανήλθε στο 1,464 εκατ. ευρώ και κατέγραψε ζημιές 132.220 ευρώ.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η δυναμική του ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκε στη μελέτη της ICAP για τις εταιρείες που πρωταγωνίστησαν το 2022 ως προς την κερδοφορία τους. Ο τουρισμός με 49 συμμετοχές είναι τρίτος σε παρουσία κλάδος, με τον κύκλο εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να υπερβαίνει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία συναντούμε τη ΣΑΝΗ Μονοπρόσωπη Α.E. του ομίλου Sani/Ikos, την Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, αλλά και δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση αυτοκινήτων, τις Autohellas και Olympic ΕΤΕ.

Και μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δύο από τις εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι αρκετοί όμιλοι του κλάδου διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε περισσότερες από μία εταιρείες…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Συνεχίστηκε χθες το ράλι της Μινέρβα, ενώ στο «παιχνίδι» μπήκε και η Fieratex.

H Mινέρβα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις εκτινάχθηκε από το 0,53 στο 0,82 ευρώ (+54,7%), ενώ η Fieratex κατά τις τελευταίες τρεις από το 0,357 στο 0,491 ευρώ (+37,5%).

Το ράλι γίνεται παρότι ο ευρύτερος κλάδος αντιμετωπίζει βουνό προβλημάτων, όπως θα διαβάσετε στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Περιμένουμε τη συνέχεια…

 

ELEVATE GREECE: Το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, κερδίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Με κεφαλαιοποίηση πάνω από 10 δισ. ευρώ και ικανοποιητικές προοπτικές ανάπτυξης έχει «αναγκάσει» την κυβέρνηση να σχεδιάζει την επιτάχυνση της δραστηριότητας του Elevate Greece, του επίσημου μητρώου της χώρας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητήθηκε η νέα διοίκηση του ELEVATE Greece, το οποίο λειτουργεί πλέον ως Ανώνυμη Εταιρεία. Πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Παπουτσή να παίρνει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Φραγκίσκο Θεοφύλακτο τη θέση του προέδρου.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να διατηρήσουν την ανοδική πορεία αλλά και να την επιταχύνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v