Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2008

ΟΤΕ: Ο πολιτικός λαϊκισμός... "κεντάει"

ΟΤΕ: Ο πολιτικός λαϊκισμός... κεντάει
"…Για τον ΟΤΕ, αυτό το οποίο πρέπει να υπογραμμίσει κανείς είναι ότι μόνο οι υπανάπτυκτες χώρες ξεπουλούν και εκποιούν τις τηλεπικοινωνίες τους, καμία από τις 15 ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει εκποιήσει τον οργανισμό των τηλεπικοινωνιών της".

Τάδε έφη ο κ. Γιάννης Ραγκούσης στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ την Πρωτομαγιά στο Πεδίον του Άρεως.

Νωπό στη μνήμη μας ένα πρόσφατο άρθρο στους "Financial Times" (24/4/08) που αναφερόταν στον ευρωπαϊκό χώρο των τηλεπικοινωνιών επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη τελικά θα επικρατήσουν περίπου τέσσερις μεγάλες εταιρίες: 

Οι Telefonica, France Telecom, Deutshe Telekom και Vodafone, με τις άλλες να απορροφώνται ή να συγχωνεύονται από τους μεγάλους.

Η France Telecom (στην οποία, εντελώς συμπτωματικά, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών διατηρεί περί το 27% - όσο και στον ΟΤΕ το ελληνικό δημόσιο) αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συγχωνευτεί με την TeliaSonera, τη σκανδιναβική εταιρία τηλεπικοινωνιών.

Από την άλλη (ανέφερε το άρθρο) η ισπανική Telefonica αναθέρμανε την πρόταση να εξαγοράσει την ολλανδική KPN. Συνάμα η Telefonica διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της το 10% της ιταλικής Telecom Italia.

Τώρα, το αν θα συγχωνευτεί η France Telecom με τους "Βίκινγκς" της TeliaSonera δεν φαίνεται να ξυπνά εθνικιστικά απωθημένα στους Παριζιάνους ούτε και στους Γάλλους πολιτικούς, όπως επίσης ήρεμα αντιμετωπίζουν και οι Ολλανδοί το ενδεχόμενο να κυματίζει η... ισπανική σημαία έξω από το κτίριο της εθνικής τους εταιρίας.

Προφανώς η παραμονή του κ. Ραγκούση στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτή δεν φαίνεται να απέδωσε και πολλά, μια που δεν κατάλαβε ότι το συμφέρον κάθε χώρας είναι να εξασφαλίσει την επιβίωσή της σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα από συμμαχίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις με τους ισχυρούς του χώρου, ενώ μάλλον ήσσονος σημασίας είναι ποια σημαία θα κυματίζει έξω από τον τοπικό "ΟΤΕ", εφόσον έχουν οχυρωθεί τα λεγόμενα "εθνικά συμφέροντα" στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Εξάλλου όλες οι χώρες που αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο των "Financial Times" περιλαμβάνονται στις 15 ανεπτυγμένες.
 
Καμιά δεν "ξεπουλά και εκποιεί" τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών της (κατά τον ξύλινο χαρακτηρισμό του κ. Ραγκούση), αλλά όλες κινούνται πάνω - κάτω στο ίδιο μοντέλο με τον ΟΤΕ. 

Αλλά αυτό δεν βολεύει τους Ραγκούσηδες του πολιτικού μας κόσμου...

Υ.Γ.: Το πιο φοβερό όμως που κυκλοφορεί είναι ότι ανησυχούν, λέει, μήπως τώρα που θα πάρουν οι Γερμανοί το management γίνουν σκάνδαλα στις... προμήθειες.

Μάλλον για... ανέκδοτο θα το λένε, όσοι το λένε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v