Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2008

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Πόσο αποτιμάται η "μάνα";

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Πόσο αποτιμάται η μάνα;
Η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν αισθάνεται καθόλου καλά τελευταία.

Το ερώτημα όμως που απασχολεί αρκετούς είναι αν διαπραγματεύεται τελικά με premium ή με discount σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Με βάση την τιμή της εισηγμένης το τελευταίο διάστημα, προκύπτει κεφαλαιοποίηση της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Και έναντι αυτού του ποσού η εισηγμένη εταιρία διαθέτει:

Πρώτον, το 56,8% της ΣΙΔΕΝΟΡ, το 64,4% της ΕΛΒΑΛ και το 51% της ΧΑΛΚΟΡ. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, οι συμμετοχές αυτές αποτιμώνται συνολικά σε περίπου  900 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, το υπόλοιπο 25% της Sovel, όπου μια αποτίμηση γύρω στα 200 εκατ. ευρώ δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα.

Τρίτον, ταμείο της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Και τέταρτον, ακίνητα που όταν αναπτυχθούν με επενδύσεις 150 περίπου εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν να έχουν εύλογη αξία γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Άρα, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να αποτιμηθούν στα 350 εκατ. ευρώ "καθαρά".

Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, δεν φαίνεται να προκύπτει αξιοσημείωτο premium ή discount.
 
Εντούτοις η μετοχή δέχεται πιέσεις καθώς κυκλοφορούν πληροφορίες ότι θα εξέλθει από τον δείκτη MSCI, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ξένα επενδεδυμένα κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v