Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2003

Οι κινήσεις στις ΑΕΕΧ και η παραφωνία DOMUS-ΟΠΤΙΜΑ

Ο… ”κακός χαμός” που γίνεται με τις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, μάλλον σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου ”ενδιαφέροντος” για την χρηματιστηριακή αγορά.

Οι κινήσεις της MARFIN, της Deutsche Bank, της Laxey, έρχονται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες ”αλλαγής σκοπού” που καταβάλλονται από τις ”συνδεδεμένες” μετοχικά Domus και Optima (αφού η πρώτη έχει μετοχές της δεύτερης), υπό την προϋπόθεση, εικάζουμε βάσιμα, ότι θα παραμείνουν… εισηγμένες.

Ποια είναι η γενεσιουργός διαφορά;

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συζητούμε για μετοχές ΑΕΕΧ οι οποίες διαπραγματεύονται με σημαντικό discount (δεδομένης και της ως τώρα χρηματιστηριακής συγκυρίας), το οποίο είναι από μόνο του κίνητρο για την ”αποκάλυψη” της πραγματικής αξίας της μετοχής, αλλά και κίνητρο για την παροχή premium στους μετόχους τους.

Μόνες εξαιρέσεις, πραγματική ”παραφωνία”, το...φαινόμενο της Domus που έκλεισε το Απρίλιο με premium 247% (!!!) και της ΟΠΤΙΜΑ που είχε premium ”μόλις”… 35%.

Στην περίπτωση μάλιστα της Domus το ”μυθικό” premium αποτελούσε στο τέλος Απριλίου την προφανή επιβράβευση των στελεχών και των διαχειριστών της, που κατάφεραν να καταγράψουν στο τετράμηνο ΜΕΙΩΣΗ της εσωτερικής αξίας της μετοχής κατά 20,8% σπάζοντας με άνεση (διπλάσια μείωση από τον δεύτερο) το αρνητικό ρεκόρ της κατηγορίας!!!

Εδώ είναι και το ”πρόβλημά” τους. Ποιος τρελός θα δώσει 3500 χιλιάδες ή έστω 1350 δραχμές (στην περίπτωση της ΟΠΤΙΜΑ) για να αγοράσει (ή να συγχωνευθεί) με ένα… χιλιάρικο;

Τι μένει λοιπόν; Η εκ των ενόντων ”κάλυψη” του θέματος με έναν τρόπο που να δημιουργεί την προσδοκία ότι ”κάτι θα γίνει” στο μέλλον, στα πρότυπα των τρελών ”ράλι” προσδοκιών που σημειώθηκαν στη Σοφοκλέους το 1999.

Άλλες εποχές θα μου πείτε. Υπάρχει όμως και το-μόνιμο- ερώτημα, που δεν θα έπρεπε να απασχολεί μόνον τον Χαμαιλέοντα. Ποιοι και γιατί εξακολουθούν επί πολύ καιρό να αγοράζουν μετοχές των δύο αυτών εταιριών με τόσο υψηλά premiums;

Η προσωπική εκτίμηση του Χαμαιλέοντα πάντως είναι ότι σε αυτές τις δύο περιπτώσεις οι ”εγκλωβισμένοι” δεν είναι άλλοι από τους... βασικούς μετόχους και τα συνδεδεμένα με αυτούς συμφέροντα!!! Ας πρόσεχαν.

Ισως θα πρέπει όμως να προσέξουν και οι λοιποί μέτοχοι, εκείνοι που ανήκουν στο ευρύ κοινό, μήπως και λόγω υπερβολικού ύψους εκδηλωθεί κανένας... ίλιγγος ”στα ψηλά”, οπόταν ουδείς ξέρει τι μπορεί να συμβεί!

Κι αν πέσεις απ τα ψηλά στα χαμηλά, μπορεί να χτυπήσεις άσκημα!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v