Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2008

Ο Πιλάβιος, οι... ξινίλες και η αναβάθμιση

Ο Πιλάβιος, οι... ξινίλες και η αναβάθμιση
Είναι επόμενο όλοι να γκρινιάζουμε κατά καιρούς για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και για τον (εικονιζόμενο στο σκίτσο) πρόεδρό της, κ. Αλέξη Πιλάβιο. Το έχει βλέπετε η θέση που από πολλούς χαρακτηρίζεται... "ηλεκτρική καρέκλα" ανεπισήμως (σ.σ. να δούμε ποιος θα... κάτσει αν φύγει ο Πιλάβιος), κι όχι άδικα.
 
Ωστόσο, για το θέμα της εγκυκλίου που αφορά στις "προβλέψεις" και στις "εκτιμήσεις" εισηγμένων εταιριών, το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε σε άλλη σελίδα του Euro2day.gr, οφείλουμε να του δώσουμε συγχαρητήρια.

Ασχέτως αν γνωρίζουμε ότι πολλοί εισηγμένοι "ξίνισαν" άσχημα με το περιεχόμενό της.

Για πρώτη φορά βλέπουμε μια εγκύκλιο που ζητά σε μεγάλο βαθμό από τις εισηγμένες να κινούνται με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία με την οποία κινούνται οι εταιρίες των ώριμων αγορών στο εξωτερικό.

Θέτει προδιαγραφές, οροθετεί με σαφήνεια κι επισημαίνει ότι πρέπει να γίνονται (έγκαιρα) profit warnings για να μην την... πατάνε οι επενδυτές. Διαβάστε την από το παραπάνω link, αξίζει τον κόπο να ξέρετε τι λέει.

Και αναμφίβολα χρειαζόταν, γιατί εκεί προς το τέλος του 2007 πολλοί... αποθρασύνθηκαν κι έλεγαν "άρες μάρες... κουκουνάρες", όπως αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα που έδειξαν.

Στο μεταξύ, όμως, "στα ψιλά" πέρασε η αναβάθμιση αξιολόγησης κινδύνου εκκαθάρισης του Χ.Α. από την Thomas Murray, αν και ανοίγει τον δρόμο -θεωρητικά- μέχρι και για επιστροφή κεφαλαίων στις ΑΧΕ από το Συνεγγυητικό.

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να λυθεί το θέμα που έχουν θέσει οι τραπεζικές ΑΧΕ για αποχώρησή τους από το Συνεγγυητικό, επικαλούμενες ότι για τον κίνδυνο των εργασιών τους υπάρχουν δεσμευμένα κεφάλαια στην ΤτΕ.

Αίτημα στο οποίο αντιδρούν (μάλλον δικαίως)  οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές, μια και θα επωμιστούν το σύνολο του κινδύνου επί χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Εξ ου και ουδείς έσπευσε να πανηγυρίσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης κινδύνου.

Σε πρακτικό επίσης επίπεδο η αναβάθμιση της αξιολόγησης κινδύνου του Χ.Α. διευκολύνει την υποβολή αιτήσεων απόκτησης ιδιότητας εξ αποστάσεως μέλους από πλευράς ξένων χρηματιστηριακών.

Μέχρι και σήμερα τα υψηλά κεφάλαια που αναγκάζονται να δεσμεύουν στο Συνεγγυητικό τα μέλη του Χ.Α. αποτελούν αντικίνητρο για την έλευση ως remote members των ξένων ΑΧΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι για το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών μεγάλη ξένη ΑΧΕ έχει δεσμευμένα 40 εκατ. ευρώ. Για τις εν Ελλάδι συναλλαγές της δεσμεύει 10 εκατ. ευρώ.

Κι όπως θα καταλάβατε, οι εδώ συναλλαγές της κάθε άλλο παρά είναι το 1/4 του... συνόλου, αν και... πολύ θα το θέλαμε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v