Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2003

Η ΕΧΑΕ, το ”καρτέλ” και οι αντιδράσεις

Σημαντικές αντιδράσεις, όχι μόνον από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και από το χώρο της αγοράς, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Κρίσιμο σημείο- το οποίο παραδόξως δεν έχει οδηγήσει σε κάποιας μορφής δημόσιο διάλογο- η μεταβίβαση του Χρηματιστηρίου στα χέρια ολιγάριθμων τραπεζών, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη κατηγορηθεί ότι λειτούργησαν με λογική ”καρτέλ”.

Επί της ουσίας η μετοχική δομή του Χρηματιστηρίου έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, ιδίως όταν η ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων από μέρους του διοικητικού συμβουλίου, δεν διασφαλίζεται ρητώς με καταστατικό-θεσμικό τρόπο.

Κοινώς η ιδιωτικοποίηση μιας ”αγοράς”, σαφώς και ΔΕΝ μπορεί να γίνει ωσάν να ήταν απλά άλλη μία εταιρία. Άλλωστε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που έσπευσε ουσιαστικά να ..εκχωρήσει σε ξένα χέρια την χρηματιστηριακή της αγορά και πληρώνει τώρα το τίμημα, οφείλει να προβληματίσει όσους… βιάζονται.

Βεβαίως, το καλύτερο για το ΧΑ θα ήταν να περάσει η πλειοψηφία σε έλληνες και ξένους θεσμικούς. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα αύξησης της ελκυστικότητάς του, τα οποία δεν λαμβάνονται. Μήπως δεν λαμβάνονται ακριβώς γι αυτό το λόγο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v