Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2003

Επιτέλους! Ενας νέος όρος για τα χρηματιστήρια

Ο Χαμαιλέων και οι συνεργάτες του, έψαχναν επί μέρες έναν χαρακτηρισμό για την κατάσταση που επικρατεί στις μετοχικές αγορές (περιλαμβανομένης και της Σοφοκλέους), το τελευταίο διάστημα, καθώς ο όρος ”φούσκα” κρίνεται μάλλον αδόκιμος... προς το παρόν.

Τους πρόλαβε όμως ένας αμερικανός ”συνάδελφος”, ο οποίος βρήκε τον απολύτως κατάλληλο όρο. Bubblet ή επί το ελληνικότερο… ”φουσκίτσα”!!!

Διότι, αν δεν το έχετε καταλάβει, περί αυτού πρόκειται. Περί μιας ανόδου των τιμών που φαντάζει πολύ μικρή σε σχέση με αυτά που ζήσαμε (παγκοσμίως) το 1999, πλην όμως δεν παύει να είναι μια άνοδος που ως τώρα δεν στηρίζεται ούτε στην εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών (όπως έδειξαν πολύ καλά χθες τα στοιχεία της ανεργίας στις ΗΠΑ), ούτε και στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Κι αν απορούν οι αμερικανοί για την άνοδο της Wall Street (δεν είναι τυχαίο ότι ο πασίγνωστος οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Paul Krugman, έκανε λόγο για ”επιστροφή της φούσκας” τόσο απλά και ορθά-κοφτά), τότε τι θα πρέπει να πράξουν οι ευρωπαίοι με τα οικονομικά στοιχεία να δείχνουν ότι η ”καρδιά” της Ε.Ε. βρίσκεται ένα βήμα πριν την… ύφεση;

Ευκαιρία να το σκεφτούμε κατά τη διάρκεια του Weekend, είτε γνωρίζουμε είτε όχι, τα πρόσωπα του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

ΥΓ: Οι ”φούσκες” και οι… ”φουσκίτσες” ως γνωστόν αποδεικνύονται εκ των υστέρων, γι αυτό ας μην βιαστούν να κριτικάρουν όσοι δουν την αγορά να ανεβαίνει κι άλλο. Και το καλοκαίρι του 1999 ανέβαινε κι όλο ανέβαινε. Σεισμός έγινε και η αγορά ανέβαινε. Ώσπου άρχισε να πέφτει και δεν… σταμάταγε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v