Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2024

CVC: Σαν τη μύγα μες στο γάλα - Ποιος θα χτίσει το Riviera Galleria - Εφοπλιστές: Σφαγή για μια… προβλήτα

CVC: Σαν τη μύγα μες στο γάλα - Ποιος θα χτίσει το Riviera Galleria - Εφοπλιστές: Σφαγή για μια… προβλήτα

CVC: Σαν τη μύγα μες στο γάλα ξεχώρισε το όνομα του μεγάλου private equity fund, στους συμμετέχοντες της μεγάλης εκδήλωσης της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, που ξεκινά τις επόμενες μέρες.

Η παρουσία αυτή, που αφορά ειδικότερα τη CVC Greece, συνδυάστηκε από πολλούς με τις πληροφορίες που θέλουν τη διοίκηση του fund να επιδιώκει αποεπένδυση από δραστηριότητες στις οποίες έχει κλείσει αρκετά χρόνια συμμετοχής. Αλλά να μη συμφωνεί με τις -υψηλές μεν, αλλά όχι όσο θα ήθελε- τιμές που προσφέρθηκαν από κάποιους ενδιαφερόμενους, σε διερευνητικές επαφές.

Ακούγεται μάλιστα, από πηγές που είναι συνήθως ακριβείς, ότι εξετάζεται και η λύση της μερικής αποεπένδυσης, μέσω της προσέλκυσης άλλων επενδυτών. Κάτι τέτοιο θα εξηγούσε και την παρουσία της στη Νέα Υόρκη.

Θυμίζουμε ότι στις ελληνικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται ο όμιλος Υγείας HHG, μακράν ο μεγαλύτερος στον κλάδο, που αποτέλεσε και την πρώτη χρονολογικά τοποθέτηση (2017), ο όμιλος τροφίμων της Vivartia, η Εθνική Ασφαλιστική, το 10% της ΔΕΗ, το skroutz.gr και η D-Marine.

YΓ: Προφανώς, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος θα παραστούν και οι τρεις σημαντικές μη εισηγμένες, δηλαδή η Olympia Group του Πάνου Γερμανού, ο ελληνικός «μονόκερος» PeopleCert του Βύρωνα Νικολαΐδη και -ίσως με διαφορετικό τρόπο- η Grivalia Management.

 

ΔΕH: Μια ανάσα από τα υψηλά 12μήνου παρέμεινε, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο τίτλος της ΔΕΗ, εν αναμονή του αυριανού capital markets day στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές περιμένουν την καθοδήγηση της διοίκησης (φωτ. ο Γιώργος Στάσσης) για EBITDA τριετίας, τις προβλεπόμενες επενδύσεις, τους στόχους για ΑΠΕ, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, καθώς και τις προβλεπόμενες συνέργειες από την επέκταση του ομίλου σε νέες αγορές.

Εκπλήξεις από το μέτωπο της μη οργανικής ανάπτυξης δεν αναμένεται να υπάρξουν.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Συμπληρώνεται το παζλ που αφορά το χρονοδιάγραμμα των βασικών έργων της πρώτης 5ετίας, με την ανάδειξη αναδόχου, οσονούπω, για το δεύτερο mall στην έκταση, το πολυτελές Riviera Galleria. Κατά πληροφορίες, την κατασκευή του αναλαμβάνει η ΜΕΤΚΑ, επικρατώντας μεταξύ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ομίλου Ιντρακάτ - Ακτωρ.

Το έργο, σχεδιασμένο από τoν διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Kengo Kuma, είχε αρχικό προϋπολογισμό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά από αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων κοντεύει να πλησιάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπορευματοποίησή του είναι προχωρημένη, γεγονός που εξασφαλίζει τη μετακύλιση του κόστους στην πραγματική αγορά. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχουν ήδη συμφωνηθεί οι όροι (HoT) για το 36% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για το 194% των εκμισθώσιμων χώρων επί συνόλου 19.000 τ.μ. του mall.

