Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2008

Χ.Α.: Αδειάζει όσο πάει το… "γήπεδο"!

Χ.Α.: Αδειάζει όσο πάει το… γήπεδο!
Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτώση στις μερίδες που έκαναν έστω και μία πράξη σε ολόκληρο τον μήνα. Μόλις 56.400 σε ένα σύνολο… 955.500 μερίδων που έχουν μετοχές. Κατά μέσο όρο κάθε μέρα έκαναν πράξη μόλις 8.832 μερίδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Και σε αυτούς τους αριθμούς περιλαμβάνονται όλοι. Έλληνες, ξένοι και… «ξένοι».

Φτώχεια και των… γονέων δηλαδή!

Το βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών να κάνουν συναλλαγές μειώνεται μήνα με τον μήνα, καθώς οι έντονες διακυμάνσεις και ο φόβος της κρίσης δεν διευκολύνουν τις αγοραπωλησίες με σκοπό το κέρδος.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα του πώς έχουν εξελιχτεί τα πράγματα, τον Ιανουάριο του 2007 υπήρξαν 129.800 ενεργές μερίδες, τον Απρίλιο του ίδιου έτους 105.000 και τον Ιούλιο έγινε το «ρεκόρ» με 144.391. Προσέξτε ότι τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά προς το τέλος του, έπειτα από ένα διάστημα έντονης ανόδου παγκοσμίως, είχαμε την πρώτη «δαγκωματιά» της κρίσης, οπότε είχαμε και έντονες συναλλαγές γενικώς.

Σεβαστό όμως ήταν το επίπεδο σε όλη τη διάρκεια του 2007, αφού οι ενεργές μερίδες κινήθηκαν στην περιοχή των 100.000, με μόνη εξαίρεση τον Δεκέμβρη των εορτών, που έπεσαν στις 70.300.

Η κατάσταση το 2008 όμως δείχνει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η πτώση είναι συνεχής. Από 102.000 μερίδες τον Γενάρη, πέσαμε στις 68.000 τον Φλεβάρη, στις 61.000 τον Μάρτη και στις 58.000 τον (κουτσό όμως και λόγω αργιών) Απρίλη.

Δεν θα πρέπει βέβαια να βλέπουμε την εικόνα αυτή απομονωμένη. Στο σύνολο των 955.000 μερίδων, οι 700.000 έχουν αξία (Απριλίου) κάτω των…. 9.000 ευρώ η κάθε μία, ενώ οι 534.000 (περισσότερες δηλαδή από τις μισές του συνόλου) έχουν μέσα μετοχές με αξία έως 3.000 ευρώ!

Ούτε αυτό είναι παράξενο αν σκεφτούμε ότι σχεδόν οι μισές μερίδες περιέχουν μετοχές μίας και μόνο (!) εταιρίας.

Το πιο φοβερό κατά την άποψή μας στοιχείο είναι ότι μέσα στον Απρίλιο άνοιξαν 2.304 νέες μερίδες. Εκ των οποίων όμως οι 813 ανήκαν σε ξένους επενδυτές, ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Νέες μερίδες άνοιξαν τον Απρίλιο, μόλις 1.474 «νέοι» Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Καλά να είναι οι άνθρωποι.

Προφανώς όλα αυτά δεν είναι καλά μαντάτα για τα έσοδα της ΕΧΑΕ, ούτε και για τις χρηματιστηριακές που «ζουν» από τις συναλλαγές.

Δυστυχώς, όμως, καμία συγκροτημένη προσπάθεια δεν γίνεται για να προσελκυστούν νέοι ιδιώτες επενδυτές, σε κανένα επίπεδο.

Η «μετοχική ιδέα» εξακολουθεί να είναι παραγνωρισμένη στη χώρα μας, ενώ και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να λάβει μέτρα που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις ιδιωτών στη Σοφοκλέους.

Τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει;

- Κίνητρα μακροχρόνιας (2 - 3 - 5 έτη) διακράτησης μετοχών.
- Κίνητρα για επενδύσεις σε μετοχικά αμοιβαία.
- Συγκρότηση σαφούς (και… διαφανούς) θεσμικού πλαισίου για την επένδυση χρημάτων από τα Ταμεία.

Και βέβαια, τη θέσπιση πλαισίου ενισχυμένης προστασίας των επενδυτών.

Πρώτο -και ενδεχομένως καθοριστικό- βήμα στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση του θεσμού των «ομαδικών αγωγών» στα αμερικανικά πρότυπα.

Δεύτερο θα μπορούσε να είναι η οργάνωση δικαστικού τμήματος με εξειδίκευση στις χρηματιστηριακές υποθέσεις, ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι πώς δουλεύει η αγορά και γίνονται τα «κόλπα».

Πολλά ακόμη θα μπορούσαμε να γράψουμε, αλλά θα πείτε -και δικαίως ίσως- «όνειρα θερινής νυκτός. Εδώ συζητάνε πώς θα κόψουν τον έναν φόρο και θα βάλουν… άλλον, που θα πιάνει τους μικρούς αλλά όχι τους μεγάλους».

Όσο όμως δεν αλλάζει η κατάσταση, οι επενδυτές ολοένα θα απομακρύνονται.

Κι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ακόμη και στο καθαρά ανοδικό διάστημα 2005 - 2007 ελάχιστοι νέοι «πιστοί» προσήλθαν στην αγορά.

Και χωρίς επενδυτές, αγορά δεν γίνεται

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v