Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 27 2003

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ”κρυφά” μετοχοδάνεια

Πόσα είδη ”επιχειρηματικών” μετοχοδανείων υπάρχουν στη Σοφοκλέους; ρωτά ο Χαμαιλέων. Και σείς ευκόλως θα απαντήσετε δύο. Αύτά που έχουν ληφθεί από εταιρίες με ενέχυρο μετοχές θυγατρικών τους, κι αυτά που έχουν ληφθεί τους ίδιους τους επιχειρηματίες, ως προσωπικά δάνεια, με ενέχυρο μετοχές των εταιριών τους.

Πλην όμως, υπάρχει και μία άλλη μορφή κατηγοριοποίησης αυτών των δανείων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία και αφορά το είδος των συμβάσεων που έχουν συναφθεί, ή για να το λέμε απλά, τα μετοχοδάνεια που περιλαμβάνουν μεταβίβαση των δικαιωμάτων ψήφου από την εταιρία ή το φυσικό πρόσωπο, προς την τράπεζα, κι αυτά στα οποία το δικαίωμα ψήφου παραμένει στο φορέα που έχει ενεχυριάσει τις μετοχές του.

Κολοσσιαία η διαφορά από την άποψη της ”διαφάνειας”. Διότι τα μεν πρώτα αποτυπώνονται στα μετοχολόγια που με ευλάβεια δημοσιεύει κάθε Δευτέρα το Χρηματιστήριο, ενώ τα άλλα, ουδείς εξ υμών των.. αγοραίων γνωρίζει πόσα είναι, εκτός από τις εμπλεκόμενες τράπεζες. Ούτε και το ίδιο το Χρηματιστήριο!!!

Βλέπετε, το Χρηματιστήριο ασχολείται- και ορθώς από πλευράς... μεθοδολογίας- με το ποιός κατέχει ανά πάσα στιγμή τα δικαιώματα ψήφου.

Κι έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να μαθαίνουμε για τα ”κρυφά” μετοχοδάνεια, είτε με ρεπορτάζ, όπως συνέβη για παράδειγμα στη περίπτωση μεγαλομετόχων μεγάλων εισηγμένων εκδοτικών εταιριών, είτε μέσω των απαντητικών επιστολών που τώρα τελευταία στέλνουν οι εισηγμένες, στις-επιτέλους- σκληρές ερωτήσεις των αρχών.

Κάπως έτσι μάθαμε ότι περίπου 14 εκατ. μετοχές της Micromedia (επί συνόλου 41,7 εκατ. μετοχών) που αντιστοιχούν σε... καταστατική μειοψηφία, είναι ενεχυριασμένες έναντι βραχυπρόθεσμου (!) δανεισμού της Κορασίδης.

Ωστόσο, το σύνολο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Κορασίδης είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ως καλύματα, αναφέρει η επιστολή της ίδιας της εταιρίας, έχουν δοθεί επιταγές πελατείας και πιστωτικές κάρτες, ύψους 19 εκατ. ευρώ, καθώς και οι προαναφερθείσες μετοχές, των οποίων η αξία, αντιστοιχεί σήμερα σε περίπου... 8,5 εκατ. ευρώ!!

Με μία απλή πρόσθεση προκύπτει ότι το σύνολο των καλυμάτων για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό είναι σήμερα περίπου 27-27,5 εκατ. ευρώ. Άρα τα υπόλοιπα 22-23 εκατ. ευρώ είναι απλώς... ακάλυπτα.

Κάπως έτσι μάθαμε χθες ότι και οι Ευρωσυμμετοχές έχουν δώσει ενέχυρο μετοχές θυγατρικών για δάνεια τους συνολικού ύψους, άνω των 55,5 εκατ. ευρώ. Και το... επόμενο ερώτημα βέβαια είναι ποιών εταιριών οι μετοχές έχουν ενεχυριαστεί!!!

Διότι αν πρόκειται μόνον για το 67% του Περσέα, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (ύψους 57 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρίας), μάλλον δεν επαρκούν τα... καλύματα!!!

Με ακόμη χειρότερο τρόπο ανακαλύψαμε άλλωστε ότι σχεδόν όλο το ποσοστό της Connection στη Μουριάδης είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες. Μιλάμε για το 31,65% της εταιρίας, το οποίο βέβαια σήμερα αξίζει στην αγορά περίπου... 1 εκατ. ευρώ!!!

Το σχόλιο μας δεν μπορεί να κλείσει παρά με μίαν απλή παρατήρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, το συνολικό ύψος των δανείων που έχουν λάβει επιχειρηματίες με ενέχυρο μετοχές εταιριών τους ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 340 δισ. δρχ (1,040 δισ. ευρώ), ενώ το ύψος των δανείων προς εταιρίες με ενέχυρο μετοχές θυγατρικών τους είναι άλλα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γκαργκάνα, στο τέλος του α΄εξαμήνου του 2002 τα δάνεια σε καθυστέρηση 3μηνών (προφανέστατα μετά και από ρυθμίσεις, αναχρηματοδοτήσεις και περιόδους ”χάρητος”) ήταν μόλις 59 εκατ. ευρώ.

Τώρα πόσα είναι; Και σε τι βαθμό είναι τώρα τα δάνεια καλυμένα από τις μετοχές;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v