Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 27 2024

Quiz: Ο πρώην, ο νυν και το... χάος - Το παζάρι Φέσσα για την ACS - Ενα πωλητήριο που ενδιαφέρει την Πειραιώς

Quiz: Ο πρώην, ο νυν και το... χάος - Το παζάρι Φέσσα για την ACS - Ενα πωλητήριο που ενδιαφέρει την Πειραιώς

ΣΥΡΙΖΑ: Το σύνθημα «άλλαξέ τα όλα» φαίνεται ότι μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται λίαν συντόμως.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο πρόεδρος Στέφανος δέχεται ήδη εισηγήσεις για έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να γίνει ανασύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας. Κάτι που έχει προκαλέσει έντονη φημολογία περί προσώπων, στο «κασσελακικό» στρατόπεδο.

Αρκετοί «νεοπροεδρικοί» σημειώνουν σχετικά ότι στη… βράση κολλάει το σίδερο. Δηλαδή, ότι τώρα, αμέσως μετά την «αναβάπτιση» του προέδρου στο Συνέδριο, είναι η ώρα να εκφραστεί «το παρόν και το μέλλον», σε ένα όργανο που εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να απεικονίζει συσχετισμούς του παρελθόντος. Πριν αρχίσει κάποια νέα προσπάθεια αμφισβήτησης.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι μετά την αποχώρηση όσων επέλεξαν τη Νέα Αριστερά, η Πολιτική Γραμματεία λειτουργεί εδώ και μήνες με «κουτσή» σύνθεση, αφού από 41 άτομα, περιλαμβάνει σήμερα 24.

Δεδομένου όμως ότι στους κόλπους της Πολιτικής Γραμματείας εκδηλώθηκε πρόσφατα και η προσπάθεια αμφισβήτησης του Κασσελάκη, οδηγώντας σε νέο γύρο εσωστρέφειας, οι πιο «σκληροί» θεωρούν έως και επιβεβλημένο κάποια πρόσωπα που πρωτοστάτησαν από την αρχή ως το τέλος σε αυτή την προσπάθεια να αναμετρηθούν στους κόλπους της Κεντρικής Επιτροπής.

Ορισμένοι μάλιστα φωτογραφίζουν ήδη ανοικτά ως πρώτους για την… έξοδο τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Οι οποίοι, ομολογουμένως, φρόντισαν οι ίδιοι να... υπερεκτεθούν δημοσίως και άκομψα ως αμφισβητίες του νέου προέδρου.

 

QUIZ: Ποιος διαχρονικά δημοφιλής υπουργός, με αρκετές θητείες σε διάφορα πόστα, πνέει μένεα κατά του προκατόχου του, για την κατάσταση που αντιμετώπισε όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο -και κοινωνικά... κρίσιμο- χαρτοφυλάκιο;

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τον κατηγορεί ότι παρέδωσε χάος, το οποίο ο ίδιος κλήθηκε να συμμαζέψει τάχιστα, καθώς λόγω εποχής μπήκε τότε κατευθείαν στα βαθιά.

Οι χαρακτηρισμοί που του αποδίδει ακόμα και τώρα, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και την αλλαγή προσώπων στα υπουργεία, κάθε άλλο παρά… ευγενικοί και κόσμιοι είναι. Το χειρότερό του όμως είναι ότι αναγκάζεται να τον συναντά ανά τακτά διαστήματα. Θέλει δεν θέλει…

ΥΓ: Για να είμαστε ειλικρινείς, ο στόχος του δημοφιλούς υπουργού δεν τυγχάνει ιδιαίτερης συμπάθειας ευρύτερα στο κυβερνών κόμμα. Τον θεωρούν παρείσακτο. Και υπερτιμημένο.

 

ΠΑΣΟΚ: Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων τάχθηκε η βουλευτής του Νάντια Γιαννακοπούλου, αντιδρώντας με τη στροφή στο «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τι θα κάνει στην ψηφοφορία; Η ίδια διαμηνύει πως δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα της, βγάζοντας από το τραπέζι την καταψήφιση. Τι μένει; Παρών ή αποχή.

Εδώ είμαστε: μπορεί να της απαγορεύσει μία τέτοια στάση ο κ. Ανδρουλάκης, δεδομένου ότι ανέχθηκε την αποχή έντεκα βουλευτών του στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Και μάλιστα όταν μία από τους απέχοντες ήταν… η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη; Φανταστείτε δηλαδή την κ. Λιακούλη να ζητά από τη Νάντια να τηρήσει την επίσημη κομματική γραμμή…

Μία περίπτωση υπάρχει να αγριέψουν τα πράγματα: Να θέσει ο κ. Ανδρουλάκης θέμα κομματικής πειθαρχίας, «εκβιάζοντας» την αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο...

