Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2024

Ideal: Η κρυφή υπεραξία του χθεσινού deal - Σφίγγα ο... Περιστέρης - Πού βλέπουν φούσκα τα σούπερ μάρκετ

Ideal: Η κρυφή υπεραξία του χθεσινού deal - Σφίγγα ο... Περιστέρης - Πού βλέπουν φούσκα τα σούπερ μάρκετ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ως άλλη «Σφίγγα» εμφανίστηκε ο Γιώργος Περιστέρης (φωτ.) στο περιθώριο των εγκαινίων του οδικού άξονα Ε65. Ερωτηθείς για τις πιθανές εξελίξεις όσον αφορά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αρκέστηκε να δηλώσει πως «πάει καλά».

Στις επίμονες ερωτήσεις για το αν είναι κοντά ημερολογιακά μια καταληκτική συμφωνία με το αραβικών συμφερόντων fund της Masdar, ο ίδιος επισήμανε πως η όποια φημολογία δεν διακινείται και δεν συντηρείται από τον όμιλο.

Χωρίς ωστόσο να διαψεύσει την ωρίμανση των διαπραγματεύσεων.

  

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συσκέψεις επί συσκέψεων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς για τον καλύτερο προεκλογικό συντονισμό και την οριστικοποίηση της γαλάζιας στρατηγικής με φόντο τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Σήμερα, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ είναι προγραμματισμένη σύσκεψη προκειμένου να προσδιοριστούν οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς και οι βουλευτές που θα συνοδεύσουν τους υπουργούς στις περιοδείες τους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα συναντά στην Ηρώδου Αττικού τους βουλευτές της Πελοποννήσου (φανταζόμαστε δεν θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς ανάμεσά τους), στους οποίους θα αναλύσει την προεκλογική τακτική και θα περιγράψει τα βασικά μηνύματα που πρέπει να μεταφέρουν στους ψηφοφόρους.

Αντίστοιχες συναντήσεις θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους βουλευτές και των υπόλοιπων περιφερειών, μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, σε μια προσπάθεια να τους πείσει για την κρισιμότητα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Μένει να φανεί αν και σε τι βαθμό αυτοί θα ανταποκριθούν στην πρωθυπουργική προτροπή, με υψηλόβαθμα στελέχη πάντως να υπενθυμίζουν με νόημα ότι «καθημερινά κρινόμαστε όλοι για όσα κάνουμε και όσα δεν κάνουμε…».

 

EFOOD: Τέσσερις μήνες μετά το λουκέτο της Instashop στην Ελλάδα, η efood, που συνδέεται με δεσμούς «αίματος» με την Instashop μέσω της μητρικής τους Delivery Hero, έχει βγει προς άγραν όσων έμειναν… «ορφανοί».

Αυτό επιβεβαιώνουν στο Euro2day.gr πηγές της αγοράς. Όπως λένε, «μετά το κλείσιμο της Instashop, η efood βρίσκεται σε επαφές με εταιρείες που συνεργάζονταν με την Instashop».

Και με μια εξ αυτών είναι κοντά. Ο λόγος για την ΑΒ Βασιλόπουλος, με την οποία η efood βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις. Κι όπως μαθαίνει η στήλη, νεότερα αναμένονται τον Μάιο.

Το βάπτισμα του πυρός θα γίνει στην Αττική με 8.000 κωδικούς της ΑΒ που θα διανέμει η efood, ενώ σε δεύτερο χρόνο η συνεργασία θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα καταστήματα που διατηρεί η ΑΒ ανά την Ελλάδα.

 

LAMDA: Κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 60 εκατ. ευρώ θα εγγράψει η εισηγμένη (σ.σ. Ελληνικό ΑΕ) από την πώληση των πέντε οικοπέδων, συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 50.000 τ.μ. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, τα έσοδα θα ανέλθουν σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση βρίσκεται σε ώριμη φάση και οι προσφορές που έχει λάβει η Ελληνικό ΑΕ ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ ανά τ.μ.

Σε άλλο σημείο της παρουσίασης της Lamda, η διοίκησή της ανέφερε ότι το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο της γης στο Ελληνικό, η οποία προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη, ανέρχεται σε περίπου 800 ευρώ ανά τ.μ.

