Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 7 2002

Οταν τα φαινόμενα...απατούν

Μιλώντας περι αποτελεσμάτων όμως, να επισημάνω οτι θα πρέπει να προσέξετε και κάποιες περιπτώσεις όπου τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο ενδεχομένως φαίνονται.

Εκμεταλλευόμενοι την κακή συγκυρία και προεξοφλώντας οτι εν γένει τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά, κάποιοι ”πονηροί” μάνατζερ, αποφάσισαν να καθαρίσουν μία και καλή τα μελανά σημεία των λογιστικών τους καταστάσεων, είτε διαγράφοντας μια και καλή λογιστικές υποαξίες, απο επενδύσεις, είτε αποσβένοντας έξοδα και ”ζημίες” από συγχωνεύσεις και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.

Χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα η ALTEC που παρουσίασε μεν ζημίες, αλλά ξεμπέρδεψε άπαξ και δια παντός με το πρόβλημα του λεγόμενου ”goodwill” από τις συγχωνεύσεις των θυγατρικών της, αντι να αποσβέσει αυτή τη θεωρητική ”ζημία” σε 5 ή και... 20 χρόνια.

Θυμίζω οτι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Alpha Bank με τη συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζας, η οποία όμως προτίμησε τη λύση της... 2Οετίας, επικαλούμενη και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα που το επιτρέπουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v