Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2003

To άλλο μέγα ”σκάνδαλο” με την Αγροτική Τράπεζα

Πολλά έχουν γραφεί κατά καιρούς για σκάνδαλα σχετιζόμενα με την Αγροτική Τράπεζα. Υπάρχει όμως ένα άλλο θέμα, επίσης σκανδαλώδες από άποψη χρηματιστηριακής πρακτικής και ”ηθικής τάξεως”, για το οποίο όλοι δείχνουν να κάνουν τους... κινέζους.

Η τιμή μετοχής της Αγροτικής, μιας μετοχής με εμπορευσιμότητα, κυριολεκτικά … ”με το σταγονόμετρο” απολαμβάνει συστηματικής στήριξης με ”αγορές ιδίων”.

Χθες, Τετάρτη μάλιστα, η συνέλευση (δηλαδή το δημόσιο) αποφάσισε να μην διανείμει μέρισμα, ώστε να αγοράσει ίδιες μετοχές. Κι αυτό παρότι το δημόσιο ελέγχει το 83,27% και οι προηγηθείσες αγορές ιδίων μετοχών αθροίζονται σε πρόσθετο ποσοστό 3,45%.

Που σημαίνει ότι σε ελεύθερη διασπορά (μέρος της οποίας έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνει άλλα χαρτοφυλάκια επίσης κρατικών συμφερόντων) βρίσκεται πλέον μόνον το... 13% (και κάτι ..ψιλά) του συνόλου των μετοχών της!!!

Κι έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα εξήγησης στο γεγονός ότι η Αγροτική έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την Εμπορική και διπλάσια από την Πειραιώς. Ούτε στο ότι απέχει μόλις 100 δις. δρχ από την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank!

Για τους λόγους αυτούς άλλωστε καμία χρηματιστηριακή εταιρία δεν την περιλαμβάνει σε οποιαδήποτε ανάλυση της.

Το ερώτημα όμως είναι τι έχουν να πούν για όλα αυτά οι χρηματιστηριακές αρχές.

Εχουν να πούν κάτι, έστω για το θέμα της διασποράς; Ή θα περιμένουν πρώτα να αγοράσει… όλες τις μετοχές της η Αγροτική; Το υπόλοιπο… 6,5% που της επιτρέπει ο νόμος δεν θα κοστίσει άλλωστε σε τρέχουσες τιμές παρά 115 ψωρο-εκατομμύρια ευρώ.

Απορώ τι περιμένει ο κ. Λάμπρου και χάνει τέτοια... ευκαιρία για το μεγαλομέτοχο, να την ξανακάνει ολοκληρωτικά ”δική του”!!! Ετσι κι αλλιώς από τον Απρίλιο του 2001 η μετοχή έχει χάσει 20% της αξίας της, παρόλα όσα αναφέραμε.

ΥΓ: Τα θυμάστε αλήθεια εκείνα τα... αγροπρομέτοχα που πήραν οι...

”κώτσοι” οι αγρότες μας από το ”έξυπνο” δημόσιο!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v