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του αείμνηστου τραπεζίτη πραγματοποίησε χθες στο Μουσείο Μπενάκη το Ίδρυμα Κωστόπουλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε σύσσωμη η διοίκηση της Alpha Bank, αλλά και ο Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος ήταν φίλος του αείμνηστου τραπεζίτη.

 

ASTROBANK-ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στην Κύπρο η αγορά στοιχηματίζει ότι το σχήμα βασικών μετόχων της Astrobank, υπό τον Λιβανέζο τραπεζίτη Maurice Sehnaoui, θα συζητούσε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της τράπεζας, εφόσον βρεθεί αγοραστής που να προσφέρει ικανοποιητικό τίμημα.

Οι Λιβανέζοι απέκτησαν την πλειοψηφία της τότε Πειραιώς Κύπρου και μετέπειτα Astrobank, ποντάροντας ότι θα αποτελέσει «όχημα» για δημιουργία ενός μεγαλύτερου τραπεζικού σχήματος στην Κύπρο. Η επιβολή, όμως, capital controls στον Λίβανο ανέκοψε την πορεία ανάπτυξης, καθώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ η συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Κύπρου.

Το υφιστάμενο management team, υπό τον Αριστείδη Βουράκη, υλοποιεί πολιτική εξυγίανσης του ισολογισμού, ενώ «μάζεψε» τα κόστη. Τώρα, που επανακάμπτει το ενδιαφέρον εγχώριων τραπεζών για την αγορά της Κύπρου, όλα είναι πιθανά.

Χαμηλό μειοψηφικό ποσοστό στην Astrobank (10,5%) διατηρεί η Πειραιώς.

 

HELLENIQ ENERGY: Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης (Paneuropean Oil& Industrial Holdings - ΤΑΙΠΕΔ) φαίνεται ότι σχεδιάζουν/εξετάζουν τη διάθεση πρόσθετου ποσοστού στο ευρύ επενδυτικό κοινό, μετά το 11% που διέθεσαν, αναλογικά, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ενέργεια, που εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση, θα λάβει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Θα έχει λήξει και το εξάμηνο lock-up period.

 

HELLENIQ ENERGY ΙΙ: Περιθώριο ανόδου άνω του 30% βλέπει για τη μετοχή η Optima, θεωρώντας διατηρήσιμα τα τρέχοντα επίπεδα κερδών του διυλιστηρίου και εκτιμώντας ότι τα EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ είναι το νέο… business as usual για την εισηγμένη.

Η χρηματιστηριακή ανεβάζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη και τα EBITDA της εισηγμένης τα επόμενα χρόνια, αναμένοντας καθαρά κέρδη 522,6 εκατ. ευρώ για την περσινή χρήση, 482,1 εκατ. ευρώ για τη φετινή και 478,2 εκατ. ευρώ για το 2025.

Προβλέπει υψηλά μερίσματα τα επόμενα χρόνια, αναμένοντας διανομή 0,7 ευρώ τόσο το 2024 όσο και το 2025. Η μερισματική απόδοση για τη φετινή και την επόμενη χρήση εκτιμάται στο 8,6%, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Στα 8,27 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο (+0,85%), με την απόδοση 30 ημερών κοντά στο 15%.

 

QUEST-ACS: «Όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται, αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο τίμημα», είναι η απάντηση που πολλές φορές έχει δώσει κατά το παρελθόν ο Θεόδωρος Φέσσας, κάθε φορά που ερωτάται για το ενδεχόμενο ενός deal.

Άλλωστε, το επιχειρηματικό αυτό σλόγκαν το έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές κατά το παρελθόν ο πρόεδρος του ομίλου Quest, πότε εξαγοράζοντας και πότε εκποιώντας θυγατρικές εταιρείες. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση (βλέπε, για παράδειγμα, περιπτώσεις Q Telecom, Cardlink και άλλων) συνήθως οι πωλήσεις συνδυάζονται με πολύ υψηλά κέρδη.

Η υπόθεση περί ενδεχόμενης πώλησης της θυγατρικής ACS δεν είναι καινούρια, καθώς είχε κυκλοφορήσει και πριν από περίπου ένα μήνα στη χρηματιστηριακή πιάτσα. Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι που γνωρίζουν, συζητήσεις υπήρξαν και κατά το παρελθόν, υπάρχουν και τώρα (φήμες θέλουν συζητήσεις να γίνονται και με την πολυεθνική GLS). Μόνο που επειδή ο Θεόδωρος Φέσσας συγκαταλέγεται στους «σκληρούς» διαπραγματευτές, κανείς δεν γνωρίζει το αν και πού αυτές θα καταλήξουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις ενός ενδεχόμενου deal που αφορά την ACS δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα την πορεία της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ. Ίσως γιατί οι θεσμικοί επενδυτές που έχουν «βαρύνοντα λόγο στο χαρτί» έχουν ως πολιτική να περιμένουν να δουν, να αξιολογήσουν και μετά να πράξουν αναλόγως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v