Βάσει των παραπάνω, το κεφαλαιακό κέρδος θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

 

IDEAL: Για τους μετόχους και επενδυτές της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών, που λειτουργεί και ως private equity κάνοντας exit την κατάλληλη στιγμή, η χρηματική υπεραξία από το χθεσινό deal, με το οποίο μεταβιβάζεται η Astir Vitogiannis στην Guala Closures, φτάνει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα 65-67 εκατ. ευρώ. Γερή... μπάζα, που λέγανε και στο χωριό μας.

Για την ίδια την Ideal όμως και τη λεγόμενη «φήμη και πελατεία» της έχουν μεγάλη σημασία ακόμη δύο στοιχεία: Ότι πήρε μια οικογενειακή εταιρεία από την Αυλώνα, την έφερε πρώτα στο σημείο να μπορεί οργανωτικά, λειτουργικά και χρηματοδοτικά να αγοράσει μεγάλο εργοστάσιο στη Νότια Αφρική (το 75% της εταιρείας της Coleus), ενώ στη συνέχεια η ίδια η εταιρεία έφτασε να αποτελέσει ελκυστικό στόχο για ένα μεγαθήριο της διεθνούς αγοράς μεταλλικών πωμάτων, όπως η Guala Closures, με 30 εργοστάσια παραγωγής και παρουσία σε 100 χώρες.

Κι όλα αυτά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εξαγοραζόμενης ελληνικής εταιρείας Στέλιο Βιτόγιαννη (που προφανώς δεν είναι τυχαίος) να παραμένει στη θέση του σ' αυτή την πορεία και τη συνέχειά της, αλλά και να καθίσταται πλέον μέτοχος της Guala.

 

IDEAL ΙΙ: Δεν συμβαίνουν συχνά αυτά στη χώρα μας κι έτσι αποτελούν για την Ideal απτή απόδειξη της «προστιθέμενης αξίας» που προσφέρει, αλλά και πλεονέκτημα προοπτικής για επόμενα deals με επιχειρηματίες, εφόσον εκείνοι ψάχνουν να κάνουν κάτι πραγματικά ιδιαίτερο με τις εταιρείες τους.

Σημειώστε επίσης, καθώς έχει κι αυτό τη σημασία του για τη χώρα μας (που διψάει για επενδυτές), ότι το 100% της Guala Closures το κατέχει ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους επενδυτικούς ομίλους της Ευρώπης, η Invest Industrial, με κεφάλαια πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στις δεκάδες εταιρείες που κατέχει ή κατείχε και πούλησε στη συνέχεια, πέρα από διάφορα βιομηχανικά ονόματα που ίσως δεν είναι γνωστά στον Έλληνα αναγνώστη, περιλαμβάνονται και πασίγνωστα «brands» όπως η Ermenegildo Zegna, η Αston Martin, η Morgan Motor Company και η Ducati.

Έστω κι έμμεσα, είναι η πρώτη κίνηση που κάνει στη χώρα μας.

JUMBO: Μερίσματα, ύψους 240 εκατ. ευρώ εισέπραξε πέρυσι από τις θυγατρικές της σε Κύπρο και Βουλγαρία η Jumbo.

Ειδικότερα, η θυγατρική Βουλγαρίας απέδωσε στη μητρική 110 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσεων 2007 έως 2020 και αυτή της Κύπρου 130 εκατ. ευρώ.

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ: Συνεχίζεται το φαινόμενο της αργής στροφής των καταθετών σε προθεσμιακές. Ούτε στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς επήλθε ουσιαστική αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών στο σύνολο των καταθέσεων, εξέλιξη που «κλείδωσε» για τις τράπεζες υψηλά καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Δεν είναι μόνο οι πολίτες που διαμαρτύρονται για τα υψηλά ενοίκια. Στην ίδια... γραμμή βρίσκονται και οι «μπακάληδες».

Όπως λένε, οι ιδιοκτήτες αρκετών καταστημάτων ζητούν αυξήσεις που φτάνουν το 300%! Κάποιοι ενδίδουν, κάποιοι άλλοι όμως έχουν αποφασίσει να τα ξενοικιάσουν και να αναζητήσουν αλλού στέγη.

Η ουσία είναι ότι η αγορά τους τελευταίους 18 μήνες κάνει το ένα limit up μετά το άλλο, υποστηρίζουν στελέχη του λιανεμπορίου, τα οποία βλέπουν νέα «φούσκα».

Στο διά ταύτα, για να είναι βιώσιμο ένα κατάστημα, το ενοίκιο πρέπει να μην ξεπερνά το 3-4% του τζίρου. Για την ιστορία, πάντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο επιβαρυμένη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που έχει το λιανεμπόριο ανά κάτοικο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v