Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2003

Η Βερνίκος, η επιστολή κι ο... Χαμαιλέων

Προσφάτως ο Χαμαιλέων είχε αναφερθεί στην εταιρία Βερνίκος σχολιάζοντας μεταξύ άλλων, ότι λίγο πριν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, η εταιρία είχε στείλει εις απάντηση επιστολής των αρμοδίων υπηρεσίων του ΧΑ με συγκεκριμένα ερωτήματα, ένα Δελτίο Τύπου από παρουσίαση της εταιρίας στον... ΣΜΕΧΑ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Εις απάντηση του σχολίου αυτού, ο κ. Γιώργος Βερνίκος μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

”Σε σχέση με την αναφορά της εταιρίας μας στο ”Χαμαιλέοντα”, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. σε επιστολή που μας έστειλε το Χρηματιστήριο Αθηνών την 4η Μαρτίου 2003, περιλαμβανόταν το ερώτημα ”πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές της εταιρίας σας κατά την τρέχουσα χρήση” καθώς και μια σειρά από άλλες ερωτήσεις.

Λόγω θανάτου προσφιλούς συγγενικού προσώπου, υπήρχε καθυστέρηση ορισμένων ημερών να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα. Κρίναμε όμως σκόπιμο να θυμίσουμε δελτίο τύπου, που είχαμε αποστείλει τον Οκτώβριο του 2002, όπου ενημερώναμε το επενδυτικό κοινό για το ότι έχουμε μπει σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και έχουμε δυσκολία να κάνουμε εκτιμήσεις.

Απλά δηλώναμε ότι στηριζόμασταν στην εμπειρία της διοίκησης, στην πίστη μας για το αντεικείμενό μας και στην ελπίδα ότι θα υπάρξει ευνοϊκότερο κλίμα. Η θέση μας πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.

2. Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, το Χρηματιστήριο ξαφνικά, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, έθεσε την εταιρία μας ”Υπό Επιτήρηση” με τη δικαιολογία ότι ο κύκλος εργασιών της είναι κάτω από 3 εκατ. ευρώ.

Ποτέ δεν είχε ανακοινωθεί ότι μια εταιρία μπαίνει σε επιτήρηση επειδή ο κύκλος εργασιών της είναι κάτω από 3 εκατ. ευρώ. Πολύ περισσότερο εμείς, που όταν εισήλθαμε στο Χρηματιστήριο είχαμε κύκλο εργασιών 500.000 ευρώ, το 1999 είχαμε κύκλο εργασιών 1.228.273 ευρώ και το 2002 είχαμε κύκλο εργασιών 2,7 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μας είναι της τάξης των 18,5 εκατ. ευρώ.

3. Σε επιστολές που στείλαμε στο Χρηματιστήριο εξηγούμε αναλυτικά τη θέση μας. Η άποψη της διοίκησης του Χρηματιστηρίου είναι ότι κακώς η αγορά και το επενδυτικό κοινό ερμηνεύουν τις θέσεις του με τον τρόπο που τις ερμηνεύουν και ότι εν πάση περιπτώσει ούτε έχει πρόθεση να πλήξει την εταιρία μας, ούτε να αμφισβητήσει την οικονομική της βιωσιμότητα, ούτε είπε κάτι τέτοιο.

Πιστεύουμε στην ειλικρίνεια της διοίκησης και στην προσπάθεια που καταβάλει στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Παρά τις καλές προθέσεις, το αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρία μας έχει αδικηθεί και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το Χρηματιστήριο, έχουν συνειδητοποιήσει την αδικία. Θέλουμε και τη δική σας συμπαράσταση την κρίσιμη αυτή στιγμή που αδικούμαστε.

Μπορεί σήμερα να είμαστε εμείς, αύριο μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε.”

Μετά τιμής

Γιώργος Α. Βερνίκος

Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος

Ο Χαμαιλέων δεν έχει παρά να ευχαριστήσει τον κ. Βερνίκο για την ευγενική και κατατοπιστική απάντηση του.

Ελπίζει δε ότι η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του ΧΑ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μελετά την δημιουργία ειδικής κατηγορίας στιγμιαίας διαπραγμάτευσης, για τις εταιρίες που απλά έχουν χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα, χωρίς όμως σημαντικές ζημίες ή άλλα δυσμενή στοιχεία, δίδει την προοπτική μιας διεξόδου στο θέμα της εταιρίας Βερνίκος και άλλων που βρέθηκαν ή ενδέχεται να βρεθούν μελλοντικά σε αντίστοιχη θέση.

Είναι όμως βέβαιο, για να έλθουμε στην ουσία του προηγούμενου σχολίου της στήλης, ότι η απάντηση μιας εισηγμένης εταιρίας στις ερωτήσεις των αρχών δύναται μεν να καθυστερήσει λόγω περιστάσεων ”ανωτέρας βίας”, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαθίσταται από Δελτία Τύπου τα οποία μάλιστα εξεδόθησαν προ τετραμήνου και πλέον!

Ενέργειες του είδους, ακόμη και χωρίς να υπάρχει πρόθεση, υποσκάπτουν το κύρος του θεσμού σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, δημιουργώντας δυσάρεστες εντυπώσεις στην αγορά και το επενδυτικό κοινό.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v