Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2008

Σαράντης: Δεν είναι guidance, είναι... δέσμευση!

Σαράντης: Δεν είναι guidance, είναι... δέσμευση!
Mε βάση τα προβλεπόμενα φετινά κέρδη, το P/E της μετοχής του Σαράντη υπολογίζεται κάτω από το 13,5 (κεφαλαιοποίηση 410 εκατ. ευρώ), ενώ με βάση την πρόβλεψη για το επόμενο έτος ο ίδιος δείκτης υποχωρεί στο σαφώς πολύ συμπαθητικό... 10άρικο.

Το ερώτημα όμως που απασχολεί την αγορά είναι το εξής: Θα μπορέσει ο εισηγμένος όμιλος να πραγματοποιήσει τις προβλέψεις του, ιδίως όταν το μεγαλύτερο πλέον μέρος του κύκλου εργασιών του προέρχεται από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, για τις οποίες τόσα πολλά έχουν ακουστεί όσον αφορά σε ενδεχόμενη ύφεση και όλα τα σχετικά;

Το ευχάριστο είναι ότι παράγοντες του Σαράντη υποστηρίζουν πως η φετινή πρόβλεψη για κέρδη 13,5 εκατ. ευρώ (+27% σε λειτουργικό επίπεδο, καθώς πέρυσι υπήρχαν έκτακτα κέρδη από την πώληση της συμμετοχής στον Μαρινόπουλο) δεν είναι απλό guidance, αλλά δέσμευση.

Έχουμε συνεκτιμήσει τους κινδύνους κι έτσι έχουμε προχωρήσει σε σαφώς συντηρητικές προβλέψεις, συνεχίζουν. Επιπλέον επισημαίνουν ότι φέτος δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το κόστος αναδιάρθρωσης των 5,3 εκατ. ευρώ που δόθηκε στις «νέες χώρες» (Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία).

Και επίσης ότι, αν παρ’ όλα αυτά διαφανούν κάποιες τάσεις υστέρησης στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης, τότε θα πραγματοποιηθούν περικοπές κόστους, προκειμένου ο όμιλος να φτάσει στις προβλέψεις που δόθηκαν.

Και κάτι ακόμη: Όπως όλα δείχνουν, ο όμιλος το 2009 θα βρεθεί με μηδενικό καθαρό δανεισμό, γεγονός που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εξαγορών αν προκύψουν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v