Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2008

Σφηνάκια για ETF και ποντοπόρους... αναδόχους

Σφηνάκια για ETF και ποντοπόρους... αναδόχους
 ETF: Ξένος θεσμικός επενδυτής εισήλθε πρόσφατα στο ETF του 20άρη αγοράζοντας 300.000 μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Α/Κ που ακολουθεί τον δείκτη. Μένει βέβαια να φανεί αν το έκανε για hedging.

Ήταν όμως τόσο μεγάλη η θέση, που ο ξένος αναγκάστηκε να εισφέρει λεφτά στο Α/Κ και να εκδοθούν νέα διαπραγματεύσιμα μερίδια (!) καθώς το capacity των ειδικών διαπραγματευτών δεν ήταν σε θέση να ικανοποιήσει τη ζήτησή του.

Αν ήταν... μπανιέρα θα την είχε ξεχειλίσει ο άτιμος, λόγω... εκτοπίσματος! Τι να κάνουμε, όμως, είναι λίγο μικρή σε κυβικά η αγορά μας...

Εμείς πάντως (για να κόψουμε και την πλάκα) πιστεύουμε ότι η επένδυση σε ETF είναι πολύ καλή λύση για τους ιδιώτες επενδυτές (σε συνδυασμό και με μετοχές που θα αγοράσουν αυτόνομα) σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους και την παρακολούθηση της αγοράς, εύκολα και φθηνά, με άμεση είσοδο και έξοδο.
 
Γι' αυτό κι ελπίζουμε ότι το πείραμα που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα (25 Ιανουαρίου) με τη λειτουργία του πρώτου (κάλλιστα μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα) θα έχει απόλυτη επιτυχία...

------------------------------------------------

ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ: Σχεδόν έτοιμο είναι το Χ.Α. (έκανε ό,τι μπορούσε για να περάσει τους θεσμικούς... σκοπέλους ο εικονιζόμενος στο σκίτσο μας κ. Σπύρος Καπράλος) αλλά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να αναρτήσουν... αγγελία μήπως και κινήσουν έτσι το ενδιαφέρον των τραπεζών για τις εταιρίες Μεσογειακής Ποντοπόρου Ναυτιλίας που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο Χ.Α.

Η κατάργηση της υποχρέωσης να εισάγονται οι εταιρίες ποντοπόρου ναυτιλίας μόνο στην Αγορά Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (που σημαίνει να έχουν αρχική κεφαλαιοποίηση άνω των 150 εκατ. ευρώ) ανοίγει τον δρόμο ώστε 3 - 4 εταιρίες Μεσογειακής Ναυτιλίας (που διαχειρίζονται ένα - δύο πλοία) να επιδιώξουν την εισαγωγή τους στο Χ.Α.

Φευ, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από αναδόχους...

Η "εύκολη" εξήγηση είναι ότι οι τράπεζες τις έχουν πελάτες ήδη στο shipping κι ενδεχόμενη εισαγωγή τους θα μείωνε τις δοσοληψίες σε χορηγήσεις δανείων καθώς οι εταιρίες θα αποκτούσαν πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια.

Μήπως όμως αυτή είναι μια ολίγον πρόχειρη θεωρία συνωμοσίας, ενώ το πρόβλημα είναι στο προϊόν, κι επομένως στον αναλαμβανόμενο κίνδυνο για τον ανάδοχο;

Διότι αυτό υποστηρίζουν κάποιοι από τους "εν δυνάμει" αναδόχους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v