 

INTRACOM: Σε περίπου 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η επένδυση που προγραμματίζει ο όμιλος Intracom στα Κουφονήσια.

Ο όμιλος αγόρασε, προ μηνών, την απαίτηση από δάνειo της Αφοί Σίμου (Koufonisia Hotel). Αφού κεφαλαιοποίησε την απαίτηση, απόκτησε το 71,31% της εταιρείας. Εν συνεχεία μεταβίβασε την παραπάνω συμμετοχή από την Intracom Properties στη μητρική Intracom.

Η εξεταζόμενη επένδυση θα αφορά σε ανακαίνιση της υφιστάμενης μονάδας και επέκταση των εγκαταστάσεών της κατά περίπου 2.000 τ.μ. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αγορά οικοπέδων για ανάπτυξη βιλών, που θα τυγχάνουν ξενοδοχειακής υποστήριξης.

 

AEGEAN BALTIC BANK: Το Δ.Σ. της τράπεζας αποδέχθηκε τις παραιτήσεις των Πέτρου Χριστοδούλου, (σ.σ. ανέλαβε -μη εκτελεστικός- πρόεδρος σε Ελληνική Τράπεζα Κύπρου), Π. Κωνσταντάρα, Δ. Αναγνωστόπουλου, Δ. Ποταμίτη και Εμ. Καβουσάνου και εξέλεξε ως νέα μέλη σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων τους κ.κ. Αν. Αφθονίδη (γιο του CEO της τράπεζας), Γ. Ραουνά, Δ. Χαραλαμπίδη καθώς και τις κυρίες Μαρία Μέλλιου και Μαρίνα Μπούκη.

Νέος πρόεδρος ο Γ. Ραουνάς, ενώ διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Θ. Αφθονίδης.

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Πρωταγωνιστικό ρόλο στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων έχουν αναλάβει, ως γνωστόν, οι Ελληνες πλοιοκτήτες, έχοντας δαπανήσει ήδη 18,1 δισ. δολάρια το 2023, 60% περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons, Ελληνες πλοιοκτήτες παρήγγειλαν 267 νεότευκτα πλοία, συνολικής χωρητικότητας 266 εκατ. dwt.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Tradewinds, τουλάχιστον δύο εφοπλιστές, η Μαρία Αγγελικούση και ο Γιώργος Προκοπίου, σπεύδουν να κλειδώσουν παραγγελίες σε κινεζικά ναυπηγεία για μεγάλα τάνκερ (Very Large Crude Carriers ή VLCC).

Η Maran Tankers της Μ. Αγγελικούση έχει συμφωνήσει για δύο νέα τάνκερ με την κινεζική Dalian Industry Shipbuilding, ενώ έχει ήδη παραγγείλει και τέσσερα εξειδικευμένα πλοία μεταφοράς LNG. Παράλληλα, προχώρησε σε πώληση του παλαιότερου VLCC στον στόλο της (κατασκευασμένο το 2004) σε κινεζική εταιρεία έναντι τιμήματος 34 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Προκοπίου φέρεται να προσπαθεί να «κλειδώσει» χώρους για κατασκευή μεγάλων τάνκερ στα κινεζικά ναυπηγεία. Ναυτιλιακές πηγές μεταφέρουν μια μάχη και των δυο εφοπλιστών για τις προβλήτες κατασκευής στα ναυπηγεία της DSIC «με τους ναυτιλιακούς τιτάνες Ευάγγελο Μαρινάκη και John Fredriksen» (σ.σ. ο Νορβηγός που φέρεται να ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο τάνκερ στον κόσμο, με περιουσία άνω των 13 δισ. ευρώ).

Όπως επισημαίνει το ναυτιλιακό περιοδικό, εάν κλειδώσουν τις παραγγελίες τους και οι κ. Fredriksen και Μαρινάκης, το ναυπηγείο θα έχει κλείσει όλες τις θέσεις για κατασκευή μεγάλων τάνκερ, έως και το 2027!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v