Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2008

Περί Βενιζέλου, ΕΧΑΕ, Φόρων & μιας νέας... Μόδας

Περί Βενιζέλου, ΕΧΑΕ, Φόρων & μιας νέας... Μόδας
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στα ψιλά πέρασε μία από τις αλλαγές που επήλθαν στον Κανονισμό Λειτουργίας του Χ.Α. και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα… χρήσιμη για το ελληνικό δημόσιο και υπό προϋποθέσεις για το ίδιο το χρηματιστήριο.

Για την κατ' εξαίρεση εισαγωγή στο Χ.Α. εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης με free float μικρότερο του 15% ο λόγος.

Με το προηγούμενο καθεστώς, για να ισχύει η εξαίρεση θα έπρεπε η προς εισαγωγή εταιρία να έχει αρχική κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από αυτή της μέσης κεφαλαιοποίησης των 10 -πρώτων- εταιριών του FTSE 20.

Η παραπάνω πρόβλεψη τροποποιήθηκε και το κριτήριο ελάχιστου ύψους κεφαλαιοποίησης κατέστη απόλυτο. Όποια επιχείρηση διαθέτει αρχική κεφαλαιοποίηση υψηλότερη του 1 δισ. ευρώ μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξαίρεση και να εισέλθει με free float 15% αναλαμβάνοντας τη δέσμευση προοδευτικά να το αυξήσει στο ελάχιστα αποδεκτό 25%.

Η τροποποίηση έπρεπε να γίνει αφενός γιατί η κεφαλαιοποίηση των 10 πρώτων μετοχών του FTSE έχει ανέβει σημαντικά, λόγω και της σημαντικής ανάπτυξης των μεγεθών τους τα προηγούμενα χρόνια, κι αφετέρου λόγω του περιορισμού της ζήτησης για ελληνικές μετοχές που επέφερε, πρόσκαιρα ελπίζουν όλοι, η διεθνής συγκυρία.

Πρώτος ωφελημένος από το… σκόντο θα είναι μάλλον η εταιρία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, την οποία το Δημόσιο θέλει να εισαγάγει στο Χ.Α. εντός του έτους.

----------------------------------------------------

ΕΧΑΕ: Μόλις 8,9 εκατ. ευρώ εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο κατά το α΄ τρίμηνο του 2008 από τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Κι όμως, ακόμη η κυβέρνηση δεν εννοεί να διακόψει αυτή τη φορολογία που απλώς αυξάνει το κόστος για τους συμμετέχοντες.

Διότι θέλει να είναι έτοιμη να την αντικαταστήσει με φόρο υπεραξίας στους... κερδισμένους.

Έτσι όμως πάλι τα "μικρά ψάρια" θα την πληρώσουν, καθότι τα μεγάλα έχουν τη λύση των διαφόρων "φορολογικών παραδείσων" και άλλες... αβάντες.

-------------------------------------------------------

REMOTE MEMBERS: Μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου αναμένεται να ξεκινήσουν τις εργασίες τους ως εξ αποστάσεως μέλη οι Deutsche Bank και Merrill Lynch.

Είναι πια προφανές ότι όσες (μεγάλες) χρηματιστηριακές δεν έχουν "τελικούς πελάτες" στο εξωτερικό, αλλά δουλεύουν κυρίως για λογαριασμό των ξένων μεγάλων brokers, βοηθούσης και της MiFID, θα... ζοριστούν. Και τι θα κάνουν; 

Προφανέστατα θα κατέβουν να κυνηγήσουν τα "πελατάκια" που τόσο καιρό σνόμπαραν, δηλαδή τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Κι αυτό, βέβαια, θα ζορίσει με τη σειρά του τις μικρότερες (ιδιωτικές) χρηματιστηριακές.

Πολλές εκ των οποίων, δυστυχώς, ακόμη κοιμούνται τον ύπνο του... δικαίου

----------------------------------------------------

NEA... ΜΟΔΑ: Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) που τοποθετούν το ενεργητικό τους σε νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Λογικό, καθώς ο κλάδος της υγείας είναι εξαιρετικά αμυντικός και αν είσαι τοποθετημένος και σε λειτουργικά ακίνητα του κλάδου, τότε οι άμυνες είναι... διπλές.

Αυτά βλέπουν στην Ελλάδα -στην οποία παρεμπιπτόντως ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ μετράει μόλις δύο εισηγμένες και μία προς εισαγωγή (MIG Real Estate)- κι εφορμούν όλοι στον… νταβλά με τα κουλούρια.

Τη σύσταση ΑΕΕΑΠ εξετάζει, λοιπόν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του το Ιασώ. Όχι βέβαια με ενεργητικό τα τρία... αδόμητα οικόπεδα που κατέχει. Αλλού ποντάρει.

Από κοντά και η Euromedica. Που λέει ότι θα την έχει έτοιμη -και στο ταμπλό- σε έναν με ενάμιση χρόνο περίπου. Οπότε καιρός υπάρχει.

Το αρχικό ενεργητικό της θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ και θα είναι τοποθετημένο (μαντέψτε) σε ακίνητα του ομίλου που θα αγοράσει από τη Euromedica, τη μητρική της τελευταίας, Axon Ηoldings, κι άλλες εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v