Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 7 2003

Connection: Το παρασκήνιο της ”αναστολής πληρωμών”

To απόλυτο timing φαίνεται ότι επεδίωξε ο βασικός μέτοχος και ιθύνων νούς της Connection, Στ. Τζιούφας, καταθέτοντας την δήλωση αναστολής πληρωμών της εταιρίας το πρωί της ημέρας κατά την οποία αναμενόταν -ανεπισήμως πλην... σαφώς- ότι θα ”σφραγιστεί” η λήξη της δραστηριότητας της εταιρίας του.

Αλλωστε ήδη από το απόγευμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Χαμαιλέων, μέσω διασταυρωμένων πληροφοριών από τον τραπεζικό χώρο, ήταν έκδηλο ότι κάποιες τράπεζες που αντιστοιχούσαν τουλάχιστον στο 50% του ληφθέντος κοινοπρακτικού δανείου, επιθυμούσαν ανοικτά την καταγγελία της σύμβασης!!!

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι η κατάσταση θα επισημοποιείτο σήμερα, κατόπιν της επίσημης έγγραφης ”συμφωνίας” τραπεζών που να αντιστοιχούν στο 66% του -ύψους 15 εκατ. ευρώ- κοινοπρακτικού, όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση.

Ωστόσο, η τροπή της υπόθεσης προς την επίσημη αναστολή πληρωμών εκ μέρους του κ. Τζιούφα, δεν φαίνεται να ήταν ”απόφαση της τελευταίας στιγμής.”

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Χαμαιλέων, ο προσανατολισμός αυτός είχε ακουστεί ήδη από την προ-προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και σε δημοσιογραφικά γραφεία, και μάλιστα με την... υποσημείωση ότι δεν επρόκειτο περί ”πτώχευσης”!!

Προφανέστατα επιδίωξη του κ. Τζιούφα είναι τώρα να υπαχθεί η εταιρία στο γνωστό άρθρο 44 για την εξυγίανση επιχειρήσεων, συμβιβασμό χρεών κ.λ.π., ώστε να αποφευχθεί η εκκαθάρισή της.

Το ερώτημα βεβαίως είναι αν θα το επιτύχει. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν από διαδικασίες του είδους, μνημονεύουν κατ’ αρχην ότι η εταιρία του κ. Στ. Τζιούφα βρίσκεται σε ένα κυκεώνα εξελίξεων στις οποίες υπεισέρχεται και το λεγόμενο ”δημόσιο συμφέρον”, αναφορικά με την πληρωμή ΦΠΑ, ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πλέον και διαδικασίες πλήρους ελέγχου των λογιστικών στοιχείων της εταιρίας.

Από την άλλη πλευρά, τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τζιούφας έως στιγμής, δεν γίνονται δεκτά από τις τράπεζες. Oι οποίες -και πάλι ανεπίσημα- έχουν εκφράσει ζωηρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στοιχείων που παραθέτει ( λεπτομέρειες επ αυτών στο σχετικό θέμα του euro2day.gr, όπου έχει επισυναφθεί το πλήρες τετρασέλιδο κείμενο ανακοίνωσης της Connection).

Τα όσα άλλωστε κατήγγειλε ο ορκωτός λογιστής- με μεγάλη καθυστέρηση ομολογουμένως- ενισχύουν την ”καχυποψία”.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να υπάρξει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής, πράγμα το οποίο ορισμένες τουλάχιστον τράπεζες θεωρούν λαϊκώς ειπείν ...χλωμό!!

Ισως είναι επίσης χρήσιμο να σημειωθεί η...περιπτωσιολογία προηγούμενων ετών, με κορωνίδα τον όμιλο ECON-EΛΒΙΕΜΕΚ, η υπαγωγή του οποίου στο ίδιο άρθρο συζητήθηκε εκτενώς, πλην όμως ουδέποτε κατέστει εφικτή.

Παρ όλα αυτά, η στήλη εύχεται να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Άλλωστε η καταστροφή μιας εισηγμένης εταιρίας δεν είναι ποτέ ευχάριστη υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v